1 Mayıs 2020 Cuma

Dalyan Köfte Nasıl Yapılır ?



Sabah uyanıp da akşam yemek saatine yakın bir zamana kadar kadınlarımızın çoğu aynı şeyi düşünür. Bugün ne pişirsem. Haklılardır. Onlar haftada bir gün ya da yılda 1 ay değil her gün yemek yapmak zorundadırlar. Bu nedenle belli bir süre sonra menü kısırlaşır ve hep aynı yemekler döngüsü ortaya çıkar sizlere de acaba farklı ne yemek yaparım diye kara kara düşünmeye başlarsınız. Emin olun bugün böyle bir sıkıntınız olmayacak ve sizler çok rahat bir şekil de akşam o sofraya dalyan köfteyi koyacaksınız. Hem yaparken biz size yardım edeceğiz korkmanıza gerek yok. Yeni evli olanlar yemekle çok arası olmayanlar da korkmasın elimizden geldiği kadar basit bir anlatım için de bu işi yapacağız. Sizler kendinizi hazır hissediyorsanız hemen başlayalım.

Malzemeler

Yemek yapımında malzemelerin önemi çok fazladır. En kolay yemek bile malzemeleri doğru seçmezseniz iyi bir tat vermez. Bizler size bu konuda yardım edeceğiz. Sizlere malzeme seçerken taze bakliyatlar ve için tarihi geçmemiş ürünleri almanızı öneririz. Bu şekilde yapacağınız bir köfte hem daha lezzetli olur hem de daha doyulmaz olur. Bu arada kullanacağınız baharatlar konusunda her hangi bir miktar belirtmedim çünkü herkesin damak tadı farklıdır.

8 kişilik dalyan köfte malzemeleri:

Kıyma harcı için:
500 gr yağlı kıyma
2 adet yumurta
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı galeta unu
1 demet maydanoz
Tuz
Kimyon
Karabiber
Öncelikle bu yemeği yapmaya kalkışırken bazı püf noktalara çok dikkat etmeliyiz mesela kıymayı özel olarak yağlı dana etinden almalıyız. Böylece yemeğin içine yağlı tarafı farklı lezzet katar. Daha sonra yumurtayı köy yumurtası olarak kullanırsak daha verimli bir yemek ortaya çıkarmış oluruz. Maydanozu ve soğanı marketten alıp iyice temizlemeliyiz. Baharatları özel paketlerde almalıyız ve kullandığımız malzemelerin tazeliklerine özenle bakmalıyız.

İç harcı için gereken malzemeler:

1 su bardağı garnitür
2 adet yumurta
Bu yemeğin iç harcını hazırlamak için malzemelerin özel olarak seçilmesi gerekir mesela garnitürleri özel olarak alıp dolabımızda bekletip yemeği yapacağımız gün iyice yıkamalıyız. Daha sonra bu harç için diğer bir malzeme olan yumurtayı köy yumurtası kullanırsak yemeğimizin içinde inanılmaz bir tat yaratacaktır.

Üzeri için gereken malzemeler:

2 tane yumurta akı
1 bardak su
2 yemek kaşığı domates salçası
Üzeri için olan bu sosun özenle ve güzel bir şekilde hazırlamamız lazım çünkü bu yemeğin üzerine dökülecek bir malzemedir. Köy yumurtalarını kırıp sarısını farklı bir kâseye aktaralım ve akını bir kâseye boşaltalım Ve bir kâseye daha salçayı koyup iyice ezelim ve üzerine yumurtanın akını dökelim bir miktar da su döktükten sonra sosumuz hazır.

Nasıl pişirilir?

İlk aşama olarak bir küçük tencere alıyoruz ve içinde 3 adet yumurta haşlıyoruz daha sonra, bir kap alıyoruz ve içine kıymayı koyuyoruz. Üzerine galeta ununu koyup iyice yoğuruyoruz biraz kıvamını aldıktan sonra içine yumurtaları kırın ve içine soğanları rendeleyin ve son malzeme olarak içine ince bir şekilde kıyılmış maydanozları ekleyin ve tekrar yoğurun bütün malzemeler birbirine karıştıktan sonra kabıyla beraber bir kenara koyun ve dinlendirin.
İkinci aşama olarak yoğurduğumuz harcın üzerine tuz karabiber ve kimyon ekleyip tekrar harmanlayın. Neredeyse 10 dakika boyunca yoğurun ve güzel bir şekil verin Ve daha sonra harcı dolaba koyup tekrar dinlendirin. Dolaptan çıkartın ve tekrar yoğurup bir tezgâhın üzerine alüminyum folyo serin folyonun üzerine de bir adet yağlı kâğıt serin ve üzerine harcı yatırı elinizle üzerine biraz bastırın ve üzerine haşladığınız yumurtaları düzün.
Üçüncü aşama olarak düzülen yumurtaların arasına hazır alınmış olan garnitürleri dökün ve iyice aralarına yedirin daha sonra alüminyum folyonun bir kenarından tutup zarar vermeden rulo haline getirin. Orta iki ucu birleştirin ve harcın birbirine yapışmasına yardımcı olun. Yapıştığını gördükten sonra ruloyu açın ve dalyan köfteyi rulodan çıkarın.
Dördüncü bir aşama olarak Bir bor cam alıyoruz ve dalyan köfteyi bor camın içine iyice yediriyoruz. Ve daha sonra bir adat yumurta akını fırça yardımıyla üzerine sürün. Daha sonra farklı bir kâsede sosunu hazırlayalım. İlk önce bir kaba domates salçasına koyalım ve üzerine ve üzerine su ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız domates sosunu üzerine dökün sosu döktükten sonra yanın sivri biber yerleştirin. Ve önceden ısıtılmış fırında pişirin pişen dalyan köfteyi kesin son olarak servis tabağına koyun ve harika bir serviste bulunun herkese afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder