Sabah
uyanıp da akşam yemek saatine yakın bir zamana kadar kadınlarımızın çoğu aynı
şeyi düşünür. Bugün ne pişirsem. Haklılardır. Onlar haftada bir gün ya da yılda
1 ay değil her gün yemek yapmak zorundadırlar. Bu nedenle belli bir süre sonra
menü kısırlaşır ve hep aynı yemekler döngüsü ortaya çıkar sizlere de acaba
farklı ne yemek yaparım diye kara kara düşünmeye başlarsınız. Emin olun bugün
böyle bir sıkıntınız olmayacak ve sizler çok rahat bir şekil de akşam o sofraya
dalyan köfteyi koyacaksınız. Hem yaparken biz size yardım edeceğiz korkmanıza
gerek yok. Yeni evli olanlar yemekle çok arası olmayanlar da korkmasın elimizden
geldiği kadar basit bir anlatım için de bu işi yapacağız. Sizler kendinizi
hazır hissediyorsanız hemen başlayalım.
Malzemeler
Yemek
yapımında malzemelerin önemi çok fazladır. En kolay yemek bile malzemeleri
doğru seçmezseniz iyi bir tat vermez. Bizler size bu konuda yardım edeceğiz.
Sizlere malzeme seçerken taze bakliyatlar ve için tarihi geçmemiş ürünleri
almanızı öneririz. Bu şekilde yapacağınız bir köfte hem daha lezzetli olur hem
de daha doyulmaz olur. Bu arada kullanacağınız baharatlar konusunda her hangi
bir miktar belirtmedim çünkü herkesin damak tadı farklıdır.
8 kişilik dalyan köfte malzemeleri:
Kıyma harcı için:
500 gr yağlı kıyma
2 adet yumurta
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı
galeta unu
1 demet maydanoz
Tuz
Kimyon
Karabiber
Öncelikle
bu yemeği yapmaya kalkışırken bazı püf noktalara çok dikkat etmeliyiz mesela
kıymayı özel olarak yağlı dana etinden almalıyız. Böylece yemeğin içine yağlı
tarafı farklı lezzet katar. Daha sonra yumurtayı köy yumurtası olarak
kullanırsak daha verimli bir yemek ortaya çıkarmış oluruz. Maydanozu ve soğanı
marketten alıp iyice temizlemeliyiz. Baharatları özel paketlerde almalıyız ve
kullandığımız malzemelerin tazeliklerine özenle bakmalıyız.
İç harcı için gereken malzemeler:
1 su bardağı
garnitür
2 adet yumurta
Bu yemeğin
iç harcını hazırlamak için malzemelerin özel olarak seçilmesi gerekir mesela
garnitürleri özel olarak alıp dolabımızda bekletip yemeği yapacağımız gün iyice
yıkamalıyız. Daha sonra bu harç için diğer bir malzeme olan yumurtayı köy
yumurtası kullanırsak yemeğimizin içinde inanılmaz bir tat yaratacaktır.
Üzeri için gereken malzemeler:
2 tane yumurta akı
1 bardak su
2 yemek kaşığı
domates salçası
Üzeri için
olan bu sosun özenle ve güzel bir şekilde hazırlamamız lazım çünkü bu yemeğin
üzerine dökülecek bir malzemedir. Köy yumurtalarını kırıp sarısını farklı bir
kâseye aktaralım ve akını bir kâseye boşaltalım Ve bir kâseye daha salçayı
koyup iyice ezelim ve üzerine yumurtanın akını dökelim bir miktar da su
döktükten sonra sosumuz hazır.
Nasıl pişirilir?
İlk aşama
olarak bir küçük tencere alıyoruz ve içinde 3 adet yumurta haşlıyoruz daha
sonra, bir kap alıyoruz ve içine kıymayı koyuyoruz. Üzerine galeta ununu koyup
iyice yoğuruyoruz biraz kıvamını aldıktan sonra içine yumurtaları kırın ve
içine soğanları rendeleyin ve son malzeme olarak içine ince bir şekilde kıyılmış
maydanozları ekleyin ve tekrar yoğurun bütün malzemeler birbirine karıştıktan
sonra kabıyla beraber bir kenara koyun ve dinlendirin.
İkinci
aşama olarak yoğurduğumuz harcın üzerine tuz karabiber ve kimyon ekleyip tekrar
harmanlayın. Neredeyse 10 dakika boyunca yoğurun ve güzel bir şekil verin Ve
daha sonra harcı dolaba koyup tekrar dinlendirin. Dolaptan çıkartın ve tekrar
yoğurup bir tezgâhın üzerine alüminyum folyo serin folyonun üzerine de bir adet
yağlı kâğıt serin ve üzerine harcı yatırı elinizle üzerine biraz bastırın ve
üzerine haşladığınız yumurtaları düzün.
Üçüncü
aşama olarak düzülen yumurtaların arasına hazır alınmış olan garnitürleri dökün
ve iyice aralarına yedirin daha sonra alüminyum folyonun bir kenarından tutup
zarar vermeden rulo haline getirin. Orta iki ucu birleştirin ve harcın
birbirine yapışmasına yardımcı olun. Yapıştığını gördükten sonra ruloyu açın ve
dalyan köfteyi rulodan çıkarın.
Dördüncü
bir aşama olarak Bir bor cam alıyoruz ve dalyan köfteyi bor camın içine iyice
yediriyoruz. Ve daha sonra bir adat yumurta akını fırça yardımıyla üzerine
sürün. Daha sonra farklı bir kâsede sosunu hazırlayalım. İlk önce bir kaba
domates salçasına koyalım ve üzerine ve üzerine su ilave edip iyice karıştırın.
Hazırladığınız domates sosunu üzerine dökün sosu döktükten sonra yanın sivri
biber yerleştirin. Ve önceden ısıtılmış fırında pişirin pişen dalyan köfteyi
kesin son olarak servis tabağına koyun ve harika bir serviste bulunun herkese
afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder