15 Mayıs 2020 Cuma

Etsiz Çiğ Köfte Tarifi



Çiğ köfteyi çok seviyorsanız ancak etli çiğ köfteden hoşlanmıyorsanız, kıyma kullanmadan da son derece lezzetli bir çiğ köfte hazırlayabilirsiniz. Hem yaz aylarında hem kış aylarında severek tüketilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere ülkemizin her bölgesinde özel bir yere sahip olan Etsiz Çiğ Köfte için gerekli olan malzemeler ve hazırlanışı ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
1. Bir demet maydanoz ancak maydanozu çok seviyorsanız daha fazla doğrayabilirsiniz.
2.Dört yemek kaşığı kadar biber salçası. Ancak çiğ köfteyi yiyecekler arasında mide hassasiyeti olanlar varsa ya da çocuklar yiyecekse acı biber salçası yerine tatlı biber salçası eklemek ya da dört kaşık yerine bir iki kaşık eklemek daha iyi olur.
3.Çiğ köftenize üç yemek kaşığı kadar domates salçası ekleyin. Mümkünse domates ve biber salçası doğal koşullarda kaynatılan ev yapımı ürünler olsun.
4.Çiğ köfte yapılırken seçimine en belki de en çok dikkat etmeniz gereken malzeme ince çekilmiş bulgurdur. Hem esmer hem de beyaz olarak üretilen ince bulgur eski olmamalı, suda şişmeli ve yoğurduğunda kıvam alacak kalitede olmalıdır.
5.Eğer sarımsak hassasiyetiniz yoksa ve çiğ köftenin tadının kıvamında olmasını istiyorsanız iki diş sarımsağı bir çay kaşığı kadar tuzla beraber ezerek karışımın içine ekleyin.
6.Sarımsak kadar çiğ köfteye tat veren ve olmazsa olmaz malzemelerden biri olan kuru soğan mümkünse el yordamıyla rendelenerek karışımın içine ilave edilmelidir. Bu tarif için iki orta boy kuru soğan yeterli olacaktır.
6.Tatlıların ve tuzluların vazgeçilmezi olan sıvı yağ çiğ köfte hazırlanırken de kullanılır. Malzemelerin kıvam alması ve tatlarının birbirine daha iyi geçmesini sağlamak için üç yemek kaşığı kadar sıvı yağ eklemek iyi olur.
7.Malzeme listesini tamamlamak için üç tatlı kaşığı tuz, iki tatlı kaşığı pul biber, bir tatlı kaşığı acı isot ve bir tatlı kaşığı sumak yeterli olur.

Etsiz Çiğ Köftenin Hazırlanışı

Çiğ köfteyi kendi tepsisinde yoğurmanızı tavsiye ederiz. Bu tepsilerden evlerinizde mutlaka vardır. Eğer evinizde yoksa çarşıda pazarda farklı ebatlarda bu tepsilerden kolayca bulabilirsiniz.Öncelikle ince bulguru tepsiye boşaltın, domates ve biber salçalarını ilave ederek karışımı bir güzel yoğurun. Karışım yoğruldukça kıvam alacaktır ancak ara ara az miktarda su ilave ederek malzemelerin birbirine geçmesini sağlayabilirsiniz. Bu karışım yoğrulup kırmızı rengini alır ve baharatlar içine eklenerek biraz daha yoğrulur. En son ince kıyılmış maydanozu da ekledikten sonra el yordamıyla şekil verip servis tabağına dizebilirsiniz. Yanında mevsim salata malzemeleri ve turşuyla ikram ederken limon dilimleri ve nar ekşisini de ihmal etmemenizi tavsiye ederiz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder