14 Mayıs 2020 Perşembe

Etli Mantı Tarifi


O kadar zengin bir kültüre sahip bir ülkeyiz ki her anlam da birçok çeşitlilikle güzelleşen bir ülkeyiz. Bunun en önemli alanlarından bir tanesi de yemektir. Ülkemiz yemek olarak dünya mutfağı içinde diğer dünya devletlerine örnek olan bir ülkedir. Yemek çeşitlerimizi sadece isim olarak saymaya başlasak 3 cilt kitap olur ki daha içeriklerine girmeden. Bu gün ülkemiz de çok sevilen ve her bölgemizde sevilerek yapılan bir yemekten bahsedelim.  Kökleri olarak bize Anadolu’dan sonra geçen ve burada yapılmaya başlanan bir yemektir. Orta Asya’da yemek kültürümüz bu kadar geniş değildi ve bunun en büyük nedeni de tarımın olmamasıdır. Başka bir anlamı yoktur. Sizlere nasıl yapılır anlatalım.

Malzemeler

Nasıl Pişirilir? Ne Kadar Koyulur?

Mantı yapmak istiyorsak ilk iş olarak kaç kişilik bir mantı yapmak istediğimize karart vermek zorundayız. Biz bugün 5 kişilik bir mantı tarifi anlatacağız.

5 Kişilik Etli Mantı

Mantı İçi İçin Gerekli Malzemeler

1.       300 gram et: mantı içi için en gerekli malzeme ettir. Şöyle güzel bir dana eti veya kuzu etinden kıymayla nasıl güzel bir mantı yapacağız.
2.       1.5 adet kuru soğan: kuru soğan mantı içine olmazsa. Olmazlardan bir tanesidir.
3.       Az bir miktar doğranmış maydanoz: bu işte iç olarak sona doğru geliyoruz.
4.       1kaşık pul biber, 1 çay kaşığı pul biber ve son olarak tuz.
Mantı Hamuru İçin
5 bardak un, tuz ve su
Mantı Sosu İçin Gerekli Malzemeler:
1.       2-3 kaşık tereyağı
2.       700 gram yoğurt
3.       2 diş sarımsak veya 3
4.       1 tatlı kaşığı pul biber ve
5.       Nane

Nasıl Yapılır?

Bu işe ilk olarak hamuru yapmakla başlayın. Unu bir kaba koyup tuzunu atın ve ılık su ekleyin yoğurmaya başlayın ilk işimiz bu olacak ve bu işin en zor yeri budur. Hamuru açtıktan sonra yufkalarımızı açalım. Bu sayede hamur da dinlenmiş olur.
Daha sonra mantı kalıbı üzerine yufkayı serin ve bu olaydan sonra biraz bastırıp kuyulara içleri koyun, bunu yaptıktan sonra iş çok basit oluyor. Hemen diğer yufkayla üstünü kapatıp kenarlarını alın ve yufka kalıplarını çıkarın.
Daha sonra mantıları haşlayın ve pişirin. İşimiz sadece sosu yapmak olarak kaldı. Sosu yaptıktan sonra mantıyı tabağa alıp üzerine sosu koyuyoruz işte bu kadar muhteşem bir mantımız oldu ve servise hazır durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder