O kadar zengin bir kültüre sahip bir ülkeyiz ki her anlam da
birçok çeşitlilikle güzelleşen bir ülkeyiz. Bunun en önemli alanlarından bir
tanesi de yemektir. Ülkemiz yemek olarak dünya mutfağı içinde diğer dünya
devletlerine örnek olan bir ülkedir. Yemek çeşitlerimizi sadece isim olarak
saymaya başlasak 3 cilt kitap olur ki daha içeriklerine girmeden. Bu gün
ülkemiz de çok sevilen ve her bölgemizde sevilerek yapılan bir yemekten bahsedelim. Kökleri olarak bize Anadolu’dan sonra geçen
ve burada yapılmaya başlanan bir yemektir. Orta Asya’da yemek kültürümüz bu
kadar geniş değildi ve bunun en büyük nedeni de tarımın olmamasıdır. Başka bir
anlamı yoktur. Sizlere nasıl yapılır anlatalım.
Malzemeler
Nasıl Pişirilir? Ne Kadar Koyulur?
Mantı yapmak istiyorsak ilk iş olarak kaç kişilik bir mantı
yapmak istediğimize karart vermek zorundayız. Biz bugün 5 kişilik bir mantı tarifi
anlatacağız.
5 Kişilik Etli Mantı
Mantı İçi İçin Gerekli Malzemeler
1. 300 gram et: mantı içi için en gerekli
malzeme ettir. Şöyle güzel bir dana eti veya kuzu etinden kıymayla nasıl güzel
bir mantı yapacağız.
2. 1.5 adet kuru soğan: kuru soğan mantı içine
olmazsa. Olmazlardan bir tanesidir.
3. Az bir miktar doğranmış maydanoz: bu işte
iç olarak sona doğru geliyoruz.
4. 1kaşık pul biber, 1 çay kaşığı pul biber ve
son olarak tuz.
Mantı Hamuru İçin
5 bardak un, tuz ve su
Mantı Sosu İçin
Gerekli Malzemeler:
1. 2-3 kaşık tereyağı
2. 700 gram yoğurt
3. 2 diş sarımsak veya 3
4. 1 tatlı kaşığı pul biber ve
5. Nane
Nasıl Yapılır?
Bu işe ilk olarak hamuru yapmakla başlayın. Unu bir kaba
koyup tuzunu atın ve ılık su ekleyin yoğurmaya başlayın ilk işimiz bu olacak ve
bu işin en zor yeri budur. Hamuru açtıktan sonra yufkalarımızı açalım. Bu
sayede hamur da dinlenmiş olur.
Daha sonra mantı kalıbı üzerine yufkayı serin ve bu olaydan
sonra biraz bastırıp kuyulara içleri koyun, bunu yaptıktan sonra iş çok basit
oluyor. Hemen diğer yufkayla üstünü kapatıp kenarlarını alın ve yufka
kalıplarını çıkarın.
Daha sonra mantıları haşlayın ve pişirin. İşimiz sadece sosu
yapmak olarak kaldı. Sosu yaptıktan sonra mantıyı tabağa alıp üzerine sosu
koyuyoruz işte bu kadar muhteşem bir mantımız oldu ve servise hazır durumda.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder