Etli Dolma Nasıl Yapılır?
Aranızda etli
dolma yemeyi çok seviyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum diyenler varsa, sizin için bu işin
ustasından öğrenerek derledik.
MALZEMELER:
·
Pirinç
·
Kıyma (satır kıyması olması tavsiye edilir)
·
Reyhan
·
Soğan
·
Salça
·
Maydanoz
·
Üzüm yaprağı
·
Lahana
·
İç yağı
·
Karabiber
·
Pul biber
·
Su
·
Tuz
·
Kemik
YAPILIŞI:
Malzemelerinizi koyup karıştırabileceğiniz derinlikte bir
kap seçin. Pirinci yıkayıp kabınızın içine alın. Soğanlarınızı ve maydanozunuzu
ince ince doğrayın. Daha sonrasında, kıymış olduğunuz soğanı, maydanozu,
pirinci, kıymayı, salçayı, kara biber, pul biberi, reyhanı, tuz ve bir miktar
ılık su (malzemenizin kıvam alabilmesi için) ile birlikte, iç yağını kabınızın
içine çiğ olacak şekilde alın. Bir süre harmanlayın. Tuzunu kontrol edin.
Tencerenin en altına kemik koyup, sırasıyla sarmalarınızı yerleştirin. Üzerini geçmemek
şartı ile kaynar su döküp kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yapacak olanlara
şimdiden AFİYET OLSUN.
LAHANA-YAPRAK HAŞLAMA NASIL YAPILIR?
Üzüm Yaprağı Nasıl Haşlanır?
Üzüm yaprağınızın saplarını koparıp dizin. Uygun bir kap
içine koyun. Üzerini aşacak şekilde kaynar su ekleyin. Dilerseniz üzerini
kapatarak soğumaya bırakın.
Soğuması uzun süreceğinden akşamdan yapılması tavsiye edilir.
Soğuduktan sonra fazla sularını süzerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu işlemi
buzluğa koymak istediğiniz, yapraklar için de uygulayabilirsiniz. Bir başka
seçenekte ise, ocakta kaynar suda haşlayıp hemen kullanabilirsiniz.
Lahana Nasıl Haşlanır?
Ocakta kaynatmış olduğunuz suyun içine bir miktar tuz atarak
lahananızın erimemesini sağlıya bilirsiniz. Suyun içine attığınız lahanayı
fazla içinde bekletmeyin. Kaynar suyun içindeki lahananızı el kevgiri yardımı
ile soğuk su dolu suyun içine alın. Soğuduktan sonra, fazla suyu süzerek
kullanabilirsiniz. Bu uygulamayı buzluğa koymak istediğiniz lahanalarınız için
de uygulayabilirsiniz.
İç Yağı Nasıl Yapılır?
İç yağı dolmanın lezzetini artıran en önemli detaydır. Fakat
aşırı koyulması yemeğin yağlı olmasına neden olur. Azar azar üzerine iç yağını
dilimleyin ve bir miktar da dolmanız hazır olunca üzerine koyun. Ne kadar
lezzet verdiğini siz de fark edeceksiniz.
İç yağının nasıl yapıldığını öğrenmek isteyenler için
belirtelim: İç yağı etinizin üzerinde bulunan beyaz kısımdır. Bu beyaz kısım
doğranarak üzerine bir miktar su eklenir. Uzun süren bir kaynama süresinden
sonra yağ eriyince süzülür. Süzdüğünüz sıvı kısım soğuduğunda iç yağına dönüşür.
Bu işlem uzun süre alacağından önceden yapılması tavsiye edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder