11 Mayıs 2020 Pazartesi

ETLİ KARIŞIK DOLMA TARİFİ


Etli Dolma Nasıl Yapılır?

Aranızda etli dolma yemeyi çok seviyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum diyenler varsa, sizin için bu işin ustasından öğrenerek derledik.


MALZEMELER:

·         Pirinç
·         Kıyma (satır kıyması olması tavsiye edilir)
·         Reyhan
·         Soğan
·         Salça
·         Maydanoz
·         Üzüm yaprağı
·         Lahana
·         İç yağı
·         Karabiber
·         Pul biber
·         Su
·         Tuz
·         Kemik 

YAPILIŞI:

Malzemelerinizi koyup karıştırabileceğiniz derinlikte bir kap seçin. Pirinci yıkayıp kabınızın içine alın. Soğanlarınızı ve maydanozunuzu ince ince doğrayın. Daha sonrasında, kıymış olduğunuz soğanı, maydanozu, pirinci, kıymayı, salçayı, kara biber, pul biberi, reyhanı, tuz ve bir miktar ılık su (malzemenizin kıvam alabilmesi için) ile birlikte, iç yağını kabınızın içine çiğ olacak şekilde alın. Bir süre harmanlayın. Tuzunu kontrol edin. Tencerenin en altına kemik koyup, sırasıyla sarmalarınızı yerleştirin. Üzerini geçmemek şartı ile kaynar su döküp kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yapacak olanlara şimdiden AFİYET OLSUN.

LAHANA-YAPRAK HAŞLAMA NASIL YAPILIR?

Üzüm Yaprağı Nasıl Haşlanır?


Üzüm yaprağınızın saplarını koparıp dizin. Uygun bir kap içine koyun. Üzerini aşacak şekilde kaynar su ekleyin. Dilerseniz üzerini kapatarak soğumaya bırakın.
Soğuması uzun süreceğinden akşamdan yapılması tavsiye edilir. Soğuduktan sonra fazla sularını süzerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu işlemi buzluğa koymak istediğiniz, yapraklar için de uygulayabilirsiniz. Bir başka seçenekte ise, ocakta kaynar suda haşlayıp hemen kullanabilirsiniz.

Lahana Nasıl Haşlanır?

Ocakta kaynatmış olduğunuz suyun içine bir miktar tuz atarak lahananızın erimemesini sağlıya bilirsiniz. Suyun içine attığınız lahanayı fazla içinde bekletmeyin. Kaynar suyun içindeki lahananızı el kevgiri yardımı ile soğuk su dolu suyun içine alın. Soğuduktan sonra, fazla suyu süzerek kullanabilirsiniz. Bu uygulamayı buzluğa koymak istediğiniz lahanalarınız için de uygulayabilirsiniz.

İç Yağı Nasıl Yapılır?

İç yağı dolmanın lezzetini artıran en önemli detaydır. Fakat aşırı koyulması yemeğin yağlı olmasına neden olur. Azar azar üzerine iç yağını dilimleyin ve bir miktar da dolmanız hazır olunca üzerine koyun. Ne kadar lezzet verdiğini siz de fark edeceksiniz.
İç yağının nasıl yapıldığını öğrenmek isteyenler için belirtelim: İç yağı etinizin üzerinde bulunan beyaz kısımdır. Bu beyaz kısım doğranarak üzerine bir miktar su eklenir. Uzun süren bir kaynama süresinden sonra yağ eriyince süzülür. Süzdüğünüz sıvı kısım soğuduğunda iç yağına dönüşür. Bu işlem uzun süre alacağından önceden yapılması tavsiye edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder