Hepimiz farklı yemekleri severiz. İsmi farklı olmasına gerek
yok. Özellikle gün şeklinde yapılan ortamlarda bunun tarifini ver güzel ol muş
deyince sadece bana ait bir tarifi var canım kusura bakma lafı dünyada çok az
hissedilebilen bir gururdur. Mantı hepimizin evinde yapabileceği çok kolay bir yemek
türüdür. Bu yemek türünü her hanım da yapamaz. El lezzeti denen şey çok
farklıdır. Onun içindir ki farklı mantı yapabilmek sizin her anlamda hem aşçılık
hem de bir kadın ve ya erkek olarak baştan son bir ayrıcalığınız olacaktır.
Bugün sizeler tavada mantı yapma işlemini anlatacağız. Hepimiz haşlayarak yâda
fırınlayarak mantı yemeği yapmış ve afiyetle yemişizdir ya tavada. Bundan sonra
ondada misler gibi mantılar hazırlayacaksınız. Sadece ufak farklarla harika bir
mantı ustası olacaksınız.
Öncelikle kaç kişilik bir mantı yapacağımıza karar
vermeliyiz. Normalde insanlar 2 ve ya 3 kişilik tarifler söylerler bu işin
kolay kısmıdır. Biz size.
5 Kişilik Mantı Tarifi
Malzemeler
Mantı İçi Hazırlamak İçin
300 gram kıyma) kuzu
ve ya dana size kalmış bir olaydır. Sadece şunla yapılır lafına inamayım
unutmayın ki damak zevki çok farklı bir duru8mduır.
2 adet kuru soğan
Tuz ve karabiber
Bu malzemeler bizim olmazsa olmazımızdır. Ancak karabiber
bazı insanlarımızda alerjik reaksiyonlar gösterebilir, onun için tercihe göre
konulması daha iyi olacaktır.
Sosu İçin Gerekli
Malzemeler
700 gram yoğurt
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı
tereyağı
1 kaşık salça
Pul biber
Nane
Bu malzemelerle harika bir sos hazırlamanız mümkündür. Şunu
da bilmeliyiz daha kalabalık bir aile için sayılar artabilir yâda daha az
aileler için azalabilir. Nane ve biberin oranını yazmadık. Bunlar baharattır ve
baharatlar tamamen sizlerin damak zevkine göre ayarlanmalıdır.
Hamur İçin Gerekli Malzemeler
4 bardak un
2 adet yumurta
Ilık su
Tuz
Ununuzu ekmeklik un olarak seçerseniz hamuru yapmak ve açmak
daha kolay olacaktır. Su miktarında korkmayın hamur olana kadar suyu koyun ama
leğenle de su aktarmayın.
Nasıl Pişirilmeli
Mantı pişirmek çok kolay iştir önce hazırlayalım sonrada
pişirelim beraber. Hadi başlayalım
Hamuru yapmak için unu bir kaba koyun ve kabın demirden
olması9na dikkat edin ki plastik kaba yapışma daha fazla olur. Öncelikle
yumurtaları kırıp karıştırın. Sonra bir bardak ılık su koyup yoğurmaya
başlayın. Hamur kulak memesi kıvamına gelince bu işte ilk aşama başarılı
olmuştur demektir.
Hamuru dinlenmekte bırakırken yapmanız gereken iç harcını
yapmaktır. Hamur bekleye dursun yapmanız
gereken kolaydır. Etle diğer malzemeleri karıştırıp harcı hazırladık ve şimdi
asıl zor iş olan yufkaya geçeceğiz.
Hamur biraz dinlendikten sonra yapılması gereken çok
kolaydır. Ortalama bir yumak keserek merdane ile en ince yufkamızı açacağız.
Ama en ince buna dikkat edin. Bu işlemden sonra yapmanız gereken yine kolaydır.
Mantı kalıbınız varsa bu yufkayı kalıba yatırın. Sonra kalıp içinde olan
boşluklara harcı koyup ikinci yufkayla da kapatın. Daha sonra bu mantıları
kesin. Bu işlem de bu kadardır. Sonraki işlem sosu hazırlamaktır.
Sos için yapılması gereken
Salçayla naneyi kavurmak ve tereyağını eritmek ama bunu en
sonda yapın. Ya da şansınız varsa ikisini bir arada yapın olmayanlar için
sarımsakla yoğurdu da yapa bilirsiniz ve bu dediğimiz pişirmeyi yaparak bekletin.
Son olarak mantıyı geniş bir tavada iki tarifi olarak
kızartırız ve biraz bekledikten sonra sosla terbiyeleriz ve sunuma hazırdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder