Mutfak deyince pek çok dünya ülkesinin aklına Türkiye gelir.
Biz bu gururu yattığımız yeden ya da torpille değil hak ederek almışızdır.
Öyle ki ülkemiz turizm açısından çok meşhur bir ülke olurken hangi turiste ya da
ülkemize gelen futbolcuya Türkiye’yi sorsak yemekleri harika diye ilk
cümlelerini söylerler. Peki, biz sizlere şimdi hangi yemeğimizden bahsedeceğiz?
Mantı tarifinden bahsedeceğiz. Bu kadar mantı tarifi varken sizlere bizim
anlatacağımız farklılık nedir? Biz sizin kafanızı yoracak ve karma karışık bir
şekil de değil açık ve basit hem de hızlı bir tarif anlatacağız. Bu tarifte
etli ve sade mantı arasında karsakta daha kolay ve ucuz olan sade mantıdan
bahsedeceğiz.
Malzemeler
5 Kişilik Kolay Mantı Tarifi
Hamuru İçin Gerekli
Malzemeler
4 bardak un
2 adet yumurta
Tuz
Ilık su
Hamur için gerekli malzemeler onlar olmakla birlikte
yapmanız gereken işlemleri birazdan sıraladığımız da hamur yoğurmak ne kadar da
kolay diyeceksiniz.
Harcı İçin Gerekli Malzemeler
2 adet kuru soğan
Karabiber tuz
Etli yapmak istiyorum
diyenler için 300 gram et
Biz hem etliyi hem sadeyi anlatalım siz hangisini isterseniz
yapın.
Sosu İçin Gerekli Malzemeler
700 gram yoğurt3 diş sarımsak
2 kaşık tereyağı
2 kaşık salça
Tuz
Nane
Bunlar sos için gerekli malzemeler olmakla birlikte yine diyoruz
sizin damak farkınız klasikten farklı olabilir o zaman yapmanız gereken şey
malzemelerin azlığı- çokluğunu ve sevmiyorsanız bazılarını değiştirmektir.
Bununla birlikte soğan ve etli isteyenler için soğan ve et değişmez.
Nasıl pişirilir
Sade mantı yapımı için ilk aşamanız hamuru açmaktır. Aynı
zaman da etli içinde ilk işlemimiz budur. Hamur açmak için güzel demir bir kap
bulmamız gerekmektedir. Plastik kapla bu iş biraz zor olur ki yapışma olasılığı
çok yüksek olur. Unu kapa koyduktan sonra yapmanız gereken şey yumurtaları
katmak ve karıştırmaktır. Sonra ılık su önce bir bardak yetmezse daha sonra 1
bardak daha ekleyerek hamur için yoğurmaktır.
Bunu yaptıktan sonra harcı hazırlamak gerekir. Harcı etli
olanlar etle olmayanlar ise sade bir şekilde katmalı ve iyice birbirine
katmalıdır.
Harcı hazırlayan iki tarafta hamuru yufka haline getirmeye
başlaya bilirsiniz. İlk olarak iki yufka açın. Açtığınız bu iki yufkayı mantı
kalıbına yerleştirdikten sonra harcı koyup ikinci yufkayla kapatın ve kesin.
İki işlem içinde gerekli yere geldik. Sosu da anlattıktan sonra pişirme
işlemini anlatacağız.
Sos için yağ nane tereyağı gibi malzemeleri pişirdikten
sonra mantının üstüne aktarırız ama önce mantının nasıl hazırlandığını
anlatalım.
Sade mantı pişirme
Sade mantıda yapmanız gereken kestikten sonra mantıyı
fırınlayıp sosu dökmek ve bir gün bekletmektir. Bununla birlikte daha geç servis
edilir bu mantı etli mantıya göre.
Etli mantıda ise kızartma ve kaynatma ile pişirip direk sosu
dökerek hazır hale getire bilirsiniz. İki mantı içinde şimdiden afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder