23 Mayıs 2020 Cumartesi

Hindili Firik Pilavı


Bugün size güneydoğu Anadolu ve iç Anadolu’da yöresel olan bir yemekten bahsedeceğiz. Hindili Firik pilavı. Ustalarımız bilir belki ama çoğunuz bu ne ya diye düşünmeye başladınız bir sakin olun birazdan sizlere anlattığımız zaman sizlerin de kökünün geldiği Anadolu topraklarının Osmanlı zamanından kalma er meydanı pilavını tanıyacaksınız. Osmanlı zamanında özellikle iç ve güneydoğu Anadolu yörelerinde düğünlerde toy ve eğlence merasimlerinde kazan kazan yapılırmış bu yemek. Saydığımız yörelerde hala yapılmakta olan bu yemeği maalesef genç nesiller çok bilmez. Buğdayım bulgur olması için ufalanması gerekir firik pilavında ise buğday daha iri bir şekil de bulunur. Bu güzel yemeği yaptığınız zaman ya ben neden bu kadar zaman bu yemeklerden yapmamışım diye kendinize soracaksınız. Haydi, beyler ve bayanlar biraz Anadolu esintisine çıkalım.

MALZEMELER

1 su bardağı nohut
3 su bardağı firik
2 çay bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı biber salçası
7 bardak su
Tuz
Kırmızı pul biber
Karabiber

Öncelikle bu yemeği yaparken bazı püf noktalara dikkat etmeliyiz. Bundan dolayı aldığımız malzemelere önem vermeliyiz Ve kullanım tarihlerine bakıp almalıyız ve kullandığımız ürünlerin taze olmasına da özen göstermeliyiz. Bu kurallara dikkat edince inanınki pilavımız daha lezzetli ve daha doyulmaz olacaktır. Bu arada bu pilavı yaparken baharat konusunda herhangi bir miktar belirtmedik bu baharat seçiminde sizlerin tercihi olarak bıraktık.

Nasıl Yapılır?

İlk aşama olarak önceden malzemeleri hazırlayınız. Akşamdan nohutları suya ıslayınız. Daha sonra nohutları sabah tekrar haşlayın. Ondan sonra firik ve bulgurun içini ayıklayın ve birbirine karıştırın biraz bekletin o bir kösede beklerken diğer malzemeleri hazırlayın
İkinci aşama olarak kuru soğanı yıkayacağız ve kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın daha sonra bir ocağın üzerine tencereyi koyun içine zeytinyağını dökün daha sonra soğanları koyun ve biraz kavurun son olarak içine salçayı sos haline getirip aktarın.
Üçüncü aşama olarak soğanla salçayı iyice karıştırın ve ikisi de kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin ondan sonra üzerine suyu aktarın biraz suyunu aldıktan sonra içine baharatları aktarın su yerine ya tavuk yâda hindi suyu kullanabilirsiniz. Son olarak kapağını kapatın ve dinlenmeye bırakın. Kısık ateşte piştikten sonra kapatın. Pilavın tadının güzel olması için içine bir çay kaşığı toz şeker atabilirsiniz.
Dördüncü aşama olarak bir tencere alıyoruz bu tencerenin içine su koyuyoruz ve kaynamasını bekliyoruz. Kaynadıktan sonra parçalara ayırdığımız hindi etini içine atıyoruz ve haşlıyoruz haşlandıktan sonra suyunu farklı bir kaba süzüyoruz ve etleri pilavın üzerine düzüyoruz. Bu pilavın yanında patlıcan musakka veya tava ikram edilebilir. Ve güzel bir servis yapılmış olur herkese afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder