Bugün size
güneydoğu Anadolu ve iç Anadolu’da yöresel olan bir yemekten bahsedeceğiz. Hindili Firik pilavı. Ustalarımız bilir belki ama çoğunuz bu ne ya diye düşünmeye
başladınız bir sakin olun birazdan sizlere anlattığımız zaman sizlerin de
kökünün geldiği Anadolu topraklarının Osmanlı zamanından kalma er meydanı
pilavını tanıyacaksınız. Osmanlı zamanında özellikle iç ve güneydoğu Anadolu
yörelerinde düğünlerde toy ve eğlence merasimlerinde kazan kazan yapılırmış bu
yemek. Saydığımız yörelerde hala yapılmakta olan bu yemeği maalesef genç
nesiller çok bilmez. Buğdayım bulgur olması için ufalanması gerekir firik
pilavında ise buğday daha iri bir şekil de bulunur. Bu güzel yemeği yaptığınız
zaman ya ben neden bu kadar zaman bu yemeklerden yapmamışım diye kendinize
soracaksınız. Haydi, beyler ve bayanlar biraz Anadolu esintisine çıkalım.
MALZEMELER
1 su bardağı nohut
3 su bardağı firik
2 çay bardağı
bulgur
1 adet kuru soğan
4 yemek kaşığı
zeytinyağı
2 yemek kaşığı
biber salçası
7 bardak su
Tuz
Kırmızı pul biber
Karabiber
Öncelikle
bu yemeği yaparken bazı püf noktalara dikkat etmeliyiz. Bundan dolayı aldığımız
malzemelere önem vermeliyiz Ve kullanım tarihlerine bakıp almalıyız ve
kullandığımız ürünlerin taze olmasına da özen göstermeliyiz. Bu kurallara
dikkat edince inanınki pilavımız daha lezzetli ve daha doyulmaz olacaktır. Bu
arada bu pilavı yaparken baharat konusunda herhangi bir miktar belirtmedik bu
baharat seçiminde sizlerin tercihi olarak bıraktık.
Nasıl Yapılır?
İlk aşama
olarak önceden malzemeleri hazırlayınız. Akşamdan nohutları suya ıslayınız.
Daha sonra nohutları sabah tekrar haşlayın. Ondan sonra firik ve bulgurun içini
ayıklayın ve birbirine karıştırın biraz bekletin o bir kösede beklerken diğer
malzemeleri hazırlayın
İkinci
aşama olarak kuru soğanı yıkayacağız ve kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın
daha sonra bir ocağın üzerine tencereyi koyun içine zeytinyağını dökün daha
sonra soğanları koyun ve biraz kavurun son olarak içine salçayı sos haline
getirip aktarın.
Üçüncü
aşama olarak soğanla salçayı iyice karıştırın ve ikisi de kıvamına gelene kadar
karıştırmaya devam edin ondan sonra üzerine suyu aktarın biraz suyunu aldıktan
sonra içine baharatları aktarın su yerine ya tavuk yâda hindi suyu
kullanabilirsiniz. Son olarak kapağını kapatın ve dinlenmeye bırakın. Kısık
ateşte piştikten sonra kapatın. Pilavın tadının güzel olması için içine bir çay
kaşığı toz şeker atabilirsiniz.
Dördüncü
aşama olarak bir tencere alıyoruz bu tencerenin içine su koyuyoruz ve
kaynamasını bekliyoruz. Kaynadıktan sonra parçalara ayırdığımız hindi etini
içine atıyoruz ve haşlıyoruz haşlandıktan sonra suyunu farklı bir kaba
süzüyoruz ve etleri pilavın üzerine düzüyoruz. Bu pilavın yanında patlıcan
musakka veya tava ikram edilebilir. Ve güzel bir servis yapılmış olur herkese
afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder