Ülkemiz de birçok
öğrenci ailesinden uzakta yaşıyor bir de halk dilinde öğrenci evine yani bekâr
evine çıkmışlarsa yemek ne olacak derdi başlar gider. Kız öğrenciler bu konu da
şanslıdır aralarında illa ki yemek yapmayı bilen bir kişi çıkar. Belli mi olur
ya yoksa? Erkek öğrenciler de ise genel de yoktur. Her gün döner ayran ve hazır
makarna biraz insanı sıkar. Peki, pilav yapmaya ne dersiniz. Hem kolay hem de
tam öğrencinin cebine göre 30 dakikada sofraya koyulacak bir yemek yanına da
yazın buz gibi ayran veya cacık bak ağzımız sulanmaya başladı bile.
Biz öğrenciler diyoruz ama yeni evlenen birçok çiftte bu
yemeği nasıl yapacağını bilmeyebilir. Bulgur bizim halk kültürümüz olmakla
birlikte gariban yemeği olarak nitelendirilen bir espriye de sahiptir. Ama bu
iş aslında böyle değildir. Ülkemizin savaşa girdiği vakitler de ya da
yoksulluğun zirve olduğu noktalarda bulunan tek yemek olduğu için böyle bir
algı vardır. Gelin tarihimizin aynası olan sade bulgur pilavının yapılış
şekline bir bakalım.
Hangi Malzemeler Olmalıdır?
3-5 Kişilik
1. Tencerenin dibini kaplayacak kadar yağ)
bunun için tam olarak şu kadar demiyoruz. Çünkü bazıları 5 kişiye hazırlıyor
bazıları ise 2 kişiye onun için yağ olarak herkesin tenceresine göre yağı
koyması daha uygundur.
2. 3
bardak bulgur) bulgur 3 bardak yeterlidir. Bununla birlikte bulgura dikkat
edin çünkü bulgurunda çeşitleri vardır. Onun için pilavlık bulgur lazımdır.
3. 1. Kaşık tereyağı) zaten yağ koydunuz
ama tadında harika bir koku ve tat olsun da istiyorsanız tereyağını da eklemeyi
unutmayın.
4. 1 adet tavuk bulyon) tavuk bulyon tavuk
suyu koyamayacak kişiler için bir tavuk tadı yaratır ve tadını çok harika bir
hale getiri yalnız bulyonun son kullanma tarihine dikkat edin.
5. 3 bardak bulgur için 5 ila 6 bardak su)
su her zaman bulgurun iki katıdır. Bazı bardaklar büyük olduğu için ona göre su
koyun ki pişmiş aşa su katmak zorunda kalmayın.
6. Tuz ) bulyon tuzlu bir durumdur eğer
bulyon koyarsanız tuzu ona göre az atın ki çok tuzlu bir pilav olmasın.
Nasıl Pişirilir?
Nasıl pişirileceği konusu da kolaydır sizler için anlatalım.
1. Yağı tencereye koyduktan sonra ateşi açın ve
bulguru ekleyin. Ortalama bir iki dakika yağda bulguru kavurun.
2. Rengi
değişmeye başladıysa isteğe göre tereyağını ekleyin.
3. Sonra
suyu ekleyin ve tuzunu atın kapağı kapatın.
4. 15
ila 20 dk. kısık ateşte kaynatın
İşimiz bu kadardır. Bu kadar basit bir yemeği sunum olarak
da güzel yapın ki etkileyici basit bir yemek olsun. Hemen yanına bir cacık yapın.
Bu cacıkla birlikte bulguru koyduğunuz tabakların yanına birer tane maydanoz ve
yeşillik yaprağı koyun alın size basit ve etkili bulgur pilavı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder