Türkiye dünya mutfağına damga vuran bir ülkedir. Çoğu ülke
bir elin parmağını geçmeyecek yemek çeşidi ile geçinirken bizim kadınlarımız
erkek aşçılarımız müthiş usta olmakla birlikte tek çeşit malzeme ile 15 çeşit
yemek yapabilirler. Bu kadar güzel bir ülkede diyet yapanlara Allah yardım
etsin çok zor. Amerika da hamburgere dayalı obezite varmış, bizim ülkemiz dede
bu abur cubur yaygın olmaya başlamışken asıl sevdiğimiz yemek ise etli
yemekler. Bugün sizlere etli yemeklerden Bir tanesinden bahsedeceğiz.
Bulgur ülkemiz de filmlere bile konu olmuş, daha geleneksel
olarak fakir yemeği olarak bilinen bir yemek olsa da aslı öyle değildir. Bulgur
tam Türklerin sevdiği bir yemek çeşidi olmakla birlikte gerçekten de ekonomik
bir yemektir.
Bazı insanlarımız bu yemeği çok basit bulur. Buna hiçbir
zaman katılmadık. En kolay yemekler bile muhteşem tatlara örnek olabilir.
Bununla birlikte bu yemeğin çok çeşidi vardır ve şimdi biz size etli bulgur
pilavını anlatacağız.
Etli Bulgur Pilavı Tarifi
Size şunu şu kadar
koyun bitti demeyeceğiz. Size işin sırını iyice anlatalım ki siz sadece etli
bulgur pilavı değil en güzel etli bulgur pilavını pişirin. Öncelikle yemeği
yapmadan kaç kişilik bir yemek yapacağınıza karar verin ki nette bulunan
yemekler ortalama 3 kişilik aileler içindir. Siz geniş bir aile olabilirsiniz
onun için biz size kalabalık bir aile için yapılacak bulgur pilavını anlatalım.
10 Kişilik Bir Sofraya Etli Bulgur Pilavı Tarifi
1. (250-350 gram et) Et seçimi tamamen size
kalmıştır. Bu arada belirtelim tavukluda yapılabilir ama en çok ne kullanılır
derseniz dana eti deriz. Eğer tam tadında çıkarayım derseniz 250 ila 350 gram
et çok güzel olacaktır.
2. 5 bardak pilavlık bulgur) biz size
ortalama bir tarif anlatıyoruz. Bunu iki bardak yazan da olur 10 bardak ta ama
ortalama bir yemek için 5 bardak uygundur. Bulgurun pilavlık bulgur olmasına
çok dikkat edin. Siz kalabalık bir aileye yemek yapacaksınız bardak sayısını
çoğaltın.
3. 4 tane domates) domates koymak isteyen
kişilerin yemekleri daha güzel olur ama karar sizin. Domates seçerken marketten
her hangi bir domates alırsanız olur ama biz size organik domates bulmanızı
öneririz. Organik domatesin o ekşimsi tadı tam bir salça kıvamında tat verir.
4. 4 biber, 2 soğan, 2 yemek kaşığı domates
salçası, 2 kaşık biber salçası bu iki salçanın bir arada kullanımı hem tadı
hem de acı tatlı dengesi içindir.
Tereyağı veya margarin, normal yağ, tuz
Kullanacağımız malzemeler bu kadar olmakla birlikte sizlere
şunu d diyelim sizin ana yemeğiniz bu olacaktır ve kalabalık bir aile olursunuz
değişe de bilir.
Pişirme İşlemi
1.Etlerimizi eğer
buzlu ise dolaptan çıkarıyoruz. Buzunu iyice erittikten sonra kıvamına göre 25
ila 40 dk. arası düdüklü tencereye koyup pişiriyoruz. Eğer et yaşlı bir hayvana
aitse pişme işlemi uzun sürer onun için eti pişirme dk. Size kalmıştır.
2. pilav tenceremize
yağımızı koyuyoruz. Margarin veya tereyağı ise eritin ve biraz sıvı yağ koyun.
3. önce biberi
soğanı iyice kavurun bu iş ilk hamlemiz oldu.
4. salçayı
ekledikten sonra pişecek bulguru kavurmayı unutmayın bu hem pişmesini kolay
eder hem de mikropları öldürür.
5. su koyma
işleminiz yarı yarıyadır. Siz kaç bardak bulgur koyduysanız iki katı su koyun,
bundan sonra yarım saate yakın kapak kapalı pişip suyu çeksin pişince kapatın
altını 10 dk. sonra servise hazır. Hepsi bu kadar işte.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder