İzmir Türkiye’nin yaşama standartları ve yaşayış tarzı
olarak en çok sevilen illerinin başında gelen ilimiz desek bilmem itiraz eder
misiniz? Sadece yaşam tarzı olarak değil yemekleri de çok meşhurdur güzel
ilimiz İzmir’in. Hem yunan kökenli yemekler hem de Türk mutfağına ait yemeklerle
bir lezzet şöleni vardır orada. Hele bir de İzmir köftesi vardır ki bilip de okuyanların ağzının sulandığının farkında olduk bile. Merak etmeyin yazımızın
sonunda bu güzel yemeği sizlerde yapacaksınız. Sizlere en ince ayrıntılarına
kadar anlatıp muhteşem etli köfteyi sofranızda göreceğiz. Bazı insanlar İzmir
köfte ve Kıbrıs köfteyi karıştırır genel olarak malzemeleri benzer ama
yapılışları çok farklı iki yemek türüdür.
Hadi beyler bayanlar İzmir köfte yapmak için hazır mıyız? Sıvayalım
kolları ve başlayalım.
Malzemeler
Malzemelere geçmeden önce bu yemek malzemeleri için size
birkaç püf nokta verelim ve yemeğinizin daha güzel olmasını sağlayalım ne
dersiniz? Patates olarak çok dikkat etmeniz gereken nokta yok ama et seçiminde
etin taze olması yağsız olmamasına ve çok yağlı da olmamasına dikkat edin
baharat atarken bizlerin ölçeklerini göz önüne alın ama sizin damak tadınızı da
göz ardı etmeyin.
8 Kişilik İzmir Köfte Malzemeleri
Köftesi İçin Gerekli
Malzemeler
750 gram kıyma
2 tane kuru soğan
2 tane bayat ekmek
içi
2 tane yumurta
Karabiber
Tuz
Bunlar köftesi için gerekli malzemeler olur isterseniz sizde
sevdiğiniz ve yemeğe uyum sağlayacak baharatları ekler ve yemeği kendi damak
tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
6 tane patates
4 tane yeşilbiber
3 domates
2 su bardağı sıvı yağ
Bunlar da patates için gereli malzemelerdir. Bunlarda çok
seçmeniz gereken bir konu yok miktarını da isteğe göre azaltabilir ve
çoğaltabilirsiniz.
Sosu İçin Gerekli Malzemeler
3 tane orta
rendelenmiş domates
1.5 kaşık domates
salçası
3 yemek kaşığı sıvı
yağ
3 bardak su
Tuz
Bunlarla da sosu hazırlayarak malzemeleri tamam ettik şimdi
sizlerin en çok merak ettiği yere gelelim nasıl pişirilecek.
Nasıl Pişirilmeli ?
Yine sizlerle aşama aşama gideceğiz ve bu işi hem hızlı hem
de nefis bir şekil de tamamlayarak sofrada yemeğimizi göreceğiz
İl aşama olarak köftenin harcını yapmak lazımdır. Bunun için
köftelik malzemeleri bir kaba koyun ve elinizden geldiği kadar yoğurun. Sizi bu
işte beklide en çok yoracak iş budur. Bununla birlikte hep birlikte ikinci
aşamaya geçelim.
İkinci aşama 5 dk. Dinlenen harcımızı köfte şeklini vererek parçalara
ayırmak ve daha sonra pişirilecek kaba koymaktır.
Üçüncü aşama pişirme bölümüne geldi başlıyoruz. Patatesleri
ve biberleri de soyup hazırladıktan sonra köfteleri ve patates, biberleri güzel
bir şekil de kızartın. Sonra yağı süzülsün diye peçeteli bir tabağa koyun.
Son olarak sosu da hazırladıktan sonra fırınlayacağız. Sos
için de yağı kızdırıp domatesleri ve salçayı katarak işi bitirin. Bundan sonra
fırın tepsisini alın elinize. Güzelce et ve patatesleri koyun üzerine sos ve
son olarak fırına koyun 180 derece ve ya 200 derece de pişirin bu kadar afiyet
olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder