29 Mayıs 2020 Cuma

İzmir Köfte Nasıl Yapılır?


İzmir Türkiye’nin yaşama standartları ve yaşayış tarzı olarak en çok sevilen illerinin başında gelen ilimiz desek bilmem itiraz eder misiniz? Sadece yaşam tarzı olarak değil yemekleri de çok meşhurdur güzel ilimiz İzmir’in. Hem yunan kökenli yemekler hem de Türk mutfağına ait yemeklerle bir lezzet şöleni vardır orada. Hele bir de İzmir köftesi vardır ki bilip de okuyanların ağzının sulandığının farkında olduk bile. Merak etmeyin yazımızın sonunda bu güzel yemeği sizlerde yapacaksınız. Sizlere en ince ayrıntılarına kadar anlatıp muhteşem etli köfteyi sofranızda göreceğiz. Bazı insanlar İzmir köfte ve Kıbrıs köfteyi karıştırır genel olarak malzemeleri benzer ama yapılışları çok farklı iki yemek türüdür.  Hadi beyler bayanlar İzmir köfte yapmak için hazır mıyız? Sıvayalım kolları ve başlayalım.


Malzemeler

Malzemelere geçmeden önce bu yemek malzemeleri için size birkaç püf nokta verelim ve yemeğinizin daha güzel olmasını sağlayalım ne dersiniz? Patates olarak çok dikkat etmeniz gereken nokta yok ama et seçiminde etin taze olması yağsız olmamasına ve çok yağlı da olmamasına dikkat edin baharat atarken bizlerin ölçeklerini göz önüne alın ama sizin damak tadınızı da göz ardı etmeyin.

8 Kişilik İzmir Köfte Malzemeleri

Köftesi İçin Gerekli Malzemeler
750 gram kıyma
2 tane kuru soğan
2 tane bayat ekmek içi
2 tane yumurta
Karabiber
Tuz

Bunlar köftesi için gerekli malzemeler olur isterseniz sizde sevdiğiniz ve yemeğe uyum sağlayacak baharatları ekler ve yemeği kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
6 tane patates
4 tane yeşilbiber
3 domates
2 su bardağı sıvı yağ
Bunlar da patates için gereli malzemelerdir. Bunlarda çok seçmeniz gereken bir konu yok miktarını da isteğe göre azaltabilir ve çoğaltabilirsiniz.

Sosu İçin Gerekli Malzemeler

3 tane orta rendelenmiş domates
1.5 kaşık domates salçası
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 bardak su
Tuz
Bunlarla da sosu hazırlayarak malzemeleri tamam ettik şimdi sizlerin en çok merak ettiği yere gelelim nasıl pişirilecek.

Nasıl Pişirilmeli ?

Yine sizlerle aşama aşama gideceğiz ve bu işi hem hızlı hem de nefis bir şekil de tamamlayarak sofrada yemeğimizi göreceğiz
İl aşama olarak köftenin harcını yapmak lazımdır. Bunun için köftelik malzemeleri bir kaba koyun ve elinizden geldiği kadar yoğurun. Sizi bu işte beklide en çok yoracak iş budur. Bununla birlikte hep birlikte ikinci aşamaya geçelim.
İkinci aşama 5 dk. Dinlenen harcımızı köfte şeklini vererek parçalara ayırmak ve daha sonra pişirilecek kaba koymaktır.
Üçüncü aşama pişirme bölümüne geldi başlıyoruz. Patatesleri ve biberleri de soyup hazırladıktan sonra köfteleri ve patates, biberleri güzel bir şekil de kızartın. Sonra yağı süzülsün diye peçeteli bir tabağa koyun.
Son olarak sosu da hazırladıktan sonra fırınlayacağız. Sos için de yağı kızdırıp domatesleri ve salçayı katarak işi bitirin. Bundan sonra fırın tepsisini alın elinize. Güzelce et ve patatesleri koyun üzerine sos ve son olarak fırına koyun 180 derece ve ya 200 derece de pişirin bu kadar afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder