26 Mayıs 2020 Salı

İçli Köfte Nasıl Yapılır?


Ülkemizin en çok sevdiği yemeklerin arasında hangi yemek ilk üçte derseniz biz kesinlikle içli köfte deriz. Gerçekten yapılışı zor bir yemek olduğu doğrudur. Bu yemeği yapmak için yemek bilmekten çok el becerilerinde usta olmak gerekir. Yemeğin hazırlanışının bir zorluğu yoktur çünkü normal derece de yemek yapmayı bilen her kişi bu yemeğin hazırlanışını yapar. Önemli olan hamurunu ayarlayıp içini koyduktan sonra kapatma işlemidir. Sizlere teknoloji bu yemek için çok iyi haber vermiş ve bu yemeğin içini yapan bir makine de yapmışlardır. Sizlere kalan sadece iç harcını hazırladıktan sonra kapatıp pişirmektir. Bu yemek güneydoğu Anadolu başta olmak üzere ülkemizin pek çok yerinde severek yapılır. Bizlere Arap kültüründen geçen bir yemek olduğu söylense de araştırmacılar Gaziantep mutfağında yüz yıllardır olduğunu söyler. Hazırsanız bu işi beraber başlayalım.

Malzemeler

Bu yemekte malzeme sayış bir hayli çok olduğu için ve yemeğin asıl bölümünü oluşturduğu için malzemelere çok dikkat etmelisiniz. Malzemelerin kıvamından önce tazeliği önemlidir. Bununla birlikte ceviz gibi konulan malzemeler de de önem çok fazladır. Merak etmeyin ki biz size malzemelerin altında bütün ince ayrıntıları teker teker anlatıp sizlerin en güzel tadı yakalamanızı sağlamanız için yardımcı olacağız. Sadece siz bize güvenin ve bizim kadar da kendinize güvenin.

30 İçli Köftelik Malzemeler

Dış Kabı İçin Gerekli Malzemeler

3 su bardağı bulgur
Yarım bardak irmik
Kırmızıbiber toz halinde
2 kaşık biber salçası
2 bardak un
Tuz
1 bardak su

Harcı İçin Gerekli Malzemeler

Yarım kilo kıyma
4 tane kuru soğan
1 kaşık domates salçası
1 bardak ceviz
Tuz
Pul biber
Karabiber
Sıvı yağ

Malzemelerimiz aşağı yukarı böyledir. Bazıları fıstıkta ekler onlar size kalmıştır ama bunlar olmadan bu yemek olmaz. Şimdi bu malzemelerin püf noktasından bahsedelim. Öncelikle kıymanın yağsız olmamasına dikkat edin orta yağlı bir kıyma sizler için harika bir tercih olcaktır. İkinci olarak bulgurun köftelik bulgur olmasını isteyin ki o bulgur daha ince olacaktır. Baharatlar da çok önemli bir noktamızdır. Biz ölçek belirtmedik siz damak tadınıza göre koyun. Ortalamayı merak ediyorsanız bize göre bir tatlı kaşığı güzel bir ölçektir. Şimdi nasıl yapılır o konuya geçelim.

Nasıl Yapılır?

Bu yemek için önce harcı hazırlamaya ne dersiniz. Aşamalı olarak zaten sizlere bu yemeği anlatacağız. Harç hazırlandıktan sonra biraz dinlenme isteyen malzeme olduğu için biz önceliği ona veriyoruz.
İlk aşama olarak soğanları soyup çok ince rendeden geçirdikten sonra kızgın yağa bırakalım ve birkaç dakika karıştıralım. Onlar pembe renk alınca taamdır. Siz şimdi kıymayı ona ekleyebilirsiniz. Kıymayı 1 dakika için de az az olacak şekil de içine koyun. Yavaş ve geniş anlatıyoruz ki bu yemeği ilk defa yapanlar da olabilir. Bunu unutmamak lazım.
İkinci aşama olarak yapmamız gereken işlem ise salçayı da kıyma ve soğana eklemektir. Bundan sonra yapmanız gereken son işlem ise baharatları kattıktan sonra 1-2 dk. Daha kavurup ateşi kapatmaktır.
Bu bizim tamamıyla ilk aşamamız oldu şimdi ikinci aşamaya görelim. Bulguru suyla birleştirelim ki bulgur şişmeye başlayıp şeklini alsın. Biraz bekledikten sonra salçasını ve baharatlarını koyup tuzunu attıktan sonra iyice yoğurmamız gerekecektir. Bu işlemde yoğurma kısmını ne kadar güzel yaparsanız sizler için o kadar iyi olcaktır bunu unutmayın. İyice birbirine katıp da bulgur pişmeye başlayınca unu eklemeye ve yoğurmaya devam etmeniz diğer işlemimiz olacaktır.
Hamur hazır olduktan sonra içi yuvarlak bir şekil de boş hale getirip cevizleri de ekleyerek içini doldurmaya devam edelim ve bu işlem de elle yapamıyorsanız makine kullanmanız da hiçbir sakınca yoktur.
Son aşamamıza geldik umuyorum ki iyi ve açık anlattık. Şimdi yaptığınız 18 ila 30 arası içli köfteyi ister haşlayın ister kızartın bu size kalmıştır. Bazıları çok büyük bazıları çok küçük yaptığı için ortalama bu miktar çıkacaktır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder