Ülkemizin en çok sevdiği yemeklerin arasında hangi yemek ilk
üçte derseniz biz kesinlikle içli köfte deriz. Gerçekten yapılışı zor bir yemek
olduğu doğrudur. Bu yemeği yapmak için yemek bilmekten çok el becerilerinde
usta olmak gerekir. Yemeğin hazırlanışının bir zorluğu yoktur çünkü normal
derece de yemek yapmayı bilen her kişi bu yemeğin hazırlanışını yapar. Önemli
olan hamurunu ayarlayıp içini koyduktan sonra kapatma işlemidir. Sizlere
teknoloji bu yemek için çok iyi haber vermiş ve bu yemeğin içini yapan bir
makine de yapmışlardır. Sizlere kalan sadece iç harcını hazırladıktan sonra kapatıp
pişirmektir. Bu yemek güneydoğu Anadolu başta olmak üzere ülkemizin pek çok
yerinde severek yapılır. Bizlere Arap kültüründen geçen bir yemek olduğu
söylense de araştırmacılar Gaziantep mutfağında yüz yıllardır olduğunu söyler.
Hazırsanız bu işi beraber başlayalım.
Malzemeler
Bu yemekte malzeme sayış bir hayli çok olduğu için ve yemeğin
asıl bölümünü oluşturduğu için malzemelere çok dikkat etmelisiniz. Malzemelerin
kıvamından önce tazeliği önemlidir. Bununla birlikte ceviz gibi konulan malzemeler
de de önem çok fazladır. Merak etmeyin ki biz size malzemelerin altında bütün
ince ayrıntıları teker teker anlatıp sizlerin en güzel tadı yakalamanızı
sağlamanız için yardımcı olacağız. Sadece siz bize güvenin ve bizim kadar da kendinize
güvenin.
30 İçli Köftelik Malzemeler
Dış Kabı İçin Gerekli Malzemeler
3 su bardağı bulgur
Yarım bardak irmik
Kırmızıbiber toz
halinde
2 kaşık biber salçası
2 bardak un
Tuz
1 bardak su
Harcı İçin Gerekli Malzemeler
Yarım kilo kıyma
4 tane kuru soğan
1 kaşık domates
salçası
1 bardak ceviz
Tuz
Pul biber
Karabiber
Sıvı yağ
Malzemelerimiz aşağı yukarı böyledir. Bazıları fıstıkta
ekler onlar size kalmıştır ama bunlar olmadan bu yemek olmaz. Şimdi bu malzemelerin
püf noktasından bahsedelim. Öncelikle kıymanın yağsız olmamasına dikkat edin
orta yağlı bir kıyma sizler için harika bir tercih olcaktır. İkinci olarak
bulgurun köftelik bulgur olmasını isteyin ki o bulgur daha ince olacaktır.
Baharatlar da çok önemli bir noktamızdır. Biz ölçek belirtmedik siz damak
tadınıza göre koyun. Ortalamayı merak ediyorsanız bize göre bir tatlı kaşığı
güzel bir ölçektir. Şimdi nasıl yapılır o konuya geçelim.
Nasıl Yapılır?
Bu yemek için önce harcı hazırlamaya ne dersiniz. Aşamalı
olarak zaten sizlere bu yemeği anlatacağız. Harç hazırlandıktan sonra biraz
dinlenme isteyen malzeme olduğu için biz önceliği ona veriyoruz.
İlk aşama olarak soğanları soyup çok ince rendeden
geçirdikten sonra kızgın yağa bırakalım ve birkaç dakika karıştıralım. Onlar
pembe renk alınca taamdır. Siz şimdi kıymayı ona ekleyebilirsiniz. Kıymayı 1
dakika için de az az olacak şekil de içine koyun. Yavaş ve geniş anlatıyoruz ki
bu yemeği ilk defa yapanlar da olabilir. Bunu unutmamak lazım.
İkinci aşama olarak yapmamız gereken işlem ise salçayı da
kıyma ve soğana eklemektir. Bundan sonra yapmanız gereken son işlem ise
baharatları kattıktan sonra 1-2 dk. Daha kavurup ateşi kapatmaktır.
Bu bizim tamamıyla ilk aşamamız oldu şimdi ikinci aşamaya görelim.
Bulguru suyla birleştirelim ki bulgur şişmeye başlayıp şeklini alsın. Biraz
bekledikten sonra salçasını ve baharatlarını koyup tuzunu attıktan sonra iyice
yoğurmamız gerekecektir. Bu işlemde yoğurma kısmını ne kadar güzel yaparsanız
sizler için o kadar iyi olcaktır bunu unutmayın. İyice birbirine katıp da
bulgur pişmeye başlayınca unu eklemeye ve yoğurmaya devam etmeniz diğer
işlemimiz olacaktır.
Hamur hazır olduktan sonra içi yuvarlak bir şekil de boş
hale getirip cevizleri de ekleyerek içini doldurmaya devam edelim ve bu işlem
de elle yapamıyorsanız makine kullanmanız da hiçbir sakınca yoktur.
Son aşamamıza geldik umuyorum ki iyi ve açık anlattık. Şimdi
yaptığınız 18 ila 30 arası içli köfteyi ister haşlayın ister kızartın bu size
kalmıştır. Bazıları çok büyük bazıları çok küçük yaptığı için ortalama bu
miktar çıkacaktır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder