13 Mayıs 2020 Çarşamba

Etli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?


Biz Anadolu ve dâhilinde orta Asya kültüründen gelen bir halk olarak yemeye çok düşkün bir milletiz. Taki tarih sahnesine ilk çıkışımızdan itibaren zengin bir kültüre sahip olmuşuzdur. Bununla birlikte bizlerin yemek kültüründe pilav çok önemli bir yere sahiptir. Öyle ki pilav adı altında 10 dan fazla yemek çeşidi vardır. Biz sizlere etli pirinç pilavını tanıtacağız ve hem kolay hem de etkileyici bir yemek yapmak isteyenler için muhteşem bir yemek olan bu tadı sizlere anlatmak yapmanıza yardım etmek istiyoruz. Pirinç bizim için çok eski bir üründür.
Aşçılarımız bizim pirinç pilavını Anadolu’dan öncede kullandığımızı söylüyor. Bunun en büyük kanıtı olarak da Çin’de yapılan pirinç yemekleri gösterilir. Peki, etli pirinç pilavı nasıl yapılır? Bunun iki yolu vardır. Birincisi eskiden gelen gelenekte olduğu gibi pilavla karıştırıp yapmaktır. İkinci yol ise pirinci tabaklayıp yanına eti koymaktır. İkisini de anlatalım.

Malzemeler Nelerdir?

5 Kişilik Etli Pirinç Pilavı

1.       Et) et pirinçle birlikte en önemli oyuncumuzdur. Bunun için iki tercihimiz olmalıdır. Ya kuzu eti ya da dana eti. Dana eti biraz daha sert olduğu için genel de kuzu eti tercih olarak kullanılır ama yine de karar sizin. 5 kişi için ortalama kullanacağınız et miktarı yarım kilo civarı olmalıdır.
2.       4 su bardağı pirinç) pirinç etten sonra kullanacağımız ikinci ürünümüz olmakla birlikte pirinç seçimi de et seçimi kadar hassaslık gerektiren bir olaydır. Yapmanız gereken ilk iş baldo pirinç kullanmakla birlikte kırık pirinç de kullanmayın. 5 kişilik bir sofra için 4 su bardağı pirinç yeterlidir.
3.       Tereyağı ve sıvı yağ) bu yemek için ikisi de lazımdır ama tereyağı olmazsa olmaz delidir. Sıvı yağ ise mecburen koymanız gereken bir malzemedir. Bu malzemeyi kullanmazsanız yemeğiniz dibine tutacaktır.
4.       Tuz ve bulyon) basit bir etli pirinç pilavı için tuz ve bulyon kullanabilirsiniz ama et suyu olduğu için bulyona gerek var mı karar size kalmıştır.

Nasıl Pişirilmeli?

1.pirinci suda süzün ve ondan sonraki süreçte yağda kavurun. Bu şekilde pirinciniz pişmek için ilk adımı atmış olacaktır
2.  bu adımda 6 bardak suyu pilava katın. Bu suyun 3 bardağı et suyundan 3 bardağı da normal sudan olursa bu iç için muhteşem olur.
3. tuzunu kattığınız zaman da pilavınız sunuma hazırdır.
Et Nasıl Pişirilmelidir?
Et öncelikle temizce yıkanır ve yağını koyup tencerede pişirilir. İlk olarak suyunu salar ve çeker. Bu aşama ortalama 20 dk. İle 30 dk. arasında etin sertliğine göre değişir. Bundan sonra etler kavrulmaya başlar ve ister eti pilava katarak isterse pilavın yanında servis ederek sofranıza koyabilirsiniz. İşte bu iş bu kadar afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder