Biz Anadolu ve dâhilinde orta Asya kültüründen gelen bir
halk olarak yemeye çok düşkün bir milletiz. Taki tarih sahnesine ilk
çıkışımızdan itibaren zengin bir kültüre sahip olmuşuzdur. Bununla birlikte
bizlerin yemek kültüründe pilav çok önemli bir yere sahiptir. Öyle ki pilav adı
altında 10 dan fazla yemek çeşidi vardır. Biz sizlere etli pirinç pilavını
tanıtacağız ve hem kolay hem de etkileyici bir yemek yapmak isteyenler için
muhteşem bir yemek olan bu tadı sizlere anlatmak yapmanıza yardım etmek
istiyoruz. Pirinç bizim için çok eski bir üründür.
Aşçılarımız bizim pirinç pilavını Anadolu’dan öncede
kullandığımızı söylüyor. Bunun en büyük kanıtı olarak da Çin’de yapılan pirinç yemekleri
gösterilir. Peki, etli pirinç pilavı nasıl yapılır? Bunun iki yolu vardır.
Birincisi eskiden gelen gelenekte olduğu gibi pilavla karıştırıp yapmaktır.
İkinci yol ise pirinci tabaklayıp yanına eti koymaktır. İkisini de anlatalım.
Malzemeler Nelerdir?
5 Kişilik Etli Pirinç Pilavı
1. Et) et pirinçle birlikte en önemli
oyuncumuzdur. Bunun için iki tercihimiz olmalıdır. Ya kuzu eti ya da dana eti.
Dana eti biraz daha sert olduğu için genel de kuzu eti tercih olarak kullanılır
ama yine de karar sizin. 5 kişi için ortalama kullanacağınız et miktarı yarım
kilo civarı olmalıdır.
2. 4 su bardağı pirinç) pirinç etten sonra
kullanacağımız ikinci ürünümüz olmakla birlikte pirinç seçimi de et seçimi kadar
hassaslık gerektiren bir olaydır. Yapmanız gereken ilk iş baldo pirinç
kullanmakla birlikte kırık pirinç de kullanmayın. 5 kişilik bir sofra için 4 su
bardağı pirinç yeterlidir.
3. Tereyağı ve sıvı yağ) bu yemek için
ikisi de lazımdır ama tereyağı olmazsa olmaz delidir. Sıvı yağ ise mecburen
koymanız gereken bir malzemedir. Bu malzemeyi kullanmazsanız yemeğiniz dibine
tutacaktır.
4. Tuz ve bulyon) basit bir etli pirinç
pilavı için tuz ve bulyon kullanabilirsiniz ama et suyu olduğu için bulyona
gerek var mı karar size kalmıştır.
Nasıl Pişirilmeli?
1.pirinci suda
süzün ve ondan sonraki süreçte yağda kavurun. Bu şekilde pirinciniz pişmek için
ilk adımı atmış olacaktır
2. bu adımda 6 bardak suyu pilava katın. Bu
suyun 3 bardağı et suyundan 3 bardağı da normal sudan olursa bu iç için
muhteşem olur.
3. tuzunu
kattığınız zaman da pilavınız sunuma hazırdır.
Et Nasıl
Pişirilmelidir?
Et öncelikle temizce yıkanır ve yağını koyup tencerede
pişirilir. İlk olarak suyunu salar ve çeker. Bu aşama ortalama 20 dk. İle 30 dk.
arasında etin sertliğine göre değişir. Bundan sonra etler kavrulmaya başlar ve
ister eti pilava katarak isterse pilavın yanında servis ederek sofranıza
koyabilirsiniz. İşte bu iş bu kadar afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder