12 Mayıs 2020 Salı

Etsiz Mantı Tarifi


İnsanların yaşamaları için gereken unsurlar vardır. Bunlar giyinme, barınma, su ve yemek yeme olarak geçer. Bütün canlılarda yemek yeme özelliği vardır örnek olarak bitkiler su ile beslenir, hayvanda kendinden küçük hayvanlarla son olarak insanlar ise tarımda yetiştirdiği meyveler, sebzeler, baklagiller ve hayvanlarla beslenir. Ama bazı insanlar et yemezler onlar halk dilinde vejetaryen olarak geçer. Bugün de et yemeyen veya et koymaya durumu olmayan insanlar için bir tarif verelim. Bu tarif etsiz mantıdır.  Bildiğiniz gibi mantı ülkemiz de çok meşhur ve bir o kadar özel bir yemektir. Bu özel yemeği ister etli isterseniz etsiz bir şekil de yapabilirsiniz. Genel de insanlarımız etli olarak hazırlar mantıyı. Biz ise et sevmeyen ve etsiz yapmak isteyenler için etsiz mantı tarifini vereceğiz hazırsanız hadi başlayalım.

 Malzemeler

5 Kişilik Mantı Tarifi

Hamur İçin Gereken Malzemeler:

4 bardak un
2 bardak su
3 yumurta
Tuz
İlk önce 4 bardak unun üzerine 3 adet yumurta kırın birazda yumurtanın üzerine tuz ekleyin. Sonra suyu dökün bunların hepsini bir kapta harmanlayın ve iyice yoğurun bu arada hamurun iyi tutması için yufka unundan kullanın bu sizin için daha kolay olacaktır.

Sosu İçin Gerekli Malzemeler:

1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
sarımsaklı -sarımsaksız yoğurt
Pul biber
Nane
Karabiber

Nasıl Pişirilir?

İlk başta tereyağını koyun üzerine 2 çeşit salçaları ilave edin sarımsaklı ya da sarımsaksız olarak ayırın bu insanların tercihine kalmıştır. Ondan sonra biraz yoğurt katın hepsini karıştırın son olarak pul biber ve naneyi karıştırın sonunda sos hazır olacaktır

İlk olarak bir kabin içine tuz, su ve yumurtayı karıştırın daha sonra üzerine unu ilave edin ve bir müddet yoğurun. Hamurun sert olması gerekir o zaman mantı daha lezzetli olur.
Yoğurduğumuz hamuru bezeler haline getirip ve açıyoruz. hamur kalın olması daha çok tercih edilir. Ve açtığımız hamuru kare şekilde kesiyoruz.
Sonra ocağın üzerine tencere koyun ve içine su doldurun kaynayınca suyun içine kare kestiğimiz hamuru atın ve çok yumuşatmadan pişirin.
Pişen mantıların suyunu süzüp çıkarıyoruz. O bir köşedde beklerken biz bir tavanın içine 2 yemek kaşığı tereyağı katıyoruz ve eritiyoruz. Eriyen yağın üstüne 1er yemek karşı hem domates hem biber salçası katıp karıştırıyoruz birazda baharat olarak içine karabiber, nane ve pul biber ekliyoruz.
 Hepsini harmanladıktan sonra sosumuz hazır olacaktır. Son olarak sudan süzülüp çıkarılan mantıların üzerine bir miktar yoğurt koyun ve son olarak üzerine sosu dökerseniz mantımız hazır herkese afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder