İnsanların
yaşamaları için gereken unsurlar vardır. Bunlar
giyinme, barınma, su ve yemek yeme olarak geçer. Bütün
canlılarda yemek yeme özelliği vardır örnek olarak
bitkiler su ile beslenir, hayvanda kendinden küçük
hayvanlarla son olarak insanlar ise tarımda yetiştirdiği meyveler, sebzeler,
baklagiller ve hayvanlarla beslenir. Ama bazı insanlar et yemezler onlar halk
dilinde vejetaryen olarak geçer. Bugün de et
yemeyen veya et koymaya durumu olmayan insanlar için bir
tarif verelim. Bu tarif etsiz mantıdır.
Bildiğiniz gibi mantı ülkemiz de çok meşhur ve bir o kadar özel bir
yemektir. Bu özel yemeği ister etli isterseniz etsiz bir şekil de
yapabilirsiniz. Genel de insanlarımız etli olarak hazırlar mantıyı. Biz ise et
sevmeyen ve etsiz yapmak isteyenler için etsiz mantı tarifini vereceğiz
hazırsanız hadi başlayalım.
Malzemeler
5 Kişilik Mantı Tarifi
Hamur İçin Gereken
Malzemeler:
4 bardak un
2 bardak su
3 yumurta
Tuz
İlk önce 4 bardak unun üzerine 3 adet yumurta kırın birazda yumurtanın üzerine
tuz ekleyin. Sonra suyu dökün bunların
hepsini bir kapta harmanlayın ve iyice yoğurun bu arada hamurun iyi tutması için yufka unundan kullanın bu sizin için daha
kolay olacaktır.
Sosu İçin Gerekli Malzemeler:
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
sarımsaklı -sarımsaksız yoğurt
Pul biber
Nane
Karabiber
Nasıl Pişirilir?
İlk başta
tereyağını koyun üzerine 2 çeşit salçaları ilave edin sarımsaklı ya da sarımsaksız olarak ayırın bu
insanların tercihine kalmıştır. Ondan sonra biraz yoğurt katın hepsini
karıştırın son olarak pul biber ve naneyi karıştırın sonunda sos hazır
olacaktır
İlk olarak bir
kabin içine tuz, su ve yumurtayı karıştırın daha sonra üzerine unu ilave edin
ve bir müddet yoğurun. Hamurun sert olması gerekir
o zaman mantı daha lezzetli olur.
Yoğurduğumuz
hamuru bezeler haline getirip ve açıyoruz. hamur kalın olması daha çok tercih edilir. Ve açtığımız hamuru kare şekilde kesiyoruz.
Sonra
ocağın üzerine tencere koyun ve içine su doldurun kaynayınca suyun içine kare kestiğimiz hamuru atın ve çok yumuşatmadan
pişirin.
Pişen
mantıların suyunu süzüp çıkarıyoruz. O bir köşedde beklerken biz bir tavanın içine 2 yemek kaşığı tereyağı katıyoruz ve eritiyoruz. Eriyen yağın üstüne 1er yemek karşı hem domates hem biber
salçası katıp karıştırıyoruz birazda baharat olarak içine karabiber, nane ve pul biber ekliyoruz.
Hepsini harmanladıktan sonra sosumuz hazır olacaktır.
Son olarak sudan süzülüp çıkarılan mantıların üzerine bir miktar yoğurt koyun ve son olarak üzerine sosu
dökerseniz mantımız hazır herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder