28 Mayıs 2020 Perşembe

Ispanaklı Patates Köftesi

Köfte bilindiği gibi ülkemizde çok sevilen bir yemek türüdür. Bu yemek de köfte türleri içinde damak tadınıza uygun olduğunu düşündüğümüz yemeklerden bir tanesidir. Öncelikle şunu bilin ki bu bir ara yemek değildir ve kesinlikle ana yemek menünüz de bulundurabilirsiniz. Yanında ara öğün tarzı yemeklerle masanızda akşam yemeğinde çok rahat bir şekil de servis etmekten çekinmeyin ki yapılışını görünce anlayacaksınız. Bizler eski bir medeniyet olduğumuz için çok karma bir kültürden geliyoruz ve bu kültür karma oldukça yani diğer kültürlerle etkileşime girdikçe yemekler de bu şekil de değişmiştir. Köfte de bize Arap yöresinden Osmanlının zirve dönemlerinde gelmiş o günden bugüne de çeşitlenerek devam etmiştir. Yemeğin çok kısa tarihçesine de baktıktan sonra kendinizi yemeğe hazır hissediyorsanız başlayalım.

Malzemeler

8 Kişilik Ispanaklı Patates Köftesi Malzemeleri:

4 adet patates
1 bardak bulgur
2 tane yumurta
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
Tuz
Pul biber
Un

Öncelikle bu yemekleri yaparken aldığımız veya kullandığımız malzemelere dikkat etmeliyiz. Bu yemekte bulguru özel olarak köftelik bulgur seçmeliyiz. Soğan ve sarımsağı taze olanından almalıyız. Patatesleri de olgunlaşmış olanlarından alırsak daha iyi olur.


İçi İçin Gereken Malzemeler:

500 gr ıspanak
2 tane kuru soğan
Tuz
Beyaz peynir
2 yemek kaşığı galeta unu

Bu yemek için ıspanakları özel olarak almalıyız. En taze ve solmamış olanlarını seçmeliyiz. Soğanları içine rendelendikten sonra eklemeliyiz. Peyniri özel olarak aldırtmalıyız bayat olanlarını yemeklerde kullanmamalıyız.  Galeta unu tercih edip katkısız ve tarihi geçmemiş olanlardan almalıyız.

Nasıl Pişirilir?

İlk aşama olarak bir kabin içine tel süzgeçte temizce yıkanmış bulguru aktarıyoruz daha sonra üzerine bulgura yeterli kadar olan sıcak su ekleyeceğiz.  Ağzına kapak kapatıp biraz suyunu çekmesini bekliyoruz. Diğer taraftan patatesleri soyup haşlıyoruz. Daha sonra soğanları ince bir şekilde rendeliyoruz ve farklı bir tencerede pembeleşene kadar kızartıyoruz
İkinci aşama olarak içine temizlediğimiz ıspanakları ekliyoruz.  İkisinin birlikte iyice solmasını bekliyoruz. Çok az kavrulduktan sonra içine tuzunu biberini ekleyip soğumaya bırakıyoruz daha sonra bulgurun içine haşlanmış patatesleri ekliyoruz ve soğan sarımsak rendeleyip içine aktarıyoruz karıştırdıktan sonra üstüne tekrar yumurtayı tuzunu biberini ekleyip yoğuruyoruz. Biraz kendini toplaması için içine un ekliyoruz. Daha sonra elimizi suyla ıslatıp harçtan alıp içini oyuyoruz ve içine ıspanaklı harçtan koyup top şeklinde kapatıyoruz.  Üstüne biraz bastırıp galeta ununa batırıyoruz hepsine aynı işlemi yaptıktan sonra sıcak yağda kızartıp serviste bulunuyoruz herkese afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder