Ülkemiz yemek çeşidi olarak dünyanın en zengin ülkelerinden
bir tanesidir biz en zengin ülkesiyiz desek de yalan olmaz. Yıllara dayanan
medeni geçmişimiz ve kültürel zenginliğimiz yemek çeşitliliğimizde en baş
etkenlerdendir. Atalarımızın geldiği
topraklar olan orta Asya Çin devleti sınırlarına yakın bir yerdir ve ülkemize
pirinç o zamanlardan gelen bir yemek âdetidir. Biz bu pirinç yemeğini daha da
çok çeşitlendirerek her gittiğimiz kültürde bir etkileşim yaparak daha da
genişlettik. Şimdi sizlere eve geç geldiğiniz bir gün 30 dakikada
hazırlayacağınız ve hem eşinizi memnun edeceğiniz hem de yorulmayarak
yapacağınız bir yemekten bahsedeceğiz. Havuçlu pirinç pilavı. Bu bulgurla da
yapılan bir yemek olmakla birlikte biz size daha genel olarak yapıldığı gibi
olan şeklini anlatacağız yani pirinçle yapılan pilavı. Başlayalım mı?
Malzemeler
Yemek yapımında malzeme farkı çok büyük bir yere sahiptir.
Bizden püf nokta isteyenler için alın size püf nokta. Hangi yemeği yaparsanız yapın,
malzeme kullanımında tazeliğe çok önem vermek zorundasınız. Bu şekil de işiniz
hem kolay hem de bulacağınız lezzet kat kat fazla olacaktır. Haydi, malzemeler
geçelim.
8 Kişilik Havuçlu Pirinç Pilavı Tarifi
2 kaşık zeytinyağı
2 kaşık tereyağı
3 tane havuç
3 bardak pirinç
Bulyon
Tuz
Bu pilavımızda malzeme kadrosu çok geniş bir kadro değildir.
Sizler isterseniz malzemeleri çoğaltın isterseniz azaltın bu tamamen size
kalmış bir durumdur. Biz 8 kişilik bir
yemek hesap ettiğimiz için miktarı böyle belirledik. Ailenize yapıyorsanız 4 kişilik
bir yemek te malzemeleri yarı yarıya kısabilirsiniz. Bulyonu et ya da tavuk
tamamen damak tadınıza bırakıyoruz ama biz tavuk bulyonu tercih ederiz. Bununla
birlikte süslemek için çok ince doğranmış maydanoz ya da üstüne karabiber de ekleyebilirsiniz.
Haydi pişirelim.
Nasıl Pişirilir?
Bu pilav zor bir pilav değildir ama ilk def yapacaklar için
biz pilavı geniş bir şekil de aşama aşama anlatalım ki zorluk çekilmesin.
İlk aşama olarak hijyene önem verelim ve havucu bolca yıkayalım.
Aynı şekil de pirinci de iyice yıkayıp süzelim ki mikroplar ölsün.
Havuçların güzelce soyalım sonra ince orta uzunlukta rendeleyelim.
Bunlar çok basit görünse de yapacağını9z rende işlemine dikkat edin ve çok da ufaltmayın.
Sonra yağımızı eritelim ki zeytinyağı yerine sıvı yağda
tercih edilebilecek malzemelerimiz arasında bulunur. Bu da tercih olarak size
kalmıştır. Yağlarımızı eritip kızdırdıktan sonra havucu ve pirinci aynı anda
atıp biraz kızgın yağda bekletelim.
Bundan sonrası normal pilav gibi olacağı için içine suyumuzu
katalım ve bulyonu ekleyelim. Sonra tuzunu da atıp kapağını kapatalım ve ateşi
çok açmayalım ki iyice pişsin. 30 ila 40 dk. arası bir pişme süresine sahip
olacaktır. Aceleye gerek yok.
Pilavımız servise hazır olmuş durumdadır. Yapacağınız işlem isterseniz
maydanoz karabiber gibi ürünleri ekleyip bu işi bitirmektir. Yanında güzel bir
haydari ile daha da nefis bir hale getirebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder