25 Mayıs 2020 Pazartesi

Havuçlu Pirinç Pilavı Tarifi


Ülkemiz yemek çeşidi olarak dünyanın en zengin ülkelerinden bir tanesidir biz en zengin ülkesiyiz desek de yalan olmaz. Yıllara dayanan medeni geçmişimiz ve kültürel zenginliğimiz yemek çeşitliliğimizde en baş etkenlerdendir.  Atalarımızın geldiği topraklar olan orta Asya Çin devleti sınırlarına yakın bir yerdir ve ülkemize pirinç o zamanlardan gelen bir yemek âdetidir. Biz bu pirinç yemeğini daha da çok çeşitlendirerek her gittiğimiz kültürde bir etkileşim yaparak daha da genişlettik. Şimdi sizlere eve geç geldiğiniz bir gün 30 dakikada hazırlayacağınız ve hem eşinizi memnun edeceğiniz hem de yorulmayarak yapacağınız bir yemekten bahsedeceğiz. Havuçlu pirinç pilavı. Bu bulgurla da yapılan bir yemek olmakla birlikte biz size daha genel olarak yapıldığı gibi olan şeklini anlatacağız yani pirinçle yapılan pilavı. Başlayalım mı?

Malzemeler

Yemek yapımında malzeme farkı çok büyük bir yere sahiptir. Bizden püf nokta isteyenler için alın size püf nokta. Hangi yemeği yaparsanız yapın, malzeme kullanımında tazeliğe çok önem vermek zorundasınız. Bu şekil de işiniz hem kolay hem de bulacağınız lezzet kat kat fazla olacaktır. Haydi, malzemeler geçelim.

8 Kişilik Havuçlu Pirinç Pilavı Tarifi

2 kaşık zeytinyağı
2 kaşık tereyağı
3 tane havuç
3 bardak pirinç
Bulyon
Tuz

Bu pilavımızda malzeme kadrosu çok geniş bir kadro değildir. Sizler isterseniz malzemeleri çoğaltın isterseniz azaltın bu tamamen size kalmış bir durumdur.  Biz 8 kişilik bir yemek hesap ettiğimiz için miktarı böyle belirledik. Ailenize yapıyorsanız 4 kişilik bir yemek te malzemeleri yarı yarıya kısabilirsiniz. Bulyonu et ya da tavuk tamamen damak tadınıza bırakıyoruz ama biz tavuk bulyonu tercih ederiz. Bununla birlikte süslemek için çok ince doğranmış maydanoz ya da üstüne karabiber de ekleyebilirsiniz. Haydi pişirelim.

Nasıl Pişirilir?

Bu pilav zor bir pilav değildir ama ilk def yapacaklar için biz pilavı geniş bir şekil de aşama aşama anlatalım ki zorluk çekilmesin.
İlk aşama olarak hijyene önem verelim ve havucu bolca yıkayalım. Aynı şekil de pirinci de iyice yıkayıp süzelim ki mikroplar ölsün.
Havuçların güzelce soyalım sonra ince orta uzunlukta rendeleyelim. Bunlar çok basit görünse de yapacağını9z rende işlemine dikkat edin ve çok da ufaltmayın.
Sonra yağımızı eritelim ki zeytinyağı yerine sıvı yağda tercih edilebilecek malzemelerimiz arasında bulunur. Bu da tercih olarak size kalmıştır. Yağlarımızı eritip kızdırdıktan sonra havucu ve pirinci aynı anda atıp biraz kızgın yağda bekletelim.
Bundan sonrası normal pilav gibi olacağı için içine suyumuzu katalım ve bulyonu ekleyelim. Sonra tuzunu da atıp kapağını kapatalım ve ateşi çok açmayalım ki iyice pişsin. 30 ila 40 dk. arası bir pişme süresine sahip olacaktır. Aceleye gerek yok.
Pilavımız servise hazır olmuş durumdadır. Yapacağınız işlem isterseniz maydanoz karabiber gibi ürünleri ekleyip bu işi bitirmektir. Yanında güzel bir haydari ile daha da nefis bir hale getirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder