Köfte
severek yaptığımız ve bir o kadar da severek yediğimiz yemeklerin ilk sıralarında
gelir. Yemek yapmak kolay iş değildir. Doğru bir tarifle yemek yaparsanız ise
yemek yapmaktan daha kolay bir iş yoktur. İnsanlar özellikle köfte yemeklerinde
kıvam tutturma konusunda korkarlar ve bu yemeği yapmaya girişmezler. Sizlere
öyle bir köfte tarifi vereceğiz ki hem yaparken çok eğleneceksiniz hem de
menünüze altın harflerle yazıp bu günden sonra sürekli bu köfteden
yapacaksınız. Sizden istediğimiz bizlerin verdiği tarifi uygulamanız biz
sizlerin üstünlük alabileceğiniz yerleri tarifin içinde en ince ayrıntısına
kadar vereceğiz. Sizlerin yapması gereken ise sadece uygulamak. Emin olun
yemeğimiz bittiğinde yüzünüz de gülümseme sonuna kadar olacak. Hazırsanız
yemeğimize başlayabiliriz. Kolay gelsin.
MALZEMELER
5 Kişilik Hasan
Paşa Köfte Malzemeleri:
1 tane soğan
1,5 kilo kıyma
1 su bardağı bayat
ekmek içi
1 tane yumurta
Tuz
Karabiber
Kimyon
Biz Türkler
yemek yemeyi ve yapmayı seven bir milletiz. Bu yüzden yapacağımız yemeğe çok
özen gösteririz. Bundan dolayı kullandığımız malzemelerin kalitesine dikkat
ederiz. Kullandığımız malzemeleri taze olanlarından alırız. Baharat konusuna
gelirsek hiç bir miktar belirtemeyiz çünkü herkesin damak tadı farklı olduğuna
göre bu kendi tercihiniz olacaktır.
Püre İçin Gereken Malzemeler:
4 adet haşlanmış
patates
2 çay bardağı süt
2 kaşık sıvı yağ
Tuz
Püreyi
hazırlamak için temiz ve içi sağlam olan patateslerden seçmeliyiz. Yağ ve tuzu
ailenizin yiye bileceği şekilde ayarlamalıyız. Süt olarak a marketten hazır süt
kullanmak yerine köy sütü kullanırsanız köfteniz daha lezzetli olacaktır.
Domates Sosu İçin Gereken Malzemeler:
2 yemek kaşığı
salça
3 adet domates
Sıvı yağ
Bu yemekte
sosun daha güzel bir kıvam tutması için öncellikle hazır konserve salçalar
yerine evimiz de yaptığımız el yapımı salça kullanırsak aha ayrı bir lezzet
katar. Domatesi de marketten daha olgunlaşmış olarak seçersek daha güzel bir
renk verir sıvı yağın miktarını da sosun miktarına göre ayarlayınız.
Üzerini Süslemek İçin Gereken Malzemeler:
Kaşar peyniri
Yeşilbiber
Domates
Nasıl Pişirilir?
İlk aşama
olarak bir tezgâhın üzerine kap alıyoruz kabın içine kıymayı koyuyoruz tek
başına biraz yoğurduktan sonra bir adet kuru soğanı alıp doğruyoruz ve içine
aktarıyoruz. Daha sonra bayat ekmek içini de katıp iyice yoğuruyoruz son olarak
ta üzerine karabiber kimyon ve tuzu ekleyip yoğuruyoruz ve bir köşede ağzını
kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.
İkinci
aşama olarak dinlenen köfte harcını koparıp yumurta büyüklüğüne avucumuzun
içinde yuvarlıyoruz ve bir kenara diziyoruz bu işlem bittikten sonra yaptığımız
yuvarlakların içini baş parmağımızla köftelerin içini oyacağız. Daha sonra bir
tepsi alıp dibini yağlayacağız ve köfteleri yağlanmış tepsiye düzeceğiz.
Üçüncü
aşama olarak yaptığımız köfteleri önceden ısınmış fırının içine koyup iyice
kızarana kadar bekleyeceğiz. Daha sonra bir kap alıp içine püre için önceden
haşlanmış patatesleri koyup iyice ezeceğiz ve üzerine süt dökeceğiz ikisini
birlikte yoğurup üzerine sıvı yağ ve tuz ekleyip karıştıracağız. Bu yaptığımız
püreyi kızarmış köftelerin içine kaşıkla koyacağız.
Dördüncü
aşama olarak daha sonra bir kâsenin içine domates salçası koyun ve üzerine
domatesleri rendeleyin.
İyice karıştırdıktan sonra içine sıvı yağ
dökün ve tekrar karıştırmaya başlayın, bu da bittikten sonra domates sosunu da
köftelerle kenarına dökün ve tepsiyi tekrar fırına sürün. Daha sonra kaşar
peynirini eritin ve üzerine rendelenmiş domates ve yeşil biberi pişirin ve
tekrar köftelerin üzerine dökün fırına koyun ve piştikten sonra servis
tabaklarına koyun. bu arada köfte kıvamını tutsun diye koyduğunuz bayat ekmek
içini isteğinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz ve böylece güzel bir iş ortaya
koymuş olacaksanız herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder