29 Haziran 2020 Pazartesi

Patlıcanlı Pilav Tarifi


Pilav bizim ülkemizin damak tatları arasında bulunan ve ülkece neredeyse mili yemeğimiz diyeceğimiz bir yemektir. Bu yemeğin ismi size çok garip gelmiş olabilir. Pilavla her malzemeyi gördüm de patlıcan da olabilir mi? Derseniz evet olabiliyor. Bununla birlikte ana vatanı Hindistan olan bu yemek ülkemize fars devletleri üzerinden gelmiş ve yerleşmiştir tabi ki bu yerleşme asırlar öncesin de olmuş ve doğu Anadolu da çokça yapılan bir yemek türünden sizlere her anlamda bahsedeceğiz. Bu yemeği sizlere tarif ederken en ince ayrıntısından başlayıp en kolay ve geniş bir şekil de tarif edeceğiz. Bu tarif bittikten sonra soframızda yemeğiniz hazır bir şekil de masanızda duruyor olacaktır. Siz ve biz el ele bu iş çocuk oyuncağı gelin başlayalım.




Malzemeler

Biz insanlar için yemek yapımında malzemelerin önemi çok fazladır. En kolay yemeği yaparken bile malzemeleri doğru kullanmak gerekmektedir. Eğer malzemeyi doğru seçemezseniz bu yemeğinize farklı ve güzel bir lezzet katma şansınız olmaz. Sizler malzeme seçiminde taze ve bakliyatlar için de tarihi geçmemiş ürünleri kullanmanızı öneririz.

4 Kişilik Patlıcanlı Pilav Malzemeleri:

1 su bardağı baldo pirinç
1 veya 2 kemer patlıcan
1 adet rendelenmiş soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bardak su
1 tatlı kaşığı şeker
Karabiber
Yenibahar
Nane
Tarçın

İlk önce bu yemeği yaparken alacağımız malzemelere dikkat etmeliyiz baharatları ve sebzeleri seçerken özen göstermeliyiz taze olup olmadıklarına bakmalıyız. Yağ çeşitlerini belirli miktarda koymalıyız. Böylece pilav daha lezzetli olacaktır. Ayrıca baharatlar sizin damak tadınıza bağlı olduğu için baharatlarda miktar belirtmedik bu sizlerin tercihine kalmıştır.

Nasıl Yapılır?

İlk aşama olarak patlıcanları temiz bir şekilde yıkayın ve kabuklarını soyun daha sonra küpler halinde doğrayın ondan sonra bir kap alın ve içime pirinçleri ekleyin. Üzerini yetecek kadar su ısıtıp dökmeliyiz ve belirli miktarda kendimize göre tuz ekleyip soğuk suda bir kaç kez yıkayın ve süzülmeye bırakın ve o olurken diğer malzemelere geçelim
İkinci aşama olarak önceden alınmış ve temiz bir suyla yıkanmış sebzeleri küpler halinde doğrayın doğranmış bu sebzeleri bir kaba koyun ve bir köşede beklemeye bırakın. Daha sonra bir tencere alın ve içine tereyağını koyun ve eritin.
Üçüncü aşama olarak güzel bir şekilde doğranmış sebzeleri yağın üzerine koyun ve biraz karıştırın 5-10 dakika arasında pişirin sebzeler biraz piştikten sonra üzerine patlıcanları ekleyin hepsini karıştırın.
Ondan sora üzerine süzülmüş pirinçleri ekleyin hepsi bir birine karıştıktan sonra üzerine ılık suyu ekleyin ve kapağını kapatıp biraz kaynamayı bekleyin. Hepsi piştikten sonra içine karabiber, yenibahar, nane ve son olarak tuz ekleyin hepsini karıştırın. Ve biraz dinlenmeye bırakın suyunu çektikten sonra servis tabağına koyun ve ikramda bulunun herkese afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder