Pilav bizim ülkemizin damak tatları arasında bulunan ve ülkece
neredeyse mili yemeğimiz diyeceğimiz bir yemektir. Bu yemeğin ismi size çok
garip gelmiş olabilir. Pilavla her malzemeyi gördüm de patlıcan da olabilir mi?
Derseniz evet olabiliyor. Bununla birlikte ana vatanı Hindistan olan bu yemek
ülkemize fars devletleri üzerinden gelmiş ve yerleşmiştir tabi ki bu yerleşme
asırlar öncesin de olmuş ve doğu Anadolu da çokça yapılan bir yemek türünden
sizlere her anlamda bahsedeceğiz. Bu yemeği sizlere tarif ederken en ince
ayrıntısından başlayıp en kolay ve geniş bir şekil de tarif edeceğiz. Bu tarif
bittikten sonra soframızda yemeğiniz hazır bir şekil de masanızda duruyor
olacaktır. Siz ve biz el ele bu iş çocuk oyuncağı gelin başlayalım.
Malzemeler
Biz insanlar için yemek yapımında malzemelerin önemi çok fazladır. En
kolay yemeği yaparken bile malzemeleri doğru kullanmak gerekmektedir. Eğer
malzemeyi doğru seçemezseniz bu yemeğinize farklı ve güzel bir lezzet katma
şansınız olmaz. Sizler malzeme seçiminde taze ve bakliyatlar için de tarihi
geçmemiş ürünleri kullanmanızı öneririz.
4 Kişilik Patlıcanlı Pilav Malzemeleri:
1 su
bardağı baldo pirinç
1 veya 2
kemer patlıcan
1 adet
rendelenmiş soğan
2 yemek
kaşığı zeytinyağı
1 bardak
su
1 tatlı
kaşığı şeker
Karabiber
Yenibahar
Nane
Tarçın
İlk önce bu yemeği yaparken alacağımız malzemelere dikkat etmeliyiz
baharatları ve sebzeleri seçerken özen göstermeliyiz taze olup olmadıklarına
bakmalıyız. Yağ çeşitlerini belirli miktarda koymalıyız. Böylece pilav daha
lezzetli olacaktır. Ayrıca baharatlar sizin damak tadınıza bağlı olduğu için
baharatlarda miktar belirtmedik bu sizlerin tercihine kalmıştır.
Nasıl Yapılır?
İlk aşama olarak patlıcanları temiz bir şekilde yıkayın ve kabuklarını
soyun daha sonra küpler halinde doğrayın ondan sonra bir kap alın ve içime
pirinçleri ekleyin. Üzerini yetecek kadar su ısıtıp dökmeliyiz ve belirli
miktarda kendimize göre tuz ekleyip soğuk suda bir kaç kez yıkayın ve süzülmeye
bırakın ve o olurken diğer malzemelere geçelim
İkinci aşama olarak önceden alınmış ve temiz bir suyla yıkanmış
sebzeleri küpler halinde doğrayın doğranmış bu sebzeleri bir kaba koyun ve bir
köşede beklemeye bırakın. Daha sonra bir tencere alın ve içine tereyağını koyun
ve eritin.
Üçüncü aşama olarak güzel bir şekilde doğranmış sebzeleri yağın üzerine
koyun ve biraz karıştırın 5-10 dakika arasında pişirin sebzeler biraz piştikten
sonra üzerine patlıcanları ekleyin hepsini karıştırın.
Ondan sora üzerine süzülmüş pirinçleri ekleyin hepsi bir birine
karıştıktan sonra üzerine ılık suyu ekleyin ve kapağını kapatıp biraz kaynamayı
bekleyin. Hepsi piştikten sonra içine karabiber, yenibahar, nane ve son olarak
tuz ekleyin hepsini karıştırın. Ve biraz dinlenmeye bırakın suyunu çektikten
sonra servis tabağına koyun ve ikramda bulunun herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder