Kıbrıs Türkiye için de yavru vatan olarak adlandırılan bir
ülkedir. Orada yaşayan insanlarda Türktür ve bizle aynı kanı taşıyorlardır.
Bununla birlikte orta da bir çok kültürümüz vardır. Bu kültürün başlıcası yemektir. Biz sadece Kıbrıs Türkleri ile değil
hala orta asya’ da yaşayan Türklele bile aynı yemek kültürünü paylaşmaktayız.
Biz ise bugün hem Türkiyede hem kıbrısta yapılan Kıbrıs köftesi ile sizlerin
sofralarını süsleyeceğiz. Bu köfte Kıbrıs'ta meşhur olduğu için bu isimle
tanınsa da bütün Türklerin yaptığı bir yemektir. Bu yemeğin malzemelerini,
nasıl yapıldığını sizlere en ince ayrıntısına kadar anlatalım. Sizler de bu
güzel ve yapımı kolay olan yemeği sofranıza koyarak gününüzü mutlu
bitireceksiniz.
Malzemeler
Malzemeler bizim için fazlasıyla önem arz eder. Yemeklerde
kullandığımız malzemelerin taze ve yenebilir oluşu bizim yaptığımız yemeklerin
de tadının bvir o kadar muhteşem olmasını sağlar. Onun için sadece malzeme
deyip geçmeyin.
8 kişilik Kıbrıs köftesi malzemeleri
1.5 kilo patates
300 gram kıyma
2 tne kuru soğan
2 tane yumurta
Maydanoz
Tuz
Ve sevdiğiniz baharatlar
Bu yemekte malzeme miktarı tamamen size kalmış bir durum
olmakla birlikte biz 8 kişilik bir aileyi göz önünde bulundurduk. Bunu
yapmamızda ki sebep de ülkemiz de böyle ağır yemekler genel de misafirlikte
yapılır ve kalabalık olur.
Nasıl pişirilmeli?
Bu yemeğimizin pişirilmesini de aşama aşama anlatacağız ve
sizlerin hem kolay hem de hızlı bir şekil de bu yemeği yapmasını sağlayacağız.
Öncelikle patatesleri soyup güzelce yıkayalım. Bundan sonra
ki aşamada en ufak şekil de doğrayalım. Rendelemede olur ama doğrama bizim
önerimizdir. Sonra soğanı içine rendeleyin soğanı rendeye vurun ki içinde belli
olmayacak kadar ufak ve küçük olması gereklidir.
İkinci aşama da ise baharat ve diğer hazırladığımız ürünleri
koyun. Bundan sonraki aşamamız harç şeklini alması için elinizden geldiği kadar
yoğurmak ve malzemelerin birbirine karışmasını sağlamaktır.
Hazırladığınız harçta ki köfteleri oval bir şekil de ufak
ufak yuvarlayın. Pişirebileceğinize gözünüz kesiyorsa daha büyük bir şekil de
yapanız da hiçbir sakınca yoktur. Patatesli köfteleri iyice kızartın. Çiğ
kalmasını engelleyin ki yemek güzel olsun. Kızarttığınız patatesli köfteleri
rahatça yiyebilirsiniz.
Bu yemekte kafanızın karışmasına gerek yoktur. İnsanlar hep
patates ve harcı ayrı yoğurmayı unutmayın ki bu ikiliyi birlikte yoğurmak
gereklidir. Ondan sonra kızartın ve bitti.
Şimdiden sizlere afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder