Biz zamanın en
büyük medeniyetleri için de yer alan Osmanlı devletinin birçok yere haki olma,
devletin kültürü içinde büyük bir etkileşim olmuştur. Bu etkileşim birçok
konuda olsa da bizler için bugün değineceğimiz nokta yemek konusudur. Şimdi
anlatacağımız yemek tarifi de az önce anlattığımız etkileşim yoluyla oluşmuş
bir durumdur. Yapımı güzel zevkli ve eğlenceli mantımızın yapılışına geçelim.
Malzemeler
4 kişilik kıymalı Boşnak mantısı
malzemeleri:
Hamur için gereken malzemeler:
1 kilo gram un
Tuz
Su
Yemeklerde sizlere püf noktalar vereceğiz,
bundan şüpheniz asla olmasın. Öncelikle şunu bilelim. Yemek yapmanın yarısı malzemeleri
seçmektir. Birazdan malzemeleri açıklarken ne demek istediğimizi daha iyi
anlayacaksınız. Bir yemekte malzemeler ismi doğru olduktan sonra herhangi bir malzeme
seçiminde ne olur. Öncelikle yemeğinizin tadı istediğiniz gibi ala olmaz.
İkincisi yemeğiniz çabuk tat kaybına uğrar.
Üste hamur
yapmak için gerekli malzemelere değinmiş burada yapmanız gereken tek malzeme
seçimi undur. Sizler katkısız ve yeni bir un alırsanız işiniz baştan kolay
olacaktır. Alacağınız katkılı bir unda hamuru açmak bile sizi bu işten
bezdirebilir.
Hamuru İçin Gereken Malzemeler:
1 kilo gram kıyma
Tuz
Karabiber
1 tane kuru soğan
1 paket tereyağı
Bu yemeğin iç
harcını hazırlamak için kıymamızı özel olarak koyun etinden elde edilmiş kıyma
kullanmalıyız. Kıymanın taze etten olması lazım çünkü bayat et yemeğimize
hiçbir şekilde tat ve lezzet vermez Kuru soğanımızın içi iyi olması lazım ve küp
şekilde doğranması lazımdır. Son olarak tereyağını paket olarak kullanırsak,
tarihi geçmemiş, yeni imal edilmiş olanlarından kullanırsak daha iyi olmuş
olur.
Nasıl Pişirilir?
İlk aşama
olarak mantımıza, hamurumuzu yaparak başlayalım. Mantımız güzel olsun
istiyorsak hamuru özen vererek hazırlamalıyız. Temiz bir ortamda çalışmalıyız
öncelikle temiz kabın içine unumuzu aktaralım; üzerine kendimize göre tuz
ekleyelim birazda su ekleyip hamurumuzu kıvam tutana kadar yoğuralım ve hamurumuza
güzel bir sekil verelim. Hamur hazırlandıktan sonra hamuru bir köseye koyup
bekletelim daha sonra diğer işlerimize geçelim ve iç harcımızı yapmaya
başlayalım.
İkinci aşama
olarak ocağın üzerine temiz bir tencere koyalım ve tencerenin içine tereyağını
koyup eritelim. Üzerine soğanları atıp kavuralım kavrulan soğanın üzerine
kıymayı atalım, ikisini birlikte kavuralım. Daha sonra üzerine biraz tuz, biraz
da karabiber ekleyip karıştıralım ve biraz soğumaya bırakalım
Son aşama
olarak temiz bir alana un serpelim ve üzerine hamurumuzu açalım daha sonra
keselim arasına yaptığımız harçtan yerleştirelim. Ağızlarını kapatalım. Daha
sonra kaynar suyun içine atıp haşlayalım, çıkarıp bir kaba koyalım üzerine
istediğiniz bir sostan yapıp dökebilirsiniz bu sizlerin tercihine bırakılmıştır.
Böylelikle harika bir sunumda bulunalım herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder