Mantı yemekleri ülkemizin her yöresinde sevilerek yenen bir
yemektir. Yemesi kadar yapması da zevkli olan mantı yemeğinin, yapılışını
herkes zor sanıyor ama bu durum tam aksine iyi bir tarifle çok kolaydır.
Mantının Türkiye içinde bilinen adresi neresidir? Diye sorulsa bütün ülke
olarak kayseri deriz. Kayseri, ilimizle özdeşleşmiş mantıyı, kayseriler nasıl
yapıyor gelin bakalım.
Malzemeler
4 Kişilik Kayseri Mantısı Malzemeleri:
Hamur İçin Gereken Malzemeler:
2 su bardağı un
1 tane yumurta
1 çay bardağı su
Tuz
Mantı malzemesi bol yemeklerden
bir tanesidir. Bunu malzeme isimlerini okuyunca sizlerde göreceksiniz. Bunun
sizin gözünüzü korkutmasına gerek var mı? Tabi ki de yok. He yapılışı kolay hem
der lezzetin tam adresi mantının, püf noktaları size bu yolda bütün kapıları
açacaktır.
Bu püf noktalarımızın hepsi yaparken kullanacağınız
malzemeler de gizlidir. Bu şöyle açıklayalım. Mantıda gidip te pastalık un
kullanmak olmaz. Ayrıca yoğurt, yumurta gibi malzemelerinde köylerden gelmiş
malzemelerden seçilmesi mantıya ayrı bir hava katacaktır.
Haşlama İçin Gereken Malzemeler:
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı biber
salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Mantıyı haşlamak için ilk önce biraz su ayarlanır. Suyumuzun
içine zeytinyağı konulur daha sonra farklı küçük boy bir kâse alınır ve kâsenin
içine salçalar karıştırılıp sos yapılır. Salçayı konserve yerine ev yapımı
salça kullanırsak bizim için daha iyi olur.
İç Harcı İçin Gereken Malzemeler:
150 gr kıyma
1 tatlı zeytinyağı
1 tane kuru soğan
1 çay kaşığı toz
biber
Karabiber
Tuz
Öncelikle bu mantıyı yaparken temiz bir alanda çalışmamız
gerekir. Daha sonra kullandığımız malzemeleri özenle seçmeliyiz. Mesela
kıymamızı koyun etinden elde edilmiş kıyma olarak kullanırsak daha iyi olur. Sebzelerimizi
dikkatle seçmeliyiz. Son olarak baharatlarda her hangi bir miktar belirtmedik
buda sizlerin tercihine kalmıştır.
Üzeri için gereken malzemeler:
Kuru nane
1 kâse yoğurt
1 diş sarımsak
Sosumuz için en önemli malzeme olan yoğurdunuzu köy yoğurdu
olarak kullanırsak bizim için daha iyi olur; sarımsaklarımızı kuru olarak kullanmalıyız.
Bu da sosumuzu daha lezzetli hale getirir.
Nasıl pişirilir?
İlk aşama olarak hamurumuzu hazırlayalım. Bir adet derin kap
alalım, kabın içine unumuzu koyalım. İçine biraz tuz ekleyelim.
Unla tuzlu harmanlayın.
Daha sonra yavaş yavaş su ekleyin ve karıştırın, iyice yoğurun. Hamura iyice
sekil verelim ve güzel bir şekilde yoğuralım. Hamura sekil verdikten sonra biraz dinlenmeye
bırakalım.
İkinci aşama olarak iç harcımızı hazırlayalım. Soğanlarımızı
çok küçük küpler halinde doğrayalım. Daha sonra bir tencere alın içine
soğanları katıp karıştırın, sonra kıymayı ekleyin ve karıştırın biraz kavrulduktan
sonra üzerine zeytinyağı, karabiber, toz biberi ve son olarak tuzu ekleyip karıştıralım;
biraz dinlenmeye bırakalım.
Üçüncü aşama olarak farklı bir kâse alalım. İçinde sosumuzu
yapalım ve bir kâsenin içine yoğurdumuzu koyalım, çırpalım.
Çırpıldıktan sonra
üzerine rendelenmiş sarımsağı ekleyelim. İşte sosumuz hazır. Daha sonra farklı
bir tezgâhta hamur açalım ve harcımızı aralarına koyalım.
Sıcak suda mantıları haşlayalım.
Haşlanan mantıları üzerine sosumuzu dökelim.
Servis tabağına yerleştirelim ve ikramda
bulunalım herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder