5 Haziran 2020 Cuma

Kayseri Mantısı


Mantı yemekleri ülkemizin her yöresinde sevilerek yenen bir yemektir. Yemesi kadar yapması da zevkli olan mantı yemeğinin, yapılışını herkes zor sanıyor ama bu durum tam aksine iyi bir tarifle çok kolaydır. Mantının Türkiye içinde bilinen adresi neresidir? Diye sorulsa bütün ülke olarak kayseri deriz. Kayseri, ilimizle özdeşleşmiş mantıyı, kayseriler nasıl yapıyor gelin bakalım.



Malzemeler

4 Kişilik Kayseri Mantısı Malzemeleri:

Hamur İçin Gereken Malzemeler:

2 su bardağı un
1 tane yumurta
1 çay bardağı su
Tuz

 Mantı malzemesi bol yemeklerden bir tanesidir. Bunu malzeme isimlerini okuyunca sizlerde göreceksiniz. Bunun sizin gözünüzü korkutmasına gerek var mı? Tabi ki de yok. He yapılışı kolay hem der lezzetin tam adresi mantının, püf noktaları size bu yolda bütün kapıları açacaktır.
Bu püf noktalarımızın hepsi yaparken kullanacağınız malzemeler de gizlidir. Bu şöyle açıklayalım. Mantıda gidip te pastalık un kullanmak olmaz. Ayrıca yoğurt, yumurta gibi malzemelerinde köylerden gelmiş malzemelerden seçilmesi mantıya ayrı bir hava katacaktır.

Haşlama İçin Gereken Malzemeler:

1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Mantıyı haşlamak için ilk önce biraz su ayarlanır. Suyumuzun içine zeytinyağı konulur daha sonra farklı küçük boy bir kâse alınır ve kâsenin içine salçalar karıştırılıp sos yapılır. Salçayı konserve yerine ev yapımı salça kullanırsak bizim için daha iyi olur.

İç Harcı İçin Gereken Malzemeler:

150 gr kıyma
1 tatlı zeytinyağı
1 tane kuru soğan
1 çay kaşığı toz biber
Karabiber
Tuz

Öncelikle bu mantıyı yaparken temiz bir alanda çalışmamız gerekir. Daha sonra kullandığımız malzemeleri özenle seçmeliyiz. Mesela kıymamızı koyun etinden elde edilmiş kıyma olarak kullanırsak daha iyi olur. Sebzelerimizi dikkatle seçmeliyiz. Son olarak baharatlarda her hangi bir miktar belirtmedik buda sizlerin tercihine kalmıştır.

Üzeri için gereken malzemeler:

Kuru nane
1 kâse yoğurt
1 diş sarımsak
Sosumuz için en önemli malzeme olan yoğurdunuzu köy yoğurdu olarak kullanırsak bizim için daha iyi olur; sarımsaklarımızı kuru olarak kullanmalıyız. Bu da sosumuzu daha lezzetli hale getirir.

Nasıl pişirilir?

İlk aşama olarak hamurumuzu hazırlayalım. Bir adet derin kap alalım, kabın içine unumuzu koyalım. İçine biraz tuz ekleyelim.
 Unla tuzlu harmanlayın. Daha sonra yavaş yavaş su ekleyin ve karıştırın, iyice yoğurun. Hamura iyice sekil verelim ve güzel bir şekilde yoğuralım.  Hamura sekil verdikten sonra biraz dinlenmeye bırakalım.
İkinci aşama olarak iç harcımızı hazırlayalım. Soğanlarımızı çok küçük küpler halinde doğrayalım. Daha sonra bir tencere alın içine soğanları katıp karıştırın, sonra kıymayı ekleyin ve karıştırın biraz kavrulduktan sonra üzerine zeytinyağı, karabiber, toz biberi ve son olarak tuzu ekleyip karıştıralım; biraz dinlenmeye bırakalım.
Üçüncü aşama olarak farklı bir kâse alalım. İçinde sosumuzu yapalım ve bir kâsenin içine yoğurdumuzu koyalım, çırpalım.
Çırpıldıktan sonra üzerine rendelenmiş sarımsağı ekleyelim. İşte sosumuz hazır. Daha sonra farklı bir tezgâhta hamur açalım ve harcımızı aralarına koyalım.
 Sıcak suda mantıları haşlayalım.  Haşlanan mantıları üzerine sosumuzu dökelim.  Servis tabağına yerleştirelim ve ikramda bulunalım herkese afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder