Güneydoğu Anadolu’yu
Şanlıurfa’yı yemeklerinize dâhilinde mutfağınıza taşımaya hazır mısınız? Sizlere
hem eziyetsiz hem de farklı bir köfte çeşidi ile geliyoruz. Kuru köfte adını
güneydoğu Anadolu da yaşamayan çoğu insan bilmez. Bu köftenin susuz yapıldığını
sananlar bile var, biz böyle yorumlar da çok aldık. Bu yemeğimizin tarifini
aşağıda daha iyi vereceğiz ama siz şimdiden bilin bu yemek susuz değildir.
Yapması çok kolay ve bir o kadar da zevkli olduğundan hiç şüphe duymayın.
Sizlere anlattığımız zaman ne kadar basit olduğunu da görüp ben bu yemeğin en
iyisini yaparım diyeceksiniz ve biz size bu konuda çok güveniyoruz biliyoruz ki
siz bu işin en iyisini yapacaksınız. Merak etmeyin hızlı ve kabataslak bir
şekilde değil yavaş yavaş anlatıp birlikte yapacağız. Haydi başlayalım.
Malzemeler
Kuru köfte insanların günlük hayatta keyif için yaptığı ve yapımı çok
kolay olan bir yemektir eğer sizlerde bu yemeği yapmak istiyor ama yapmasını
bilmiyorsanız size birazdan kısaca bahsedeceğim öncelikle bu yemeği yaparken
bazı püf noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Böylelikle hem çok lezzetli olur
hem de aileniz ve misafirlerinizin muhteşem ilgisini görür. Haydi anlatalım
8 Kişilik Kuru Köfte Malzemeleri:
1 kilo
kıyma
2 kâse
ince şekilde doğranmış maydanoz veya dereotu
2 tane
rendelenmiş soğan
1 çay
bardağı sıvı yağ
Karabiber
Nane
Pul
biber
Tuz
4 diş rendelenmiş
sarımsak
2 tane
yumurta
1 su
bardağı ekmek içi
Bu aşamada kıymayı özel olarak koyun etinden seçmeliyiz. Yeşillik
olarak maydanoz ve ya dereotunu taze ve solmamış olanından seçmeliyiz.
Yumurtayı köy yumurtası olarak alırsak iç harcını daha yumuşak tutar ve daha
farklı bir lezzet verir. Soğan ve sarımsağı da taze olanından alırsak daha iyi
olur sıvı yağı katkısız olanında kullanmalıyız ve son olarak baharatlar
konusunda her hangi bir miktar belirtmedim bu da sizlerin damak zevkine
bırakılmıştır.
Nasıl Yapılır?
İlk aşama olarak temiz bir kabın içine özel olarak hazırlanmış koyun
etinden olan kıymayı koyuyoruz daha sonra üzerine ince doğranmış maydanoz veya
dereotu ve son olarak rendelenmiş soğan ve sarımsak katılıp iyice
yoğrulur. Üzerine tuz pul biber
karabiber eklenip iyice yoğrulur. Son olarak ta ekmek içi aktarılır ve iç
harcını tam bir şekil verir.
İkinci aşama olarak şekil alan harcın içine yumurtalar kırılır ve
tekrar yoğrulur yoğrulan harç bir yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
Dinlenen köfte çıkarılır ve elimizle güzel bir şekil verilir. Bu köfteleri
yaptıktan sonra bir tepsinin içine güzelce düzelim. Ocağın üstüne bir adet tava koyalım ve
tavanın içine bir miktar sıvı yağ boca edelim. Daha sonra hazırlanan köfteleri
içine tek tek atıp kızartalım ve kızaran köfteleri bir borcam alıp içine kâğıt
havlu serelim kızaran köfteleri içine koyalım. kağıt havlu içinde fazla olan
yağları alsın diye konulur.
Son aşama olarak bu kuru köfteyi servis tabaklarına güzel bir şekil
vererek yerleştirelim. Bu yemeğin yanında pilav veya çocuklar için makarna ile
servis edebilirsiniz böylece mükemmel ve harika bir görünüşe sahiplenmiş olur
herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder