9 Haziran 2020 Salı

Klasik Mantı Tarifi


Mantı çeşidi bol olan bir yemeğimizdir. Bu yemeğimizin size klasik olanı anlatacağız. Peki, klasik mantı etli midir? Yoksa sade midir?  Bilmeyenler klasik mantı için sade diye düşünse de tam aksine asıl mantımız bizim etlidir. Kıymadan yapılan etiyle birlikte mantımız muhteşem bir hal alır ve bizler mantıyı eskiden beri bu şekil de yapmaktadır.  En eski hali etli mantı olduğu için klasik mantıda etlidir. Şimdi sizlere etli mantıyı, nasıl yapıldığını ve malzemelerini anlatalım. Şunu da belirtmek isterim mantı bize Yunanistan’dan gelen bir yemek değildir. Onlara bizden gitmiştir. Bir usta olarak bunu da sizlere belirtmek istedim.



Malzemeler


5 Kişilik Mantı Tarifi

Mantı için gerekli malzemelerde bugün sos için gerekli malzemelerden başlayalım ve tersten giderek bir farklılık yaratalım.

Sosu İçin Gerekli Malzemeler


500 gram yoğurt
3 diş sarımsak
2 kaşık tereyağı
2 kaşık domates salçası
Son olarak pul biber ve tuz
Klasik bir mantı yemeği yapmak istiyorsak öncelikle bu malzemeler eksiksiz gereklidir. Art olarak sevdiğiniz bir şey katmak isterseniz size kalmış bir durumdur. Bununla birlikte yoğurt olarak köy yoğurdu yoksa süzme yoğurt da çok güzel bir şekil de sizlerin işlerini görebilir. Tereyağının da taze olmasına çok dikkat edin.

Hamuru İçin Gerekli Malzemeler

5 su bardağı un
2 adet yumurta
Ilık su
1 bardak un hamura ekelemek için
Mantı içi hazırlamak için gerekli malzemeler
300 gram kıyma
1-2 kuru soğan
Tuz
Karabiber

Etin de taze olması bu iş için çok önemli bir noktadır. Sizler için taze et en güzel tadı verecektir. Soğansız yapmak isteyenler de olabilir ama o zaman et hamura yapışır ve istediğiniz gibi yapamazsınız.

Nasıl Pişirilir?

Hamur yapma: ilk işimiz hamur yapmak olmalıdır. Hamuru yapmak için ilk işimiz unu demir leğene koyup daha sonra yumurta ile karıştırıp tuz atmak ve son olarak ılık su ile karıştırıp yoğurmaktır.
Yufka açmak: hamurlar tam kıvamına gelince yapmanız gereken daha da kolaylaşır. Bu işin en zor kısmı hamuru yoğurmaktı. Şimdi, birkaç yumak keselim ve dinlenmesi için bekletelim.
İçini hazırlayalım: hamur dinlenene kadar içini hazırlayalım. Eti soğanı ve diğer malzemeleri hazırlayıp harç haline gelene kadar karıştıralım ve üstünü örtelim.
Yufkaları açalım: dinlendirmeye bıraktığımız yumakları şimdi alıp yufka açalım. Bundan sonra ki süreçte mantı kalıplarını getirelim. İlk yufkayı mantı kalıbına yatıralım. Ondan sonra ki süreçte içini koyalım ve üstüne diğer yufkayı kapatalım.
Mantıları keselim: harcı koyduğumuz mantıları keselim be ağızlarını bükelim.
Sosu hazırlayalım: mantılar 5 dk. Dinlensin biz sosu hazır edelim önce salça ile yağı naneyi kavuralım. Sonra yoğurt ve sarımsağı katalım hazır olan süslerin üstünü örtelim.
Mantıları haşlayalım: son olarak mantıları haşlayalım ve ve tabağa koyalım sosları da döktükten sonra işte yemeğimiz hazır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder