Biz öyle güzel
ve esprili bir ülkeyiz ki çocuklarımıza verdiğimiz isimlerde şehirlere verdiğimiz
isimlerde ve yemeklere verdiğimiz isimler de hep esprili şeyler koyarız. Şimdi
yazacağımız yemek tarifi de komik bir isimle adlandırılmıştır. Terbiyeli sulu
köfte. İsminin nasıl bir hikâyesi var gerçekten bilmiyoruz ama tadı nefis bir
tat onu çok iyi biliyoruz. Bu leziz tadın sizlerin de damaklarına gelmesi bizim
en büyük gayemiz. Merak etmeyin karışık gibi durmasına sizler için 40 dklık
bir iş biz sizleri iyi biliyor ve yemek konusun da ustalığınıza çok
güveniyoruz. Bu yemeği yemek yapmakla arası iyi olmayanları da düşünüp geniş ve
basit anlatmaya çalışacağız. Tek gayemiz sizin başardığınızı bilmek. Yemeklerin
için de ara ara püf noktalar da vereceğiz yazımızı dikkatli okursanız çok
seviniriz sevgili okurlarımız.
Malzemeler
Malzemeler bir
yemeğin kuruluş öyküsüdür. Et alırken ve diğer malzemeleri alırken sizlerin çok
dikkat etmesi gerekir. Siz yemekte malzeme seçerken ne kadar dikkat ederseniz
yemeğiniz de sizlere o kadar güzel bir tat vermek için uğraşır. Öyle aman aman
şeyler yapmanıza da gerek yok etin iyisinden malzemenin tazesinden aldığınız
zaman bu iş kendiliğinden hal olacaktır. Sizlerin bu işte ki hassasiyetine
güveniyoruz ve malzemelerin isimlerini vererek bu işe başlıyoruz.
6 Kişilik Terbiyeli Köfte Malzemeleri
200 gram kıyma
1.5 su bardağı pirinç
1 tane kuru soğan
1 demet maydanoz
2 tane havuç
1 tane patates
Limon suyu
Yumurta sarısı 1 tane
Tuz
Karabiber
Burada size
malzemeleri saydık ve çok da fazla malzeme sayısı gözümüze çarpmadı peki
bunların içinde neye dikkat edeceğiz. Öncelikle bir etimiz var bu etin danamı
yoksa kuzu mu olması çok önemli bir konu sizlerin tercih etmesi gereken et dana
eti ve orta yağlı. Diğer bir konumuz ise pirinç. Pirinçte de kırık pirinç
kullanmamız gerekiyor bu da yine önemli bir noktamız. Son olarak baharatlar.
Baharat konusunu çoğu kişi buradan katığı miktarda kor ama biz öyle bir şey
yapmıyoruz yani miktar belirtiyoruz bunun tek nedeni bazı kişilerin damak tadı
farklıdır. Onun için baharatı sizler ağız tadınıza göre koyarsanız sizler için
daha iyi olacaktır. Bu yemekte ortalama bir tatlı kaşığı güzel bir ölçek
olacaktır.
Nasıl Pişirilmeli?
Yemeğimizin
belki de en zor aşaması bu pişirme aşamasıdır. Siz merak etmeyin biz varız ve
yanınızdayız. Onun için korkmanıza gerek yok beraber en iyi kıvamı
tutturacağız. Elimizden geldiği kadar ayrıntılı ve basit bir şekil de anlatıp
birlikte başaracağız.
Aşama aşama
anlatılacak olan bu tarifimiz de ilk aşamamız pirinçleri ıslamak olacaktır.
Pirinç yemeği ne yaparsanız yapın işe pirinci ıslayarak başlayın ki yaptığınız
yemeğin tadı olsun.
İkinci aşama
olarak pirinci süzdükten sonra bir kaba almanız olacaktır. Kap biraz derin
olursa bunda fayda vardır ki diğer malzemeleri katacağız. Pirincin üzerine
rendelenmiş soğanla başlayıp kıyma maydanoz isterseniz, kimyon yine isterseniz
ve son olarak tuzu ve karabiberi koyun iyice ama iyice yoğurun ki baharatlar
iyice dağılsın.
Sırada
köfteleri unlamak var bu aşama çok zevkli bir aşamadır. Şimdi bilye
büyüklüğünde köfteleri koparın ve una eleyin. Yani her tarafını un edin
köftenin.
Şimdi patates
ve havuçla işimize devam edelim ilk olarak, bunları soyun ve iyice
temizledikten sonra doğrayın ve küp şeklini verin.
Şimdi bir
tencereye su koyun ve yolumuza hızlıca devam edelim. Bu tencerede ki su ile
biraz da tuz koyun ve kaynatın. Sonra kıyma ve sebzeleri ilave edin bir yarım saat
boyunca bu işlev sürüsün altını çok açmanıza gerek yok.
Şimdi bu
yemeğin bozulan terbiyesini verelim. Yumurtanın sarısını aldık ve limon suyunu
biraz koyduk bunu iyice karıştırdık ve tencereden biraz su alıp koyduk alın
size terbiyesi.
Son olarak bu terbiyeyi
tencerede pişen köftelere ekleyin ki bu terbiyesizler terbiye alsın biraz daha
pişirin 3-5 dk. İşte bu kadar şimdiden yiyenlere afiyet olsun. İsterseniz
servis açarken üstüne maydanoz da koyabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder