29 Temmuz 2020 Çarşamba

Terbiyeli Köfte Tarifi


Biz öyle güzel ve esprili bir ülkeyiz ki çocuklarımıza verdiğimiz isimlerde şehirlere verdiğimiz isimlerde ve yemeklere verdiğimiz isimler de hep esprili şeyler koyarız. Şimdi yazacağımız yemek tarifi de komik bir isimle adlandırılmıştır. Terbiyeli sulu köfte. İsminin nasıl bir hikâyesi var gerçekten bilmiyoruz ama tadı nefis bir tat onu çok iyi biliyoruz. Bu leziz tadın sizlerin de damaklarına gelmesi bizim en büyük gayemiz. Merak etmeyin karışık gibi durmasına sizler için 40 dklık bir iş biz sizleri iyi biliyor ve yemek konusun da ustalığınıza çok güveniyoruz. Bu yemeği yemek yapmakla arası iyi olmayanları da düşünüp geniş ve basit anlatmaya çalışacağız. Tek gayemiz sizin başardığınızı bilmek. Yemeklerin için de ara ara püf noktalar da vereceğiz yazımızı dikkatli okursanız çok seviniriz sevgili okurlarımız.




Malzemeler


Malzemeler bir yemeğin kuruluş öyküsüdür. Et alırken ve diğer malzemeleri alırken sizlerin çok dikkat etmesi gerekir. Siz yemekte malzeme seçerken ne kadar dikkat ederseniz yemeğiniz de sizlere o kadar güzel bir tat vermek için uğraşır. Öyle aman aman şeyler yapmanıza da gerek yok etin iyisinden malzemenin tazesinden aldığınız zaman bu iş kendiliğinden hal olacaktır. Sizlerin bu işte ki hassasiyetine güveniyoruz ve malzemelerin isimlerini vererek bu işe başlıyoruz.

6 Kişilik Terbiyeli Köfte Malzemeleri


200 gram kıyma
1.5 su bardağı pirinç
1 tane kuru soğan
1 demet maydanoz
2 tane havuç
1 tane patates
Limon suyu
Yumurta sarısı 1 tane
Tuz
Karabiber

Burada size malzemeleri saydık ve çok da fazla malzeme sayısı gözümüze çarpmadı peki bunların içinde neye dikkat edeceğiz. Öncelikle bir etimiz var bu etin danamı yoksa kuzu mu olması çok önemli bir konu sizlerin tercih etmesi gereken et dana eti ve orta yağlı. Diğer bir konumuz ise pirinç. Pirinçte de kırık pirinç kullanmamız gerekiyor bu da yine önemli bir noktamız. Son olarak baharatlar. Baharat konusunu çoğu kişi buradan katığı miktarda kor ama biz öyle bir şey yapmıyoruz yani miktar belirtiyoruz bunun tek nedeni bazı kişilerin damak tadı farklıdır. Onun için baharatı sizler ağız tadınıza göre koyarsanız sizler için daha iyi olacaktır. Bu yemekte ortalama bir tatlı kaşığı güzel bir ölçek olacaktır.

Nasıl Pişirilmeli?


Yemeğimizin belki de en zor aşaması bu pişirme aşamasıdır. Siz merak etmeyin biz varız ve yanınızdayız. Onun için korkmanıza gerek yok beraber en iyi kıvamı tutturacağız. Elimizden geldiği kadar ayrıntılı ve basit bir şekil de anlatıp birlikte başaracağız.
Aşama aşama anlatılacak olan bu tarifimiz de ilk aşamamız pirinçleri ıslamak olacaktır. Pirinç yemeği ne yaparsanız yapın işe pirinci ıslayarak başlayın ki yaptığınız yemeğin tadı olsun.
İkinci aşama olarak pirinci süzdükten sonra bir kaba almanız olacaktır. Kap biraz derin olursa bunda fayda vardır ki diğer malzemeleri katacağız. Pirincin üzerine rendelenmiş soğanla başlayıp kıyma maydanoz isterseniz, kimyon yine isterseniz ve son olarak tuzu ve karabiberi koyun iyice ama iyice yoğurun ki baharatlar iyice dağılsın.
Sırada köfteleri unlamak var bu aşama çok zevkli bir aşamadır. Şimdi bilye büyüklüğünde köfteleri koparın ve una eleyin. Yani her tarafını un edin köftenin.
Şimdi patates ve havuçla işimize devam edelim ilk olarak, bunları soyun ve iyice temizledikten sonra doğrayın ve küp şeklini verin.
Şimdi bir tencereye su koyun ve yolumuza hızlıca devam edelim. Bu tencerede ki su ile biraz da tuz koyun ve kaynatın. Sonra kıyma ve sebzeleri ilave edin bir yarım saat boyunca bu işlev sürüsün altını çok açmanıza gerek yok.
Şimdi bu yemeğin bozulan terbiyesini verelim. Yumurtanın sarısını aldık ve limon suyunu biraz koyduk bunu iyice karıştırdık ve tencereden biraz su alıp koyduk alın size terbiyesi.
Son olarak bu terbiyeyi tencerede pişen köftelere ekleyin ki bu terbiyesizler terbiye alsın biraz daha pişirin 3-5 dk. İşte bu kadar şimdiden yiyenlere afiyet olsun. İsterseniz servis açarken üstüne maydanoz da koyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder