Günümüz Anadolu
yemekleri içinde mantının yeri çok başkadır. Özellikle Trakya yöremiz başta olmak
üzere ege ve dâhilinde diğer bölgeler de mantı çok sevilerek yapılır. Bununla
birlikte sizler için bugün sade mantı tarifini vereceğiz ve sizlerin en güzel
mantıyı yapmasını beraber başaracağız. Sizlere öncelikle sade mantının hikâyesini
kısa bir şekilde anlatalım. Birçok mantı türü olmasın rağmen sade mantı bizlerin
daha çok dağa çıkan Yörüklerimizin orda severek yaptığı ve ülkenin savaş zamanı
yoklukla geçirdiği yıllarda çok yapılmış ve geleneksel kültürümüzde var olan bu
yemek daha çok yapılmaya başlamıştır. Osmanlıdan sonra Anadolu’da yapılan bu
yemeği sizlere malzemesi ve yapılışı ile birlikte tanıtalım.
Malzemeler
Öncelikle
hamuru için gerekli malzemeleri tanıtalım
5 Kişilik Sade Mantı
1. 750
gram un ) un hamur açmamız için ilk aşamadır.
Unu iyi seçmeliyiz. Makarnalık buğdaydan yani sert buğdaydan olan bir un
zor hamur olup yufka olur onun için ekmeklik un seçin.
2. 2
adet yumurta )rengi vermek ve unu yumuşatmak çok kolay olacaktır.
3. Bir
çay bardağı sıvı yağ) buda hamuru güzel yapar ve açılması kolay olur. Hamur
olması için gereklidir.
4. Ilık
su) ılık su hamur olması için daha iyi olacaktır.
5. Tuz
) da son aşamadır. Hamur için bunlar gereklidir.
Sosu İçin;
1.
750 gram yoğurt) yoğurtun köy yoğurdu
olması daha güzeldir ama öyle bir şansınız yoksa normal yoğurtla da bu işi
kolayca yapabilirsiniz.
2.
2-3 diş sarımsak sos için yeterli
olacaktır.
3.
Tereyağı ve pul biber de son aşamadır.
Nasıl Yapılır?
Bu işi yapmak
için öncelikle yufkalarımızı açmalıyız bunun içinde hamuru yapmak zorundayız.
Unu güzelce eledikten sonra suyunu yumurtasını koyun ve yoğurmaya başlayın. Bu
işin en zor yanı budur. Bunun için biraz uğraşacağız. Hamur kulak memesi
kıvamına gelince il adımı başarıyla tamamlamış olduk.
Daha sonra
hamuru yarım saat kırk dakika boyunca dinlendirelim ki mayası yerine gelsin. Bu
işlemden sonra yapmamız gereken yufka açmak. Yavaşça merdane ile açabileceğiniz
en ince hamuru açın. Bu işlem de bitimi hamurları büzerek kırıştırıp parmak
parmak kesmeye başlayın.
Kestiğiniz
hamurları tepsiye alın ve fırına sürün ortalama 180 ila 200 derece arasında
ayarlayın ve rengi pembeye çalana kadar pişirin.
Piştiğini fark
edince elinizle ekmek sular gibi sulayın biraz bekledikten sonra yoğurdu
üzerine eklemeye başlayın ve o gece kontrollü bir şekilde bekletin. Hamurun
yoğurdu çekmesi lazımdır. Tuzunu doğru attıysanız çekme işleminde hata
olmayacaktır. Sabahına da mantının tereyağlı sosunu dökün ve afiyetle
yiyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder