6 Temmuz 2020 Pazartesi

Sade Mantı Tarifi


Günümüz Anadolu yemekleri içinde mantının yeri çok başkadır. Özellikle Trakya yöremiz başta olmak üzere ege ve dâhilinde diğer bölgeler de mantı çok sevilerek yapılır. Bununla birlikte sizler için bugün sade mantı tarifini vereceğiz ve sizlerin en güzel mantıyı yapmasını beraber başaracağız. Sizlere öncelikle sade mantının hikâyesini kısa bir şekilde anlatalım. Birçok mantı türü olmasın rağmen sade mantı bizlerin daha çok dağa çıkan Yörüklerimizin orda severek yaptığı ve ülkenin savaş zamanı yoklukla geçirdiği yıllarda çok yapılmış ve geleneksel kültürümüzde var olan bu yemek daha çok yapılmaya başlamıştır. Osmanlıdan sonra Anadolu’da yapılan bu yemeği sizlere malzemesi ve yapılışı ile birlikte tanıtalım.




Malzemeler


Öncelikle hamuru için gerekli malzemeleri tanıtalım

5 Kişilik Sade Mantı


1.    750 gram un ) un hamur açmamız için ilk aşamadır.  Unu iyi seçmeliyiz. Makarnalık buğdaydan yani sert buğdaydan olan bir un zor hamur olup yufka olur onun için ekmeklik un seçin.
2.    2 adet yumurta )rengi vermek ve unu yumuşatmak çok kolay olacaktır.
3.    Bir çay bardağı sıvı yağ) buda hamuru güzel yapar ve açılması kolay olur. Hamur olması için gereklidir.
4.    Ilık su) ılık su hamur olması için daha iyi olacaktır.
5.    Tuz ) da son aşamadır. Hamur için bunlar gereklidir.

Sosu İçin;


1.    750 gram yoğurt) yoğurtun köy yoğurdu olması daha güzeldir ama öyle bir şansınız yoksa normal yoğurtla da bu işi kolayca yapabilirsiniz.
2.    2-3 diş sarımsak sos için yeterli olacaktır.
3.    Tereyağı ve pul biber de son aşamadır.

Nasıl Yapılır?


Bu işi yapmak için öncelikle yufkalarımızı açmalıyız bunun içinde hamuru yapmak zorundayız. Unu güzelce eledikten sonra suyunu yumurtasını koyun ve yoğurmaya başlayın. Bu işin en zor yanı budur. Bunun için biraz uğraşacağız. Hamur kulak memesi kıvamına gelince il adımı başarıyla tamamlamış olduk.
Daha sonra hamuru yarım saat kırk dakika boyunca dinlendirelim ki mayası yerine gelsin. Bu işlemden sonra yapmamız gereken yufka açmak. Yavaşça merdane ile açabileceğiniz en ince hamuru açın. Bu işlem de bitimi hamurları büzerek kırıştırıp parmak parmak kesmeye başlayın.
Kestiğiniz hamurları tepsiye alın ve fırına sürün ortalama 180 ila 200 derece arasında ayarlayın ve rengi pembeye çalana kadar pişirin.
Piştiğini fark edince elinizle ekmek sular gibi sulayın biraz bekledikten sonra yoğurdu üzerine eklemeye başlayın ve o gece kontrollü bir şekilde bekletin. Hamurun yoğurdu çekmesi lazımdır. Tuzunu doğru attıysanız çekme işleminde hata olmayacaktır. Sabahına da mantının tereyağlı sosunu dökün ve afiyetle yiyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder