Kış aylarında C
vitaminine ihtiyaç duyanların ilacı portakallı kek tarifimle karşınızdayım.
Malzemeleri sıralamadan önce fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Herkes kendi
fırınının ayarını bilir. Çabuk pişiriyorsa biraz daha düşük ayarda tutun. Çünkü
kek ağır ağır pişerse daha iyi kabarır.
Portakallı Nefis Kek Malzemeleri
1 adet orta boy
portakal
2 adet yumurta
1 su bardağı
süt
1 su bardağı
şeker
1 çay bardağı
sıvı yağ veya erimiş tereyağı ( margarin de olabilir) tamamen kişisel tercih.
Ben sıvı yağ kullanıyorum daha hafif oluyor.
1 paket vanilya
2 paket
kabartma tozu
2 ve ya 3
bardak un(eleyerek koyun. Elerken içine kabartma tozunu da eklemeyi unutmayın )
Portakallı Nefis Kek Yapılışı
İlk önce
sıvıları karıştırma kabına koyup çırpın. Varsa mikser kullanabilirsiniz. Ben çırpma
teliyle yapıyorum. Eski usul.
Bu esnada
portakalın kabuğunu rendeleyin. Büyük rende varsa en ince tarafıyla rendelemek
daha iyi olacaktır. Bir de beyaz iç kabuğuna gelince durun. Bu beyaz kabuk
kekinize anlamsız bir acılık verir. Suyunu sıkın, çekirdeklerini ayıklayın ve
bunu sıvı malzemelere ekleyip tekrar çırpın.
Sonra şeker ve
unu ekleyin. Unu eleyerek ekleyin. Eklerken üzerine kabartma tozu ve vanilyayı
da koyun ki eşit dağılsın.
Kek kalıbını
fırça ve ya elinizle yağlayın. Bir miktar un koyup kek kalıbının her yerine
dağıtın. Fazla unu kek hamuruna karıştırın. Sonrasında kek harcını kalıba
dökün. Kalıbı bir ki kere kaldırıp sertçe bırakın. Bunun amacı içindeki hava kabarcıklarının
çıkmasını sağlamak.
Sonrasında
fırına koyup kapağını kapatın. Kek güzel bir kabuk tutana kadar açmayın. Kek
pişirirken fırının kapağı öyle sık sık açılmaz. Yoksa kek kabarmaz ve sert olur.
Yanmasına da izin vermeyin. Bu nedenle tam ortaya koymanızı öneririm. Üste ve
ya alta yakın koymayın.
Üst rezistansa yakın koyarsanız üstü yanar.
Alt rezistansa yakın koyarsanız altı yanar. Ama ortada olması daha akıllıca bir
seçim olur.
Genelde sıcak
fırına koyarsanız 15- 20 dakika gibi bir zamanda pişecektir. Ama kontrol amaçlı
yine de bıçak deneyini yapmanızı öneririm. Bıçağınızı alıyorsunuz kekin en
kalın kısmına sonuna kadar saplıyorsunuz. Bıçağınız tertemiz çıkarsa kek pişmiştir.
Ama üzerine bulaşan varsa bulaşma miktarına göre fırında biraz daha kalmalıdır.
Üzerinin yanmasını istemiyorsanız derecesini biraz düşürün. 180 derece ise 150
dereceye indirin. 150 dereceye 120-130 dereceye indirin. Fırından çıkarmadan
önce son kez bıçak testini yapmayı ihmal etmeyin.
Soğuyunca
kalıptan çıkarıp dilimleyin sıcakken dilimlemeye çalışmayın. Sıcakken kesmeye kalkınca dağılma eğiliminde
oluyor.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder