3 Temmuz 2020 Cuma

Portakallı Kek Tarifi



Kış aylarında C vitaminine ihtiyaç duyanların ilacı portakallı kek tarifimle karşınızdayım. Malzemeleri sıralamadan önce fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Herkes kendi fırınının ayarını bilir. Çabuk pişiriyorsa biraz daha düşük ayarda tutun. Çünkü kek ağır ağır pişerse daha iyi kabarır.



Portakallı Nefis Kek Malzemeleri


1 adet orta boy portakal
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ veya erimiş tereyağı ( margarin de olabilir) tamamen kişisel tercih. Ben sıvı yağ kullanıyorum daha hafif oluyor.
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
2 ve ya 3 bardak un(eleyerek koyun. Elerken içine kabartma tozunu da eklemeyi unutmayın )

Portakallı Nefis Kek Yapılışı


İlk önce sıvıları karıştırma kabına koyup çırpın. Varsa mikser kullanabilirsiniz. Ben çırpma teliyle yapıyorum. Eski usul.
Bu esnada portakalın kabuğunu rendeleyin. Büyük rende varsa en ince tarafıyla rendelemek daha iyi olacaktır. Bir de beyaz iç kabuğuna gelince durun. Bu beyaz kabuk kekinize anlamsız bir acılık verir. Suyunu sıkın, çekirdeklerini ayıklayın ve bunu sıvı malzemelere ekleyip tekrar çırpın.
Sonra şeker ve unu ekleyin. Unu eleyerek ekleyin. Eklerken üzerine kabartma tozu ve vanilyayı da koyun ki eşit dağılsın.
Kek kalıbını fırça ve ya elinizle yağlayın. Bir miktar un koyup kek kalıbının her yerine dağıtın. Fazla unu kek hamuruna karıştırın. Sonrasında kek harcını kalıba dökün. Kalıbı bir ki kere kaldırıp sertçe bırakın. Bunun amacı içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlamak.
Sonrasında fırına koyup kapağını kapatın. Kek güzel bir kabuk tutana kadar açmayın. Kek pişirirken fırının kapağı öyle sık sık açılmaz. Yoksa kek kabarmaz ve sert olur. Yanmasına da izin vermeyin. Bu nedenle tam ortaya koymanızı öneririm. Üste ve ya alta yakın koymayın.

Üst rezistansa yakın koyarsanız üstü yanar. Alt rezistansa yakın koyarsanız altı yanar. Ama ortada olması daha akıllıca bir seçim olur.
Genelde sıcak fırına koyarsanız 15- 20 dakika gibi bir zamanda pişecektir. Ama kontrol amaçlı yine de bıçak deneyini yapmanızı öneririm. Bıçağınızı alıyorsunuz kekin en kalın kısmına sonuna kadar saplıyorsunuz. Bıçağınız tertemiz çıkarsa kek pişmiştir. Ama üzerine bulaşan varsa bulaşma miktarına göre fırında biraz daha kalmalıdır. Üzerinin yanmasını istemiyorsanız derecesini biraz düşürün. 180 derece ise 150 dereceye indirin. 150 dereceye 120-130 dereceye indirin. Fırından çıkarmadan önce son kez bıçak testini yapmayı ihmal etmeyin.

Soğuyunca kalıptan çıkarıp dilimleyin sıcakken dilimlemeye çalışmayın.  Sıcakken kesmeye kalkınca dağılma eğiliminde oluyor.
Afiyet olsun.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder