13 Temmuz 2020 Pazartesi

Sinop Mantısı Tarifi


Anadolu’nun bir başka yöresinden Sinop’tan bir mantı tarifi geliyor. Sizlerin ağız tadına layık, sizleri yormayacak bir mantı tarifimiz var. Akşam sofranızda ana yemek olarak ne yapayım diye düşünmenize bugün gerek yok. Sinop mantısı tam bir lezzet harikası durumunda bulunuyor. Sizler de hazırsanız, bu güzel yemeğimizi siz sevgili okurlarımıza anlatalım.




Malzemeler


4  Kişilik Sinop Mantı Malzemeleri:


Hamur İçin Gereken Malzemeler:


1 tane yumurta
1 su bardağı ılık su
Un

Mantı kolay yapılan ve sevilen bir yemektir. Mantı birçok şehirde farklı şekillerde yapılmaktadır. Biz ise bugün sizlere Sinop mantısını anlatacağız. Biraz malzemelerinden ve aşamalarından bahsedeceğiz. Sinop mantısının hamuru aslında çok basittir.  Kullandığınız malzemelere dikkat etmeli ve özenle seçmeliyiz.  bu hamur için pastalık un kullanırsak hamurumuzun açımı kolay olacaktır. İncecik bir yufka olacaktır. Daha sonra yumurtalarımız köy yumurtası olarak kullanırsak hamuru yumuşaklaştıracaktır. Son olarak hamuru yoğururken çabuk şekil alsın diye ılık su kullanırsanız hamura daha erken şekil verebilirsiniz. Haydi, iç harcımıza geçelim ve hamurumuzu biraz dinlenmeye bırakalım.

İç Harcı İçin Gereken Malzemeler:


1 adet kuru soğan
200 gram kıyma
Karabiber

Mantımızın iç harcını hazırlamak için kullandığımız ürünlere dikkat etmeliyiz. Soğanımızı taze ve içi iyi olanından almalıyız. Daha sonra kıyma olarak özel olarak koyun eti kullanırsak daha güzel olur. Son olarak baharatlardan içine bir miktar karabiber serpiştirelim daha iyi olur biraz tat vermiş olur.

Haşlamak İçin Gereken Malzemeler:


Zeytinyağı
Su
Tuz

Mantımızı haşlamak için öncelikle bir adet tencere alacağız ve tencerenin içine ılık su kullanalım ve biraz yağ kullanalım ama zeytinyağı kullanırsak daha iyi olur.  Son olarak tuz ekleyip içinde bir güzel mantıları haşlayabilirsiniz.

Sosu İçin Gereken Malzemeler:


2 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
100 gram tereyağı

1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Mantımızın sonunda güzel bir görünüş vere bilmek için özel bir sos hazırlanır. Bu sos için önemli malzemeler vardır biraz sizlere anlatayım. Sarımsak yemeğin içine rendelenirse daha iyi olur. Yoğurdumuzu köyden gelen yoğurt olanlardan kullanırsak farklı bir lezzet katar. Tereyağımızı taze olanından almalıyız. son olarak cevizlerimizi iri olanlarından kullanmalıyız.

Nasıl Pişirilir?


İlk aşama olarak hamurumuzu hazırlamaya başlarız. Bir tane temiz kap alalım kabın içine yumurtalarımızı kıralım. İçine unumuzu aktaralım ikisini birlikte harmanlayalım. Daha sonra içine ılık su ile katıp iyice yoğuralım. Yoğurduktan sonra kıvamına gelene kadar biraz dinlenmeye bırakalım bir köşede dinlenirken biz bir köşede iç harcımızı yapmaya başlayalım.
İkinci aşama olarak iç harcımızı yaparak devam edelim. Bir tane tencere alalım, tencerenin içine ince ince robotla kıyılmış soğanların suyunu süzüp aktaralım ve yağla birlikte kavrulan. Kavrulan soğanın üzerine kıymayı aktaralım. biraz da karabiber serpip karıştıralım kapağını kapatalım. Daha sonra kısık ateşte biraz pişirip altını kapatalım bunu da dinlenmeye bırakalım.
Üçüncü aşama olarak dinlenen hamuru bezeler halinde ayıralım ve yufkalar halinde açalım açılan yufkaları kare şekilde bölelim ve içine harcımızı koyup ağızlarını kapatalım. Bir adet tencereyi ocağın üzerine koyalım içine su ve tuz ekleyip mantılarımızı haşlayalım. Haşlanan mantıları çıkarıp biraz soğutalım.
Son aşama olarak sosumuzu yapalım bir kâsenin içine yoğurdumuzu koyup çırpalım. Çırpılan yoğurdun içine sarımsak rendeleyelim. Biraz da ve içine eritilmiş tereyağını da aktarıp tekrar karıştıralım.  Son olarak iri çekilmiş cevizleri de aktarıp karıştıralım işte sosumuz hazır. Hazırlanmış olan sosu haşlanmış mantının üzerine dökelim ve sıcak servis yapalım herkese afiyet olsun.
                                                                                                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder