Anadolu’nun bir
başka yöresinden Sinop’tan bir mantı tarifi geliyor. Sizlerin ağız tadına
layık, sizleri yormayacak bir mantı tarifimiz var. Akşam sofranızda ana yemek
olarak ne yapayım diye düşünmenize bugün gerek yok. Sinop mantısı tam bir
lezzet harikası durumunda bulunuyor. Sizler de hazırsanız, bu güzel yemeğimizi
siz sevgili okurlarımıza anlatalım.
Malzemeler
4 Kişilik Sinop Mantı Malzemeleri:
Hamur İçin Gereken Malzemeler:
1 tane yumurta
1 su bardağı ılık su
Un
Mantı kolay
yapılan ve sevilen bir yemektir. Mantı birçok şehirde farklı şekillerde yapılmaktadır.
Biz ise bugün sizlere Sinop mantısını anlatacağız. Biraz malzemelerinden ve
aşamalarından bahsedeceğiz. Sinop mantısının hamuru aslında çok basittir. Kullandığınız malzemelere dikkat etmeli ve özenle
seçmeliyiz. bu hamur için pastalık un
kullanırsak hamurumuzun açımı kolay olacaktır. İncecik bir yufka olacaktır.
Daha sonra yumurtalarımız köy yumurtası olarak kullanırsak hamuru yumuşaklaştıracaktır.
Son olarak hamuru yoğururken çabuk şekil alsın diye ılık su kullanırsanız
hamura daha erken şekil verebilirsiniz. Haydi, iç harcımıza geçelim ve
hamurumuzu biraz dinlenmeye bırakalım.
İç Harcı İçin Gereken Malzemeler:
1 adet kuru soğan
200 gram kıyma
Karabiber
Mantımızın iç
harcını hazırlamak için kullandığımız ürünlere dikkat etmeliyiz. Soğanımızı
taze ve içi iyi olanından almalıyız. Daha sonra kıyma olarak özel olarak koyun
eti kullanırsak daha güzel olur. Son olarak baharatlardan içine bir miktar karabiber
serpiştirelim daha iyi olur biraz tat vermiş olur.
Haşlamak İçin Gereken Malzemeler:
Zeytinyağı
Su
Tuz
Mantımızı
haşlamak için öncelikle bir adet tencere alacağız ve tencerenin içine ılık su
kullanalım ve biraz yağ kullanalım ama zeytinyağı kullanırsak daha iyi olur. Son olarak tuz ekleyip içinde bir güzel mantıları
haşlayabilirsiniz.
Sosu İçin Gereken Malzemeler:
2 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
100 gram tereyağı
1 su bardağı
iri çekilmiş ceviz içi
Mantımızın
sonunda güzel bir görünüş vere bilmek için özel bir sos hazırlanır. Bu sos için
önemli malzemeler vardır biraz sizlere anlatayım. Sarımsak yemeğin içine
rendelenirse daha iyi olur. Yoğurdumuzu köyden gelen yoğurt olanlardan
kullanırsak farklı bir lezzet katar. Tereyağımızı taze olanından almalıyız. son
olarak cevizlerimizi iri olanlarından kullanmalıyız.
Nasıl Pişirilir?
İlk aşama
olarak hamurumuzu hazırlamaya başlarız. Bir tane temiz kap alalım kabın içine
yumurtalarımızı kıralım. İçine unumuzu aktaralım ikisini birlikte harmanlayalım.
Daha sonra içine ılık su ile katıp iyice yoğuralım. Yoğurduktan sonra kıvamına
gelene kadar biraz dinlenmeye bırakalım bir köşede dinlenirken biz bir köşede
iç harcımızı yapmaya başlayalım.
İkinci aşama olarak
iç harcımızı yaparak devam edelim. Bir tane tencere alalım, tencerenin içine
ince ince robotla kıyılmış soğanların suyunu süzüp aktaralım ve yağla birlikte
kavrulan. Kavrulan soğanın üzerine kıymayı aktaralım. biraz da karabiber serpip
karıştıralım kapağını kapatalım. Daha sonra kısık ateşte biraz pişirip altını
kapatalım bunu da dinlenmeye bırakalım.
Üçüncü aşama
olarak dinlenen hamuru bezeler halinde ayıralım ve yufkalar halinde açalım
açılan yufkaları kare şekilde bölelim ve içine harcımızı koyup ağızlarını kapatalım.
Bir adet tencereyi ocağın üzerine koyalım içine su ve tuz ekleyip mantılarımızı
haşlayalım. Haşlanan mantıları çıkarıp biraz soğutalım.
Son aşama
olarak sosumuzu yapalım bir kâsenin içine yoğurdumuzu koyup çırpalım. Çırpılan
yoğurdun içine sarımsak rendeleyelim. Biraz da ve içine eritilmiş tereyağını da
aktarıp tekrar karıştıralım. Son olarak
iri çekilmiş cevizleri de aktarıp karıştıralım işte sosumuz hazır. Hazırlanmış
olan sosu haşlanmış mantının üzerine dökelim ve sıcak servis yapalım herkese
afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder