5 Temmuz 2020 Pazar

Rosto Köfte Tarifi


Türk mutfağı diğer mutfaklarla hep bir etkileşim içinde olmuştur ki bu yemeğin de adından çok kolay anlarsınız. Rosto İtalyanca kökenli bir kelime ve köfte bildiğimiz Türklerin yıllardır yaptığı yemektir bu etkileşimden rosto köfte orta çıkmıştır. Köfte zaten bizim milli kültürümüzden gelen aslında Anadolu’da milli kültürümüz olan bir yemektir. Sizlerin sofrasına lezzet veren bu köfte hem farklı ismi hem de harika tadıyla sizi bugün ne pişirsem derdinden kurtaracak ve bundan sonra menünüz de harika bir yemek olarak yer alacaktır. Bu yemeğin ismine bakıp ta acaba ben yapabilir miyim diye düşünmenize gerek yoktur bizim muhteşem Türk kadınlarımız doğuştan birer usta aşçıdır. Tabi erkeklerimiz de öyle Türkiye de kadın ağırlıklı bir yemek kültürü olduğu için kadın dedik. Sizler hazırsanız bizler hazırız başlayalım.




Malzemeler


Malzemeler bir yemekte en önemli ürünlerdir. Malzeme seçimin değişmez yani ne yaparsanız yapın baharatlar haricinde aynı malzemeleri koyacaksınız fakat malzemelerin tazeliğine bayat gerekli ise bayatlığına çok dikkat etmelisiniz. Özellikle sebzelerin çok taze olması yemeğe enfes ve belirgin bir tat verir.

5 Kişilik Rosto Köfte Malzemeleri


700 gram köftelik kıyma
2 tane büyükse 1 tane soğan
1 tane yumurta tuz
Ekmek içi 1 bardak kadar
Karabiber
Kimyon

İçi İçin Gerekli Malzemeler


2 kaşık zeytinyağı
5 tane cevizin içi
Tuz
Karabiber
3 diş sarımsak

Sosu için gerekli malzemeler


1.5 kaşık zeytinyağı
1 kaşık salça
1 bardak su
Tuz
Karabiber
Kırmızıbiber
Yumurtanın beyazı yemeğin üzeri için gereklidir.

Size şimdi birkaç püf nokta anlatalım ve sonra yapma işlemine geçelim. Biz size baharatlarla ilgili gördüğünüz gibi bir tüyo vermedik ve miktar belirtmedik. Bunu yaptığımız zaman az tuzlu ve az baharatlı seven kişiler rahatsız oluyor aynı zaman da az olunca da çok sevenler rahatsız oluyor. Bize göre ölçek tatlı kaşığıdır. Siz ne kadar çok sevdiğinize göre de koyabilirsiniz. Sisin tercihinizde olan bir olaydır.

Nasıl Pişirilir?


Bu yemeği yaparken aşama aşama gideceğimizi unutmayın. Elimizde üç farklı iş var ve üç farklı da kap gerekli bununla başlayalım isterseniz.
İlk olarak köfte harcından bu işe başlayalım. Köfte harcı için kuru soğanı en ince şekilde rendeye vurun ağzınıza gelmeyecek şekil de olsun. Sonra diğer malzemeleri de katıp köfteyi yoğurmaya başlayacağız.
İlk işlemimiz köftenin harcıydı ve hazırladık şimdi içini hazırlamaya geldi sıra. Önce sarımsakları doğrayalım. Sonra zeytinyağını güzelce eritip içine sarımsakları atalım. Bu işlemden sonra içe devam ediyoruz. Sonra cevizleri ve baharatları da içine atıp iyice kavurun. Bu şekilde bırakalım yani ateşten alalım ve bırakalım.
Köfte harcımız iyice dinlenmiş olmalı şimdi yapacağımız dikdörtgen şekilde harcı açmak bu harcı bir yağlı kâğıtta yapın ki daha sonra lazım olacak. İçi dikdörtgen harcın içine koyup kâğıtla dürüm eder gibi sarın.
Sonra kâğıdı açın ve dürüm şeklinde olan köfteye yumurtanın beyazıyla boyama gibi sürün. Şimdi yapacağınız şey kâğıdı tekrara sarmak olacaktır. Bu şekil de fırına sürme şansımız olmadığı için bir folyo yardımıyla tekrar kâğıt üstünden saralım. Bu şekil de fırına sürüp şimdi sosa geçeceğiz ama fırında çok uzun tutmayın max 30 dk.
Sosu hazırlamak için salçayı suyu ve diğer baharatları katıp bir güzel karıştırın ve ısıtın bu işlemden sonra yapacağınız şey ise fırından yemeği almak ve folyo, kâğıt kaplamaları çıkarmaktır.
Son aşamamız ise kâğıtla folyosu sökülmüş olan yemeği bir güzel fırınlayıp 30 dk. daha pişirmek ve çıkınca sos döküp afiyetle yemektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder