Türk mutfağı
diğer mutfaklarla hep bir etkileşim içinde olmuştur ki bu yemeğin de adından
çok kolay anlarsınız. Rosto İtalyanca kökenli bir kelime ve köfte bildiğimiz Türklerin
yıllardır yaptığı yemektir bu etkileşimden rosto köfte orta çıkmıştır. Köfte zaten
bizim milli kültürümüzden gelen aslında Anadolu’da milli kültürümüz olan bir
yemektir. Sizlerin sofrasına lezzet veren bu köfte hem farklı ismi hem de
harika tadıyla sizi bugün ne pişirsem derdinden kurtaracak ve bundan sonra
menünüz de harika bir yemek olarak yer alacaktır. Bu yemeğin ismine bakıp ta
acaba ben yapabilir miyim diye düşünmenize gerek yoktur bizim muhteşem Türk
kadınlarımız doğuştan birer usta aşçıdır. Tabi erkeklerimiz de öyle Türkiye de
kadın ağırlıklı bir yemek kültürü olduğu için kadın dedik. Sizler hazırsanız
bizler hazırız başlayalım.
Malzemeler
Malzemeler bir
yemekte en önemli ürünlerdir. Malzeme seçimin değişmez yani ne yaparsanız yapın
baharatlar haricinde aynı malzemeleri koyacaksınız fakat malzemelerin
tazeliğine bayat gerekli ise bayatlığına çok dikkat etmelisiniz. Özellikle
sebzelerin çok taze olması yemeğe enfes ve belirgin bir tat verir.
5 Kişilik Rosto Köfte Malzemeleri
700 gram köftelik kıyma
2 tane büyükse 1 tane soğan
1 tane yumurta tuz
Ekmek içi 1 bardak kadar
Karabiber
Kimyon
İçi İçin Gerekli Malzemeler
2 kaşık zeytinyağı
5 tane cevizin içi
Tuz
Karabiber
3 diş sarımsak
Sosu için gerekli malzemeler
1.5 kaşık zeytinyağı
1 kaşık salça
1 bardak su
Tuz
Karabiber
Kırmızıbiber
Yumurtanın beyazı yemeğin üzeri için
gereklidir.
Size şimdi
birkaç püf nokta anlatalım ve sonra yapma işlemine geçelim. Biz size
baharatlarla ilgili gördüğünüz gibi bir tüyo vermedik ve miktar belirtmedik.
Bunu yaptığımız zaman az tuzlu ve az baharatlı seven kişiler rahatsız oluyor
aynı zaman da az olunca da çok sevenler rahatsız oluyor. Bize göre ölçek tatlı
kaşığıdır. Siz ne kadar çok sevdiğinize göre de koyabilirsiniz. Sisin
tercihinizde olan bir olaydır.
Nasıl Pişirilir?
Bu yemeği
yaparken aşama aşama gideceğimizi unutmayın. Elimizde üç farklı iş var ve üç
farklı da kap gerekli bununla başlayalım isterseniz.
İlk olarak
köfte harcından bu işe başlayalım. Köfte harcı için kuru soğanı en ince şekilde
rendeye vurun ağzınıza gelmeyecek şekil de olsun. Sonra diğer malzemeleri de
katıp köfteyi yoğurmaya başlayacağız.
İlk işlemimiz
köftenin harcıydı ve hazırladık şimdi içini hazırlamaya geldi sıra. Önce
sarımsakları doğrayalım. Sonra zeytinyağını güzelce eritip içine sarımsakları
atalım. Bu işlemden sonra içe devam ediyoruz. Sonra cevizleri ve baharatları da
içine atıp iyice kavurun. Bu şekilde bırakalım yani ateşten alalım ve bırakalım.
Köfte harcımız
iyice dinlenmiş olmalı şimdi yapacağımız dikdörtgen şekilde harcı açmak bu
harcı bir yağlı kâğıtta yapın ki daha sonra lazım olacak. İçi dikdörtgen harcın
içine koyup kâğıtla dürüm eder gibi sarın.
Sonra kâğıdı açın ve dürüm şeklinde olan
köfteye yumurtanın beyazıyla boyama gibi sürün. Şimdi yapacağınız şey kâğıdı tekrara
sarmak olacaktır. Bu şekil de fırına sürme şansımız olmadığı için bir folyo
yardımıyla tekrar kâğıt üstünden saralım. Bu şekil de fırına sürüp şimdi sosa
geçeceğiz ama fırında çok uzun tutmayın max 30 dk.
Sosu hazırlamak
için salçayı suyu ve diğer baharatları katıp bir güzel karıştırın ve ısıtın bu
işlemden sonra yapacağınız şey ise fırından yemeği almak ve folyo, kâğıt kaplamaları
çıkarmaktır.
Son aşamamız
ise kâğıtla folyosu sökülmüş olan yemeği bir güzel fırınlayıp 30 dk. daha
pişirmek ve çıkınca sos döküp afiyetle yemektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder