Daha önce
sosyete mantı diye bir şey duydunuz mu? Sizlere hem ismi güzel hem de tadı hoş
muhteşem bir mantı tarifinden bahsedeceğiz. Sizler eviniz de ne yemek yapayım
diye düşünürken biz sizler için bu işi çoktan düşünmüştük. Yemek yapmayı bilen
ve bilmeyen herkesin yapabileceği harika sosyete mantı tarifi işte sizlerle.
Malzemeler
4 Kişilik Sosyete Mantı Tarifi:
2 tane yufka
1 yemek kaşığı ter yağı
1
tane yumurta
150 gram kıyma
1 tane kuru soğan
Tuz
Karabiber
5 yemek kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Mantı Türkiye’de
en çok tüketilen hamur işi olarak bilinir çünkü her şehirde farklı tariflerle yapılmaktadır.
Her şehrin kendi yöresine ait bir mantı tarifi vardır. Şimdi işe ben sizlere
sosyete mantısını tanıtacağım ve nasıl yapıldığından bahsedeceğim.
Sosyete mantısı
yaparken yufkamızı düzgün ve çok büyük kesmemeliyiz. Tereyağımızı alırken taze
kokusuz olmasına dikkat etmeliyiz. Yumurtalarımızı köyden gelen yumurtalardan
kullanırsak bizim için daha iyi olur.
Kıymamızı dana kıyma kullanmalıyız ve yemeğimizin
içinde çokta yumuşak durmamalı ki yemeğimize güzel bir tat verebilsin. Daha
sonra soğanımızı solmamış olanından almalıyız birazda soğanımızın acı olması lazımdır.
Yoğurdumuzu da
koy yoğurdu kullanırsak güzel olur. Daha sonra salçalarımızı konserve yerine ev
yapımı kullanırsak yemeğimize hem güzel bir tat hem de güzel bir renk katar. Bu
anlattıklarıma uyarsanız inanınki mantınız inanılmaz ve doyulmaz olacaktır o
zaman haydi sizler birazda yapımında bahsedeyim hazırsanız başlayalım.
Nasıl Pişirilir?
İlk aşama
olarak temiz bir alana geçelim ve marketten aldığımız yufkalarımızı serelim
serilen yufkaları bıçak yardımı şeklinde küçük bölmelere ayıralım. Ayrılan
yufkaları biraz acık alanda dinlendirelim ve hemen iç harcımızı hazırlayalım.
İkinci aşama olarak
bir adet temiz bir tencere alalım tencerenin içine biraz sıvı yağ ekleyelim
içine de biraz kuru soğanı doğrayalım. Doğranmış soğanların üzerine kıymamızı
aktarıp biraz kavuralım. Kavrulan kıymanı üzerine yumurtamızı kıralım ve tekrar
karıştıralım. Karıştırdıktan sonra ocağın altını biraz kısalım ki yemeğimizin
dibi tutmasın. Daha sonra içine baharatlarımızı ekleyelim biraz karabiber ve tuz
ekleyelim ve ocağın altını harcımızın da kapağını kapatıp, dinlenmeye bırakalım
ve diğer aşamaya geçelim.
Üçüncü aşama
olarak kesilen yufkaların arasına harcımızı yerleştirelim ve biraz da suda
haşlayalım haşlanan mantıları bir bor cama koyalım. Son aşama olarak sosumuzu hazırlayalım
bir kâseye yoğurt koyalım. İçine birazda sarımsak rendeleyelim yemek kaşığıyla birlikte
zeytinyağını ekledik mi birinci sosumuz hazır.
Hemen ikinci sosa geçelim bir tavanın içine
tereyağını koyalım ve biraz eridikten sonra salçalarımızı eritelim ve biraz soğutalım
soğuyan mantı üzerine önce yoğurt sosunu daha sonra salça sosunu aktaralım ve
servis tabaklarında harika bir sunumda bulunalım herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder