İsmi kulağa hoş
gelen bir yemeğimiz var sırada sürpriz köfte. Bu adın ona nereden geldiği
hakkında pek de bir bilgimiz yok ama şunları söyleyebilirim ki harika bir
yemekten tatmaya hazır olun. Bu yemek sizin bundan sonra ki menünüz de hep ilk
sıralarda aklınıza gelecek ve sürekli bu yemekten yapmak ailece bunu yemek
isteyeceksiniz. Her kadının ya da aşçı erkeğin en büyük problemi içindedir
bugün ne pişirsem sorusu. Bu yemekle bugünü ve devamında bundan sonraki pek çok
günü kurtarmış olacağız. Tam sizin damak tadınıza göre bir yemek mi yemek
istiyorsunuz. Mutlaka bu tarifi okumalı ve bu tarifte bulunan eşi benzeri
olmayan köfteyi sofralarınıza koymalısınız. Biz hazırız siz de hazırsanız
başlayalım.
Malzemeler
İnsanlar günlük
hayatta her zaman yemek yaparlar aynı zamanda yemeyi de çok severler. Bu yüzden
farklı tarifler öğrenmeye çalışırlar bugün ise ben sizlere sürpriz köfte tarifi
vereceğim bu yemeğin sizlerin damak zevkine uyacağından hiçbir şekilde şüphe
etmiyorum ama bu yemeği yaparken de bazı noktalara dikkat etmemiz gerekmektedir
haydi anlatmaya başlayalım.
8 Kişilik Sürpriz Köfte Tarifi:
500 gr yağlı kıyma1
1
bardak ekmek içi
Kimyon
2 tane yumurta
Tuz
Karabiber
2 tane rendelenmiş soğan
1 bardak bezelye
1,5 çay bardağı havuç
1 çay bardağı patates
1 yemek kaşığı salça
İlk olarak bu
yemeği yapmak istiyorsak ve farklı bir lezzet katmak istiyorsak kıymayı önceden
özel olarak yaptırmalıyız ve hazırlatmalıyız. Daha sonra havuç, bezelye,
patates ve salçayı seçerken de çok özen göstermeliyiz. Hazır konserve yerine
salçayı ev yapımı kullanmalıyız sebzeleri de manavdan taze olanları seçip evde
pişirmeliyiz böylece yemeğimize el emeği de katmış olursunuz. Simdi sizlere
biraz da nasıl yapıldığından bahsedeyim.
Nasıl Pişirilir?
İlk aşama
olarak bir temiz alanda bütün malzemeleri bir araya getiriyoruz. Daha sonra bir
kap alıp içine kıymayı koyuyoruz kıymayı tek başına biraz yoğurduktan sonra
üzerine yumurta ve ekmek içini aktarıyoruz. Hepsini birlikte tekrar yoğuruyoruz
ve kıvamına gelene kadar bekliyoruz. Tekrar üzerine tuz karabiber kimyon ve
rendelenmiş soğanı aktarıp iyice hepsini birlikte harmanlayıp bir köşede
dinlenmeye bırakıyoruz.
İkinci aşama
olarak hazırladığımız harcı birazda dolapta dinlendiriyoruz. O bir köşede dinlenirken biz diğer taraftan
havuç bezelye ve patatesleri ayrı tencerelerde haşlıyoruz. Daha sonra dolapta
dinlenen harç parçalar halinde koparıyoruz. bir adet buzdolabı poşetinin arasına konulup
üzerine iyice bastırılır ve incecik hale getirilir.
Üçüncü aşama
olarak açılan kıymanın içine haşlanmış sebzeler konulur ve ağzı kapatılır. Kapatılan
ağzı alta gelecek bir şekilde bir kaba konulur. Daha sonra bir kâsenin içine
salça tuz sıvı yağ konulup karıştırılır. 2 bardak kadar da ılık su konulur ve
köfteleri düzdüğümüz kabın içine boca edilir. Daha sonra fırına konulur ve
üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişen köfteler çıkıp biraz dinlendikten sonra
kendi suyu ile servis tabaklarına yerleştirilir böylelikle harika bir görünüme
sahip olur herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder