17 Temmuz 2020 Cuma

Sömelek Köfte Tarifi


İsmini duyduğunuzda bu da ne dediğiniz bir köfte türüdür. Sömelek köfte aslında Maraş yöresine ait bir köfte türüdür. Bu köftenin tarifini her yönünü size anlatacağız. Emin olun çok güzel ve kaliteli bir yemek olarak sofranızda hazır bulanacaktır. Bu yemeğin ismi yöreseldi. Köftenin şekline orada sömelek dedikleri için o ismi taşımaktadır bu yemek için dikkat etmeniz çok şey vardır. Bu yemek ülkemizin her yanında çok rahatlıkla ve beğenilerek yapılan bir yemektir. Siz bu yemeği yapabilir miyim diye düşünenlerdensiniz, bunu bildiğimiz için içiniz çok rahat olsun diyoruz en basit yemeklerden biridir. Biraz karmaşık anlatmışlar o kadar size şimdi basit ve kolay bir şekil de anlattığımız zaman ne kadar haklı olduğumuzu göreceksiniz.




Malzemeler


Bir yemekte başlangıç çok önemlidir onun için malzemeler konusunda çok hassas olmanız gerekmektedir. Sizlere bir püf nokta anlatalım. Köftelik bulgur alın ve eti de orta yağlı seçin. Et taze olsun. Bununla birlikte baharat seçerken de çok dikkat edin. Baharat çok önemli bir durumdur. Çok atarsınız yenilmez. Az atarsınız tadı olmaz. Haydi, betler bayanlar başlamak için hazırlanalım.

10 Kişilik Sömelek Köfte Malzemeleri


500 gram kıyma
1 çay bardağı irmik
3 bardak köftelik bulgur
Pul biber
2 bardak su
Tuz
Karabiber
Sosu için gerekli malzemeler
3 kaşık sıvı yağ
3 kaşık tereyağı
Toz biber
Nane
Pul biber 20 gram yoğurt

Dikkat etmişsinizdir bazı malzemelerde miktar ve ölçü belirtmedik. Bunun tek nedeni vardır ki bazı şeyler insandan insana damak tadı olarak değişir. Biz iki kaşık pul biber diyoruz yemeği yapan acı olmuş diyor. Onun için baharatlar sizlere kalmış bir durumdur. Ete dikkat edin çok yağlı ve kuru yağsız bir et işinizi görmeyecektir. Yoğurtta da köy yoğurdu her zaman tercihimizdir.

Nasıl pişirilmeli?


Bu yemekte de aşamalı gitmek bizler için işi kolay kılacak bir uygulamadır. İlk aşama olarak yapmamız gereken iş bulguru su ile birleştirip bulgurun şişmesini sağlamaktır. Bu ilk işimiz olacak ve bundan sonra hızlanmanız gerekecektir.
Şimdi kıymanın kıvamını ayarlamak için malzemeleri katalım dikkat edin köftelik malzemeleri yani irmik kıyma karabiber gibi malzemelerdir. Bunları katın ve harç kıvamına gelene kadar yoğurun.
Şimdi kıymalı harcı 5 dk. Dinlendirelim daha sonra yapmamız gereken iş çok basit bir parmaktan az daha kalın ve parmak şeklin de ayıralım.
Köfteleri kaynatacağız dikkat edin suyu kaynatın ve kaynayan su da 10 dk. pişirin. Sonra da pişen köfteleri yağda kızartın.
Sosunu da hazırlamanız gerekmektedir. Bir tavada tereyağı ve biberleri atıp iyice kızdırın naneyi de koymayı unutmayın. Köfteleri bunda kızartın ki baharatlar tadını versin.
Son olarak hazırladığınız sosu üzerinde gezdirin ve sonra afiyetle yiyin hepsi bu kadardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder