İsmini
duyduğunuzda bu da ne dediğiniz bir köfte türüdür. Sömelek köfte aslında Maraş
yöresine ait bir köfte türüdür. Bu köftenin tarifini her yönünü size anlatacağız.
Emin olun çok güzel ve kaliteli bir yemek olarak sofranızda hazır bulanacaktır.
Bu yemeğin ismi yöreseldi. Köftenin şekline orada sömelek dedikleri için o ismi
taşımaktadır bu yemek için dikkat etmeniz çok şey vardır. Bu yemek ülkemizin
her yanında çok rahatlıkla ve beğenilerek yapılan bir yemektir. Siz bu yemeği yapabilir
miyim diye düşünenlerdensiniz, bunu bildiğimiz için içiniz çok rahat olsun
diyoruz en basit yemeklerden biridir. Biraz karmaşık anlatmışlar o kadar size
şimdi basit ve kolay bir şekil de anlattığımız zaman ne kadar haklı olduğumuzu
göreceksiniz.
Malzemeler
Bir yemekte
başlangıç çok önemlidir onun için malzemeler konusunda çok hassas olmanız
gerekmektedir. Sizlere bir püf nokta anlatalım. Köftelik bulgur alın ve eti de
orta yağlı seçin. Et taze olsun. Bununla birlikte baharat seçerken de çok
dikkat edin. Baharat çok önemli bir durumdur. Çok atarsınız yenilmez. Az
atarsınız tadı olmaz. Haydi, betler bayanlar başlamak için hazırlanalım.
10 Kişilik Sömelek Köfte Malzemeleri
500 gram kıyma
1 çay bardağı irmik
3 bardak köftelik bulgur
Pul biber
2 bardak su
Tuz
Karabiber
Sosu için gerekli malzemeler
3 kaşık sıvı yağ
3 kaşık tereyağı
Toz
biber
Nane
Pul biber 20 gram yoğurt
Dikkat etmişsinizdir
bazı malzemelerde miktar ve ölçü belirtmedik. Bunun tek nedeni vardır ki bazı
şeyler insandan insana damak tadı olarak değişir. Biz iki kaşık pul biber
diyoruz yemeği yapan acı olmuş diyor. Onun için baharatlar sizlere kalmış bir
durumdur. Ete dikkat edin çok yağlı ve kuru yağsız bir et işinizi
görmeyecektir. Yoğurtta da köy yoğurdu her zaman tercihimizdir.
Nasıl pişirilmeli?
Bu yemekte de
aşamalı gitmek bizler için işi kolay kılacak bir uygulamadır. İlk aşama olarak
yapmamız gereken iş bulguru su ile birleştirip bulgurun şişmesini sağlamaktır.
Bu ilk işimiz olacak ve bundan sonra hızlanmanız gerekecektir.
Şimdi kıymanın
kıvamını ayarlamak için malzemeleri katalım dikkat edin köftelik malzemeleri
yani irmik kıyma karabiber gibi malzemelerdir. Bunları katın ve harç kıvamına
gelene kadar yoğurun.
Şimdi kıymalı
harcı 5 dk. Dinlendirelim daha sonra yapmamız gereken iş çok basit bir
parmaktan az daha kalın ve parmak şeklin de ayıralım.
Köfteleri
kaynatacağız dikkat edin suyu kaynatın ve kaynayan su da 10 dk. pişirin. Sonra
da pişen köfteleri yağda kızartın.
Sosunu da hazırlamanız
gerekmektedir. Bir tavada tereyağı ve biberleri atıp iyice kızdırın naneyi de
koymayı unutmayın. Köfteleri bunda kızartın ki baharatlar tadını versin.
Son olarak
hazırladığınız sosu üzerinde gezdirin ve sonra afiyetle yiyin hepsi bu
kadardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder