Anadolu
ülkemizin can damarıdır. Her konuda olduğu gibi yemeklerimizin şekil almasında Anadolu
mutfağının rolü çok büyüktür. Her yemekte bir karışımı etkisi olan güzel
yöremizin bu yemekte de katkısı olmuş ve tarhanalı bulgur köftesi eşsiz tadıyla
Yörüklerde ve iç Anadolu da yapılmış harika bir tat olmuştur. Türk mutfağı
dünya mutfağı içinde her zaman en üst sıralarda yerini almıştır. Bizler için
değil dünya için kanıtlanmış bir gerçektir. Hatta ülkemiz illerinden Gaziantep
mutfağı dünya mutfakları içinde ki yerini tescilleyerek almış ve ülkemize yemek
konusun da gururu yaşatmıştır. Bizler de bugün sizlere güzel ve lezzetli
yemeğimiz tarhanalı bulgur köftesi tarifini anlatarak yemeğin akşam
sofralarınıza gelmesine katkı sağlamak istiyoruz. Yemek çok zor olmayan bir
yemek olmakla birlikte biraz uğraş gerektirir. Hepimiz hazırız ne bekliyoruz o
zaman başlayalım.
Malzemeler
Bu çeşit
yemeklere daha fazla özen göstermemiz şarttır çünkü bu tür yemekler biraz
yorucu olduğu için bizi biraz zorlaya bilir. Öncelikle bu yemek için kullandığımız
eşyalara ve malzemelere dikkat etmeliyiz. Bu hem bizim sağlık açımızdan önemli
hem de sizlerin damak tadı için önemlidir haydi o zaman sizlere malzemelerden
bahsedelim.
8 Kişilik Tarhanalı Bulgur Köfte Malzemeleri:
1 su bardağı ince bulgur
1 bardak sıcak su
1 çay bardağı ev yapımı tarhana
1 tane kuru soğan
1 tane yumurta
Tuz
Kuru nane
Bu malzemelerin
özenle alınması gerekmektedir. bu
malzemelerin nereden alındığına dikkat etmeliyiz. Yumurta köy yumurtası olursa
daha güzel olur. Bulguru köftelik bulgurdan seçmeliyiz. Zira köftelik bulgur
pilavlık bulgura göre daha ince olur. Tarhanaları ev yapımı kullanmaya çalışın.
İmkânınız yoksa hazır tarhana da kullanmanız da sakınca yoktur. Son olarak
naneleri kendi evimizde kurutursak daha lezzetli olur.
Sulandırmak İçin Gereken Malzemeler:
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvı yağ veya tereyağı
4 bardak su
Öncelikle bu
malzemeleri önceden hazırlamalıyız. Salçayı marketlerden hazır salça kullanmak
yerine ev yapımı salça daha lezzetli ve daha güzel bir renk verir yemeğinize bu
arada tereyağını da köy tereyağı olarak kullanabilirseniz, Eminim ki bu sizin
yemeğinizin tadını çok güzel etkileyecektir.
Nasıl Pişirilir?
İlk aşama
olarak bir kap alıyoruz ve kabın içine bulguru aktarıyoruz. Üzerine sıcak su
ekleyip bulguru ıslıyoruz daha sonra ve bulgurun biraz kabarması beklenilir.
Ondan sonra tarhana eklenir ve elle güzelce yoğrulur. Sonra diğer malzemeler de
eklenir güzelce tekrar yoğrulur ve köfte cıvık olduysa içine un katılır. Tekrar yoğurulur.
İkinci aşama
olarak köfte kıvamını alarak küçük toplar haline getirir ve bir kabın içine atılır.
Daha sonra bir tencerede salça ve suyu kavrulur, üzerine yaptığımız köfteleri
aktarılır.
En son aşama da
ise yapmamız gereken içine baharatları ekliyoruz biraz da tuz ekleyip kapağını
kapatıp kısık ateşte pişmesini bekliyoruz son olarak kâselere koyuyoruz ve
serviste bulunuyoruz herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder