29 Nisan 2020 Çarşamba

En Güzel Kafesli Pilav Nasıl Yapılır ?


Yemek ustaları olan beyler ve bayanlar için bugün ustalık gerektiren bir yemekten bahsedeceğiz. Kafesli pilav. Hiç duydunuz mu bilmiyorum ama yaptığınız zaman konu komu kıskandıran türden bir lezzete ve aynı zaman da görüntüye sahip bir pilav çeşidi. Bizim insanımız hamarat bir millet bunu bütün dünya kabul ediyor ki her fırsatta bunu gösteriyoruz. Dünya Türk yemeklerine hasta oluyor. Türkiye’ye gelen turistlere sorduğunuz zaman Türkiye diye ilk konuştukları kelime gerçekten harika yemeklere sahipler oluyor. Aslında onlar yemeklerin kendiliğinden olduğunu düşünüyor olmalı biz çok sağlam ustalara sahibiz. Usta derken illa ki üstüne beyaz önlük giymesine gerek yoktur bizim annelerimiz kadınlarımız ve nice erkeklerimizin hepsi kendi başına birer ustadır. Bu ustalarımız için çoğu insanın bilmediği bir yemekten bahsedeceğiz kafesli pilav. Kendinizi hazır hissediyorsanız başlayalım. Biz hazırız çünkü.

 MALZEMELER

8 kişilik kafesli pilav malzemeleri:
6 adet tavuk but
2 tane kuru soğan
Çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
Kabuksuz badem
3 bardak pirinç
Tavuk suyu
Karabiber
Tarçın
Yenibahar

Öncelikle pilav yapmanın bazı önemli noktaları ve hassasiyetleri vardır mesela bu pilavı yaparken kullanacağımız butlar bayat olmamalıdır. Kabuksuz badem kullanırsanız daha güzel olur. Bir de bu yemeği yaparken baldo pirinç kullanırsanız pilavınız tane tane olur. Soğanların da içi sağlam olması gerekir yani kısacası yemek yaparken malzemelere dikkat etmemiz gerekir. Bu arada baharatlara da herhangi bir miktar da belirtmedik bunu siz nasıl yiyebiliyorsanız ona göre ayarlaya bilirsiniz?

Hamur için gerekli malzemeler:

2 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
Kabartma tozu
Un
Hamur yaparken kullanacağımız malzemelere dikkat etmeliyiz. Mesele kullandığımız unu pastalık un olarak kullanırsak daha yumuşak olur. İçine yumurta olarak orijinal köy yumurtası ve köy yoğurdu kullanırsak tam kıvamında olur içine 1 tatlı kaşığı kabartma tozu yeterli olur. Böylece hamur daha güzel bir görünüm alır.

Nasıl Yapılır?

ilk aşama olarak aldığımız butlar güzel bir şekilde yıkanır ve daha sonra tencere içine su konulur ve tavuklar haşlanır. Daha sonra bir tencerenin içine tereyağı veya sıvı yağ konulur. Soğanlar küp şeklinde doğranır ve içine atılır ikisi beraber kavrulur. Üzerine çam fıstığı ve önceden kabuğu soyulmuş badem aktarılır ve hepsi birlikte kavrulur.
İkinci aşama olarak tencerenin içindeki fıstıklar kararmadan içine pirinç ve tuz ilave edilir ve biraz kavrulmaya bırakılır. Daha sonra kuş üzümü ve tavuk suyu eklenerek kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.
üçüncü aşama olarak bir kap alınır. Bu kabın içine hamuru hazırlamak için malzemeler karıştırılır. İlk olarak yumurtalar kırılır biraz çırpacak yardımı ile çırpılır ve sonra üzerine yoğurt aktarılır. İkisi birlikte karıştırılır daha sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kabartma tozu koyulur. Hepsi birlikte karıştırılır ve daha sonra üzerine ün eklenir ve iyice kıvamı alana kadar yoğrulur.
Daha sonra hamur beze haline getirir. merdane yardımıyla temiz bir tezgâhta açılır. Açılan hamurlar bor camın içine yatırılır ve şeritler halinde kesilir aralarına badem düzülür bu arada pilav piştikten sonra baharatları eklenir ve hepsi bir arada harmanlanır. Daha sonra üzerine haşlanan tavuklar parçalanır ve hepsi birlikte kalıba aktarılır ve kenarındaki hamurlar tekrar kafes şeklinde üzerine kapatılır. önceden ısıtılmış fırına konulur vekızarana kadar beklenır ve çıktıktan sonra servis tabağına ters çevrilir ve servis edilir herkese afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder