Yemek ustaları
olan beyler ve bayanlar için bugün ustalık gerektiren bir yemekten
bahsedeceğiz. Kafesli pilav. Hiç duydunuz mu bilmiyorum ama yaptığınız zaman
konu komu kıskandıran türden bir lezzete ve aynı zaman da görüntüye sahip bir
pilav çeşidi. Bizim insanımız hamarat bir millet bunu bütün dünya kabul ediyor
ki her fırsatta bunu gösteriyoruz. Dünya Türk yemeklerine hasta oluyor. Türkiye’ye
gelen turistlere sorduğunuz zaman Türkiye diye ilk konuştukları kelime
gerçekten harika yemeklere sahipler oluyor. Aslında onlar yemeklerin kendiliğinden
olduğunu düşünüyor olmalı biz çok sağlam ustalara sahibiz. Usta derken illa ki
üstüne beyaz önlük giymesine gerek yoktur bizim annelerimiz kadınlarımız ve
nice erkeklerimizin hepsi kendi başına birer ustadır. Bu ustalarımız için çoğu
insanın bilmediği bir yemekten bahsedeceğiz kafesli pilav. Kendinizi hazır
hissediyorsanız başlayalım. Biz hazırız çünkü.
MALZEMELER
8 kişilik kafesli
pilav malzemeleri:
6 adet tavuk but
2 tane kuru soğan
Çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş
üzümü
Kabuksuz badem
3 bardak pirinç
Tavuk suyu
Karabiber
Tarçın
Yenibahar
Öncelikle
pilav yapmanın bazı önemli noktaları ve hassasiyetleri vardır mesela bu pilavı
yaparken kullanacağımız butlar bayat olmamalıdır. Kabuksuz badem kullanırsanız
daha güzel olur. Bir de bu yemeği yaparken baldo pirinç kullanırsanız pilavınız
tane tane olur. Soğanların da içi sağlam olması gerekir yani kısacası yemek
yaparken malzemelere dikkat etmemiz gerekir. Bu arada baharatlara da herhangi
bir miktar da belirtmedik bunu siz nasıl yiyebiliyorsanız ona göre ayarlaya
bilirsiniz?
Hamur için gerekli malzemeler:
2 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı
yağ
Kabartma tozu
Un
Hamur yaparken
kullanacağımız malzemelere dikkat etmeliyiz. Mesele kullandığımız unu pastalık
un olarak kullanırsak daha yumuşak olur. İçine yumurta olarak orijinal köy yumurtası
ve köy yoğurdu kullanırsak tam kıvamında olur içine 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
yeterli olur. Böylece hamur daha güzel bir görünüm alır.
Nasıl Yapılır?
ilk aşama
olarak aldığımız butlar güzel bir şekilde yıkanır ve daha sonra tencere içine
su konulur ve tavuklar haşlanır. Daha sonra bir tencerenin içine tereyağı veya
sıvı yağ konulur. Soğanlar küp şeklinde doğranır ve içine atılır ikisi beraber kavrulur.
Üzerine çam fıstığı ve önceden kabuğu soyulmuş badem aktarılır ve hepsi
birlikte kavrulur.
İkinci
aşama olarak tencerenin içindeki fıstıklar kararmadan içine pirinç ve tuz ilave
edilir ve biraz kavrulmaya bırakılır. Daha sonra kuş üzümü ve tavuk suyu eklenerek
kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.
üçüncü
aşama olarak bir kap alınır. Bu kabın içine hamuru hazırlamak için malzemeler karıştırılır.
İlk olarak yumurtalar kırılır biraz çırpacak yardımı ile çırpılır ve sonra
üzerine yoğurt aktarılır. İkisi birlikte karıştırılır daha sonra üzerine 1
tatlı kaşığı kabartma tozu koyulur. Hepsi birlikte karıştırılır ve daha sonra
üzerine ün eklenir ve iyice kıvamı alana kadar yoğrulur.
Daha sonra
hamur beze haline getirir. merdane yardımıyla temiz bir tezgâhta açılır. Açılan
hamurlar bor camın içine yatırılır ve şeritler halinde kesilir aralarına badem
düzülür bu arada pilav piştikten sonra baharatları eklenir ve hepsi bir arada harmanlanır.
Daha sonra üzerine haşlanan tavuklar parçalanır ve hepsi birlikte kalıba aktarılır
ve kenarındaki hamurlar tekrar kafes şeklinde üzerine kapatılır. önceden
ısıtılmış fırına konulur vekızarana kadar beklenır ve çıktıktan sonra servis
tabağına ters çevrilir ve servis edilir herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder