27 Nisan 2020 Pazartesi

En Güzel Fellah Köftesi Tarifi


İsmi kulaklara Tanzimat dönemini hatırlatıyor yani Osmanlının son zamanlarını. Bu yemekte ismini o zamanlarda almış bir yemektir. O zamanlar üst zümrenin yediği bir yemektir. Uzun lafın kısası zengin yemeği olarak bilinir. Günümüz de ise herkesin bütçesine uygun yapımı kolay ve hızlı bir yemektir. Sizler bu yemeği eviniz de yaptığınız zaman hem farklı bir yemek yapmış olacak hem de bu lezzeti tatmış olacaksınız. Bu yemeğin hazırlanışı çok kolaydır. Birazdan beraber bu yemek yapacağız. Bu yemeği yaptıktan sonra diyeceğiniz tek kelime şu olacak ay keşke bu yemeği daha önce yapsaydım. Geç kalmış sayılmazsınız. Hemen başlarsak bir saate eviniz de fellah köfteniz hazır olmuş olacak.

Malzemeler

Size bu yemeğin malzemelerini yazmadan önce bir iki püf nokta verelim. Yemeklerde en önemli şey malzemedir. Malzeme konusunda doğru seçimleri yaptığınız zaman emin olun tahmin ettiğinizden 10 kat daha lezzetli bir yemek olacaktır.  Özellikle böyle etle yapılan yemeklerde hem baharatlarda hem de etin tazeliğinde dikkat edeceğiniz bir sürü olay vardır. Gelin malzemelere bakalım.

8 kişilik fellah köftesi malzemeler

Köfteler için gerekli malzemeler

3 bardak köftelik bulgur
3 bardak sıcak su
2 tane yumurta
Kimyon
Karabiber
Tuz
2 kaşık biber salçası

Sosu için gerekli malzemeler

2 bardak zeytinyağı
Pul biber
İnce kıyılmış domates
1 kaşık biber salçası
3 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Evet, köfte ve sos için gerekli malzemeleri size yazdık şimdi bu işten sonra yapacağınız iş pişirme işlemidir. Bunu yapmadan malzemelerde dikkat etti iseniz baharatlarda miktar belirtilmemiş. Bunu bilerek yazdık. Sizler sosu bizim dediğimiz kıvamda atıp da damak tadınızdan dolayı beğenmiyorsunuz onun için baharatları sevdiğiniz baharatlara göre çiçeğini ayarlayın.

Nasıl pişirilir

Pişirme konusu karışık bir iş olduğu için size bunu bölüm bölüm anlatarak işi daha kolay yapalım.
Birinci aşamada bulgurun şişmesi için bulgura su ilave edelim.
Bu ilk aşama olmakla birlikte bulgurun ağzını kapatın ki şişsin. Bu da yemeğin daha yumuşak ve dişinize göre olmasını sağlar.
Bundan sonra bulgur ile buluşturmanız gereken yumurta ve salça ile aşklarını engellemeyin koyun ve kavuşsun. Baharatlarını ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Yoğrulmuş bulguru kenara koyun ve az dinlendikten sonra parça parça kopararak şeklini verin. Sonra una belemeyi de unutmayın.
Daha sonra una belediğiniz köfteleri Sıcak su da haşlamayla aşamalara devam edelim.
Bu ilk aşamaydı şimdi yapmanız gereken sosu hazırlamak. Sarımsak salça ve diğer sos ürünlerini güzelce kızartın. Sonra haşladığınız köftelerin üstünde gezdirin yemeğimiz hızlı ve basit bir şekil de hazır olmuş olur afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder