İsmi kulaklara Tanzimat dönemini hatırlatıyor yani
Osmanlının son zamanlarını. Bu yemekte ismini o zamanlarda almış bir yemektir.
O zamanlar üst zümrenin yediği bir yemektir. Uzun lafın kısası zengin yemeği
olarak bilinir. Günümüz de ise herkesin bütçesine uygun yapımı kolay ve hızlı
bir yemektir. Sizler bu yemeği eviniz de yaptığınız zaman hem farklı bir yemek
yapmış olacak hem de bu lezzeti tatmış olacaksınız. Bu yemeğin hazırlanışı çok
kolaydır. Birazdan beraber bu yemek yapacağız. Bu yemeği yaptıktan sonra
diyeceğiniz tek kelime şu olacak ay keşke bu yemeği daha önce yapsaydım. Geç
kalmış sayılmazsınız. Hemen başlarsak bir saate eviniz de fellah köfteniz hazır
olmuş olacak.
Malzemeler
Size bu yemeğin malzemelerini yazmadan önce bir iki püf
nokta verelim. Yemeklerde en önemli şey malzemedir. Malzeme konusunda doğru
seçimleri yaptığınız zaman emin olun tahmin ettiğinizden 10 kat daha lezzetli
bir yemek olacaktır. Özellikle böyle
etle yapılan yemeklerde hem baharatlarda hem de etin tazeliğinde dikkat
edeceğiniz bir sürü olay vardır. Gelin malzemelere bakalım.
8 kişilik fellah köftesi malzemeler
Köfteler için gerekli malzemeler
3 bardak köftelik
bulgur
3 bardak sıcak su
2 tane yumurta
Kimyon
Karabiber
Tuz
2 kaşık biber salçası
Sosu için gerekli malzemeler
2 bardak zeytinyağı
Pul biber
İnce kıyılmış domates
1 kaşık biber salçası
3 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Evet, köfte ve sos için gerekli malzemeleri size yazdık
şimdi bu işten sonra yapacağınız iş pişirme işlemidir. Bunu yapmadan
malzemelerde dikkat etti iseniz baharatlarda miktar belirtilmemiş. Bunu bilerek
yazdık. Sizler sosu bizim dediğimiz kıvamda atıp da damak tadınızdan dolayı
beğenmiyorsunuz onun için baharatları sevdiğiniz baharatlara göre çiçeğini
ayarlayın.
Nasıl pişirilir
Pişirme konusu karışık bir iş olduğu için size bunu bölüm bölüm
anlatarak işi daha kolay yapalım.
Birinci aşamada bulgurun şişmesi için bulgura su ilave
edelim.
Bu ilk aşama olmakla birlikte bulgurun ağzını kapatın ki
şişsin. Bu da yemeğin daha yumuşak ve dişinize göre olmasını sağlar.
Bundan sonra bulgur ile buluşturmanız gereken yumurta ve
salça ile aşklarını engellemeyin koyun ve kavuşsun. Baharatlarını ekleyerek
yoğurmaya başlayın.
Yoğrulmuş bulguru kenara koyun ve az dinlendikten sonra
parça parça kopararak şeklini verin. Sonra una belemeyi de unutmayın.
Daha sonra una belediğiniz köfteleri Sıcak su da haşlamayla
aşamalara devam edelim.
Bu ilk aşamaydı şimdi yapmanız gereken sosu hazırlamak.
Sarımsak salça ve diğer sos ürünlerini güzelce kızartın. Sonra haşladığınız
köftelerin üstünde gezdirin yemeğimiz hızlı ve basit bir şekil de hazır olmuş
olur afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder