12 Nisan 2020 Pazar

Antep Yuvarlaması


Antep Yuvarlaması; Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan ve Güneydoğuda yer alan Gaziantep kültürüne ait olan bir vazgeçilmez yemek çeşitidir.

Bu yemek Gaziantep'de önemli bir rol oynamaktadır, bu rol ise genellikle bayramlarda yapılan bir yemektir ve Gaziantep eski adı ile Ayıntap'ın en önde gelen damak lezzetidir.

Sizlere bu yemeğin malzemelerini ve nasıl yapıldığını kısaca paylaşalım.

Antep Yuvarlama Malzemeleri


*300 gr köftelik kıyma,
*2 su bardağı pirinç,
*1 adet kuru soğan,
*1 çay kaşığı kara biber,
*1 çay kaşığı tuz,
*750 gr kemikli yağsız et,
*Yarım su bardağı nohut,
*1 veya 2 yemek kaçığı sade yağ yada tereyağı,

Sos İçin Gerekli Malzemeler;


*3 su bardağı süzme yoğurt,
*1 adet yumurta,
*1 su bardağı süt,
*1 yemek kaşığı kuru nane.

Antep Yuvarlaması Hazırlanması;


Tencere içine koyduğumuz etin üzerini az miktarda geçicek şekilde su ilave edilerek ocak üstünde ateşe alalım. Etimiz kaynadıktan sonra köpük oluşucaktır oluşan köpükleri aldıktan sonra dün akşamdan ıslanmış olan nohutumuzu tuz ilave ederek tencereye katınız. Daha sonrasında pirincimizi ıslatarak 10 veya 20 dakika arası suda beklettikten sonra süzgeç sayesinde sudan arınarak kurutmaya bırakınız. Kıyma, ince kıyılmış soğan, kara biber ve tuz olan karışımımızı bir mutfak robotu sayesinde çekildikten sonra kıvama iyice gelmesi için yaklaşık 10 dakika kadar elde hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurun.

Hazırlanan harçtan ince şeritler halinde incelterek nohut büyüklüğünde küçük parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın ve bir süzgeç içinde biriktirin.
Daha sonrasında yuvarlanan köfteleri tencerede kaynayan suyun buharında ağzı kapalı olacak şekilde bırakın, 10 - 15 dakika kadar suyun buharında pişirin.

Sosu İçin;

Elimizde olan süzme yoğurdun içine yumurta ve sütü karıştırıp küçük bir kapın içinde kısık bir ateşte ılık halini alana kadar karıştırın. Sonrasında bu sosu hazırladığımız

yuvarlamanın üzerine ekliyelim.

Şimdiden hepinize afiyet olsun....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder