Antep
Yuvarlaması; Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan ve Güneydoğuda yer alan
Gaziantep kültürüne ait olan bir vazgeçilmez yemek çeşitidir.
Bu yemek
Gaziantep'de önemli bir rol oynamaktadır, bu rol ise genellikle bayramlarda
yapılan bir yemektir ve Gaziantep eski adı ile Ayıntap'ın en önde gelen damak
lezzetidir.
Sizlere bu
yemeğin malzemelerini ve nasıl yapıldığını kısaca paylaşalım.
Antep Yuvarlama Malzemeleri
*300 gr köftelik
kıyma,
*2 su bardağı
pirinç,
*1 adet kuru
soğan,
*1 çay kaşığı
kara biber,
*1 çay kaşığı
tuz,
*750 gr kemikli
yağsız et,
*Yarım su bardağı
nohut,
*1 veya 2 yemek
kaçığı sade yağ yada tereyağı,
Sos İçin Gerekli Malzemeler;
*3 su bardağı
süzme yoğurt,
*1 adet yumurta,
*1 su bardağı
süt,
*1 yemek kaşığı
kuru nane.
Antep Yuvarlaması Hazırlanması;
Tencere içine
koyduğumuz etin üzerini az miktarda geçicek şekilde su ilave edilerek ocak
üstünde ateşe alalım. Etimiz kaynadıktan sonra köpük oluşucaktır oluşan
köpükleri aldıktan sonra dün akşamdan ıslanmış olan nohutumuzu
tuz ilave ederek tencereye katınız. Daha sonrasında pirincimizi ıslatarak 10
veya 20 dakika arası suda beklettikten sonra süzgeç sayesinde
sudan arınarak kurutmaya bırakınız. Kıyma, ince kıyılmış soğan, kara biber ve
tuz olan karışımımızı bir mutfak robotu sayesinde çekildikten sonra kıvama iyice gelmesi
için yaklaşık 10 dakika kadar elde hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
Hazırlanan
harçtan ince şeritler halinde incelterek nohut büyüklüğünde küçük parçalar
koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın ve bir süzgeç içinde biriktirin.
Daha sonrasında
yuvarlanan köfteleri tencerede kaynayan suyun buharında ağzı kapalı olacak
şekilde bırakın, 10 - 15 dakika kadar suyun buharında pişirin.
Sosu İçin;
Elimizde olan
süzme yoğurdun içine yumurta ve sütü karıştırıp küçük bir kapın içinde kısık
bir ateşte ılık halini alana kadar karıştırın. Sonrasında bu sosu
hazırladığımız
yuvarlamanın
üzerine ekliyelim.
Şimdiden hepinize
afiyet olsun....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder