24 Nisan 2020 Cuma

Domatesli Pilav Nasıl Yapılır?


Bizim mutfağımız neden bu kadar geniş? Bunu çok düşünmeye gerek yok çok eski bir tarihe ve göçebe olan atalara sahibiz. Bu kadar çok seçenek olmasının nedenlerinden bir tanesi de budur. İkincisi de yokluğu çok iyi yaşamış bir milletiz. Bunun için en zor şartların yemeklerini de yaparız en bol zamanlarında. Bu kadar geniş kültürümüz olunca her şey çok normal oluyor.
Bazen kilomuza bakıyoruz. Diyoruz ki tamam ben bugün diyete başlıyorum. Yemem içmem dikkat ediyorum. Bununla birlikte dışarı çıkınca bir bakıyoruz dönerler kat kat kesilip kesiliyor. Az ilerle içli köfteler pilavlar üstlerinden buharlar kalkarken eve yetişmenizle kaşığı elimize almamız bir oluyor. Sonra bize şişman diyorlar. Bu kadar güzel yemekli bir ülke de nasıl diyet yapalım ki biz. Orda güzel pilavlar üstünde etler, kavurmalar, baklavalar derken biz nasıl ot yiyelim.  Bu çok zor olsa gerek. Gelin size hem kolay hem de hızlı bir pilav tarifi verelim. Domatesli pilav.

Malzemeler

Neyi Ne Kadar Koyacağız?

5 Kişilik Domatesli Pilav

1.       4 tane domates) bu sefer ana noktamız domatesle başlayalım. Sizlere bir püf nokta verelim ki size her zaman lazım olur. Yazın domatesin büyük olanını alın. Neden? Bu şekilde büyük domatesin içinde ki su ile kolay pişme sağlanır ve o suyu tadı verir. Kış ise küçük alın zaten hep hormon olacak onun için suyunun da tadı olmaz küçük olsun çok olsun ki aynı tadı yakalamaya çalışalım.
2.       3 yemek kaşığı tereyağı) sizler bunu nasıl yapmak isterseniz öyle yapabilirsiniz. Biz sevenler için tereyağını her zaman öneririz. Tadını da verir kokusunu da.
3.       Bir çay bardağı sıvı yağ) isterseniz biraz zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Tarifi biraz zor olsa da yapım aşmasında ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız.
4.       2.5 su bardağı pirinç) pirinç ve bulgurla iki şekil dede yapılır bu yemek unutmayın. Pirinç için anlatalım. Pirinç tercihiniz çok önemlidir sakın ama sakın kırık pirinçle yapmayın tam bir lapa olur.
5.       Tuz) tuzunu da atınca malzeme tamam oluyor ama siz isterseniz bir kaşık toz şeker de koyabilirsiniz.

Nasıl Pişirilir?

1.       İlk olarak domatesleri güzelce en ince şekil de doğrayın eğer yapabiliyorsanız rendeye de vurabilirsiniz.
2.       Bu ikinci aşamada yağı eritin ve üstüne ister sıvı yağı ister zeytinyağını ekleyin. Bundan sonra ki aşama hepsinden kolay ve iştah açıcı olacaktır.
3.       Artık yemeğe başlıyoruz. Doğradığınız domatesleri atın bakalım tencereye. Aman dikkat yağ sıçramasın.
4.       Atın bakalım pirinci de domateslerin içine kavuşsunlar ve kavrulsun iyice.
5.        Tuzunu ve bulyonu ekleyin tavuk bulyon olsun. Şimdi yemek hazır olmaya başlıyor.
6.       Suyunu da yemeğe ekledikten sonra yapmanız gereken en önemli iş kaldı kapağı kapatmamak. 10-15 dk. arası da piştimi. Koyun peçeteyi üstüne az dinlensin. Hazır oldu bile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder