22 Nisan 2020 Çarşamba

Ekşili Köfte Nasıl Yapılır?


Ülkemizde çok sevilen ekşili köfte Gaziantep yöresine ait bir yemek olarak bilinir bu yemek çok eskiden bu yana insanlar tarafından yapılmaktadır. Çok eski bir yemek olan ekşili köfte ülkemizde yenilişi kadar yapılışı da sevilen ve ülkemizin her yerinde yapılan bir yemektir. Bu yemek Gaziantep yöresine çok eski kültürlerden kalan bir yemek türüdür. Ekşili köfte yemeğinin birçok yerde yapıldığı ve insanlar üzerinde çok sevildiği için çeşitliliği artmıştır.  Yemek Gaziantep dilinde yuvarlaklı ekşi olaraktan bilinir. Birçok yerde yapılmaktadır sadece Gaziantep’te değil. Biz insanlar boğazımızı sevdiğimiz için bu tür yemeklerin zahmeti hiç aklınıza gelmemektedir. Bunun çeşidindeki yemekler birçok davetlerde daha çok önemli yerlerde yapılan ve çok fazla önem gören yemekler arasında yer almaktadır. Şimdi sizler bu yemeğin yapılışından ve malzemelerinden kısaca bahsedeceğim, eminim okurken bile çok zevk alacaksınız ve bu yemeği evinizde yapmak isteyeceksiniz. Haydi başlayalım.


Malzemeler

Bu tür yemekleri yaparken aldığınız yâda kullandığınız malzemelere dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bu malzemelerin bayat veya tarihinin geçmemesine de dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda ailenizin de ağız tadına uymasına özen göstermeliyiz

10 Kişilik Ekşili Köfte Malzemeleri:

500 gr kıyma
2 tane kuru soğan
2 tane yumurta
Karabiber
Tuz
3 tane havuç
2 tane kereviz
4 tane patates
1 su bardağı pirinç
Zeytinyağı
8 su bardağı sıcak su
Bu yemekleri yaparken malzemelere dikkat etmeniz gerektiğini söylemiştik. Şimdi bu yemeği yaparken hangi malzemelere dikkat etmeliyiz. Öncelik olarak et en önemli malzeme olduğu için ondan başlayalım etin tazesine ve en küçük şekilde çekilmiş olanını seçmeliyiz bu yemekte bazı malzemelere belirli bir miktar vermedik bunu da siz insanların damak tadına bıraktık.

Nasıl yapılmalıdır?

Bu tür yemekleri yaparken kolay yapmak için aşamalar halinde yapmanın biz insanlara birçok faydası vardır.
İlk aşama olarak pirinçleri yıkayıp tenceredeki sıcak suyu koyun ve pirinçleri içinde yumuşayıncaya kadar bekletin ve olunca süzüp bir kenarda bekletin.
İkinci aşama olarak bir tencereye zeytinyağını koyun ve ısıtın. Yağ ısındıktan sonra içine rendelenmiş havuçları koyun hepsini birlikte pişirin. Ve daha sonra üzerine bir miktar sıcak su ekleyin ve bir müddet kaynamasını bekleyin.
Üçüncü aşama olarak bir kabın içine kıyma, rendelenmiş kuru soğan, tuz, karabiber, yumurta ve pirinçleri iyice karıştırın ve yoğurun.
Dördüncü aşama olarak yaptığımız kıymalı harcı küçük toplar haline getirin ve önceden unlanmış tepsiye tüm köfteler koyun ve tepsiyi sallayarak tüm köfteleri unlayın. Tencereyi ocağa koyun ve zeytinyağının içine havuçları ekleyim iyice karıştırın ardından yine sıcak su 3ekleyin ve kaynamasını bekleyin daha sonra patatesleri köfteleri ve kerevizleri ekleyin tencerenin ağzını kapatın tüm malzemeler piştikten sonra alın ve biraz ılımasını bekleyin.
Son olarak hazırladığınız yumurta ve limon suyu karışımını kâsede olan ekşili köftenin üstüne dökün inanınki harika bir görünüşü olacak herkese afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder