Ülkemizde çok sevilen ekşili köfte Gaziantep yöresine ait
bir yemek olarak bilinir bu yemek çok eskiden bu yana insanlar tarafından
yapılmaktadır. Çok eski bir yemek olan ekşili köfte ülkemizde yenilişi kadar
yapılışı da sevilen ve ülkemizin her yerinde yapılan bir yemektir. Bu yemek
Gaziantep yöresine çok eski kültürlerden kalan bir yemek türüdür. Ekşili köfte
yemeğinin birçok yerde yapıldığı ve insanlar üzerinde çok sevildiği için
çeşitliliği artmıştır. Yemek Gaziantep
dilinde yuvarlaklı ekşi olaraktan bilinir. Birçok yerde yapılmaktadır sadece Gaziantep’te
değil. Biz insanlar boğazımızı sevdiğimiz için bu tür yemeklerin zahmeti hiç aklınıza
gelmemektedir. Bunun çeşidindeki yemekler birçok davetlerde daha çok önemli
yerlerde yapılan ve çok fazla önem gören yemekler arasında yer almaktadır.
Şimdi sizler bu yemeğin yapılışından ve malzemelerinden kısaca bahsedeceğim,
eminim okurken bile çok zevk alacaksınız ve bu yemeği evinizde yapmak isteyeceksiniz.
Haydi başlayalım.
Malzemeler
Bu tür yemekleri yaparken
aldığınız yâda kullandığınız malzemelere dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bu
malzemelerin bayat veya tarihinin geçmemesine de dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda
ailenizin de ağız tadına uymasına özen göstermeliyiz
10 Kişilik Ekşili Köfte Malzemeleri:
500 gr kıyma
2 tane kuru soğan
2 tane yumurta
Karabiber
Tuz
3 tane havuç
2 tane kereviz
4 tane patates
1 su bardağı pirinç
Zeytinyağı
8 su bardağı sıcak su
Bu yemekleri yaparken malzemelere
dikkat etmeniz gerektiğini söylemiştik. Şimdi bu yemeği yaparken hangi
malzemelere dikkat etmeliyiz. Öncelik olarak et en önemli malzeme olduğu için
ondan başlayalım etin tazesine ve en küçük şekilde çekilmiş olanını seçmeliyiz
bu yemekte bazı malzemelere belirli bir miktar vermedik bunu da siz insanların
damak tadına bıraktık.
Nasıl yapılmalıdır?
Bu tür yemekleri yaparken kolay
yapmak için aşamalar halinde yapmanın biz insanlara birçok faydası vardır.
İlk aşama olarak pirinçleri
yıkayıp tenceredeki sıcak suyu koyun ve pirinçleri içinde yumuşayıncaya kadar
bekletin ve olunca süzüp bir kenarda bekletin.
İkinci aşama olarak bir tencereye zeytinyağını
koyun ve ısıtın. Yağ ısındıktan sonra içine rendelenmiş havuçları koyun hepsini
birlikte pişirin. Ve daha sonra üzerine bir miktar sıcak su ekleyin ve bir
müddet kaynamasını bekleyin.
Üçüncü aşama olarak bir kabın
içine kıyma, rendelenmiş kuru soğan, tuz, karabiber, yumurta ve pirinçleri
iyice karıştırın ve yoğurun.
Dördüncü aşama olarak yaptığımız
kıymalı harcı küçük toplar haline getirin ve önceden unlanmış tepsiye tüm
köfteler koyun ve tepsiyi sallayarak tüm köfteleri unlayın. Tencereyi ocağa
koyun ve zeytinyağının içine havuçları ekleyim iyice karıştırın ardından yine
sıcak su 3ekleyin ve kaynamasını bekleyin daha sonra patatesleri köfteleri ve
kerevizleri ekleyin tencerenin ağzını kapatın tüm malzemeler piştikten sonra
alın ve biraz ılımasını bekleyin.
Son olarak hazırladığınız yumurta
ve limon suyu karışımını kâsede olan ekşili köftenin üstüne dökün inanınki
harika bir görünüşü olacak herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder