Çorum Mantısı Nasıl Yapılır?
Mantı Anadolu’nun yöresel yemekleri içinde en başta gelen
yemekler arasında yerini alır. Bizler el lezzeti yüksek olan bir halka sahibiz.
Hiç yemek yapmayan bir kişi bile, tarif üzerinden çok güzel yemekler yapmayı
becerebilir. Bu yemeğimiz de çok kolay yapılmasa da zor bir yemek de değildir.
Gelin bu yemeğimizin tarifine ve nasıl yapıldığına birlikte bakalım.
Malzemeler
Hamur İçin Gereken
Malzemeler:
1 tane yumurta
2 su bardağı ılık su
Tuz
Un
Sıvı yağ
Mantı Türkler
tarafından sevilen bir yemek olarak bilinir. Bu mantı çorum yöresine ait bir yemektir.
Aslında mantı yapımı kolay ama biraz zahmetlidir. Bu mantıyı yaparken ilk önce
hamurunu yapmamız lazım ve hamur yaparken de kullandığımız malzemelere özen göstermek
lazımdır. Bu mantı için unumuz çok
önemli bir malzeme olmakla birlikte ana malzememizdir. Unumuzu ekmeklik un
kullanalım. Daha sonra kullandığımız yumurta köy yumurtası olursa hamuru yumuşak
tutmasını sağlar. Hamuru ılık su ile
yoğuralım ki daha çabuk seklini alabilsin.
İç Harcı İçin Gereken Malzemeler:
1 adet kuru soğan
150 gr kıyma
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı sıvı
yağ
1 demet maydanoz
Mantımızın iç harcını hazırlarken malzemelerimizi eksiksiz
ve taze olanlarından kullanmalıyız. Bu bizim sağlığımız için çok önemlidir. İç harcının malzemelerinden sizlere biraz bahsedeyim.
Kuru soğanımızı taze ve içi sağlam olanlarından almalıyız. Daha sonra kıymamızı
koyun eti kullanırsak daha iyi olur çünkü kullanacağımız kıyma daha yumuşak
olur ve çabuk pişer. Karabiber ve tuz sizlerin isteğinize göre konulur. Çünkü
her insanın damak zevki farklıdır. Son
olarak maydanoz, taze, solmamış olanından alınmalıdır.
Pişirmek İçin Gereken Sos Malzemeleri:
1 yemek kaşığı
tereyağı
1 tatlı kasığı biber
salçası
1 tatlı kaşığı
domates salçası
3 bardak su
Karabiber
Tuz
Bu mantının sosu için bazı malzemeleri alırken dikkat
etmeliyiz mesela tereyağını daha yeni olanlarından almalıyız. bayatları kullanmamalıyız bu bizim sağlık
açımızdan da önemlidir. Salçalarımızı kullanırken konserve salçalar yerine, ev
yapımı salça kullanırsak mantımıza daha güzel bir tat verir. Suyumuzu ılık su
kullanmalıyız ve son olarak baharatlar sizlerin ve ailenizin damak lezzetine bırakılmıştır.
Her hangi bir miktar belirtmeye gerek yoktur.
Servis İçin Gereken Malzemeler:
Sarımsak
Yoğurt
Pul biber
Servis yaparken üzerine dökeceğimiz bu sos için öncelikle
yoğurdumuzu köy yoğurdu kullanırsak daha lezzetli ve dokunulmaz olacaktır. Üzerine bir miktar sarımsak rendesi ve pul
biber eklenilince işte sosumuz hazır.
Nasıl Yapılır?
İlk aşama olarak hamurumuzu yaparak başlayalım. Bir adet içi
derin kap alalım ve kabın içine yumurtaları kırıp çırpıcı yardımı ile karıştıralım.
Üzerine biraz sıvı yağ ekleyip tekrar karıştıralım. Daha sonra üzerine unu da
katıp hepsini birlikte harmanlayalım. Son olarak ılık suyumuzu yavaşça
ekleyelim iyice hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hamur yumuşak ve esnek bir
sekil aldıktan sonra biraz dinlenmeye bırakalım.
İkinci aşama olarak iç harcımızı yapmaya başlayalım ocağın
üzerine tencere koyalım. İçine bir miktar doğranmış kuru soğanımızı aktaralım
ve iyice kavuralım. Daha sonra içine kıymamızı aktarıp birlikte kavuralım ve
birazda ince ince doğranmış maydanozu koyup bütün malzemelerin içinde solmasını
bekleyelim. Üzerine karabiber, tuz
ekleyince harcımızı hazırlamış oluruz kapağını kapatıp biraz dinlenmeye
bırakalım.
Üçüncü aşama olarak bir tahtanın üzerinde hamurlarımızı
yufkalar halinde açalım ve arasına yaptığımız harçtan koyalım. Biraz tencere de
haşlayalım. Daha sonra bir tavada salçalarımızı, tereyağımızı kavuralım. Diğer
yandan yoğurt rendelenmiş sarımsak, pul biberi karıştırıp haşlanmış mantını
üzerine dökelim. Yaptığımız salça sosunu da üzerine aktardığımı mantımız hazır
harika bir sunum da bulunalım herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder