19 Nisan 2020 Pazar

Çorum Mantısı Tarifi


Çorum Mantısı Nasıl Yapılır?
Mantı Anadolu’nun yöresel yemekleri içinde en başta gelen yemekler arasında yerini alır. Bizler el lezzeti yüksek olan bir halka sahibiz. Hiç yemek yapmayan bir kişi bile, tarif üzerinden çok güzel yemekler yapmayı becerebilir. Bu yemeğimiz de çok kolay yapılmasa da zor bir yemek de değildir. Gelin bu yemeğimizin tarifine ve nasıl yapıldığına birlikte bakalım.

Malzemeler

Hamur İçin Gereken Malzemeler:
1 tane yumurta
2 su bardağı ılık su
Tuz
Un
Sıvı yağ

Mantı Türkler tarafından sevilen bir yemek olarak bilinir. Bu mantı çorum yöresine ait bir yemektir. Aslında mantı yapımı kolay ama biraz zahmetlidir. Bu mantıyı yaparken ilk önce hamurunu yapmamız lazım ve hamur yaparken de kullandığımız malzemelere özen göstermek lazımdır.  Bu mantı için unumuz çok önemli bir malzeme olmakla birlikte ana malzememizdir. Unumuzu ekmeklik un kullanalım. Daha sonra kullandığımız yumurta köy yumurtası olursa hamuru yumuşak tutmasını sağlar.  Hamuru ılık su ile yoğuralım ki daha çabuk seklini alabilsin.

İç Harcı İçin Gereken Malzemeler:

1 adet kuru soğan
150 gr kıyma
Tuz
 Karabiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 demet maydanoz
Mantımızın iç harcını hazırlarken malzemelerimizi eksiksiz ve taze olanlarından kullanmalıyız. Bu bizim sağlığımız için çok önemlidir.  İç harcının malzemelerinden sizlere biraz bahsedeyim. Kuru soğanımızı taze ve içi sağlam olanlarından almalıyız. Daha sonra kıymamızı koyun eti kullanırsak daha iyi olur çünkü kullanacağımız kıyma daha yumuşak olur ve çabuk pişer. Karabiber ve tuz sizlerin isteğinize göre konulur. Çünkü her insanın damak zevki farklıdır.  Son olarak maydanoz, taze, solmamış olanından alınmalıdır.

Pişirmek İçin Gereken Sos Malzemeleri:


1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kasığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 bardak su
Karabiber
Tuz
Bu mantının sosu için bazı malzemeleri alırken dikkat etmeliyiz mesela tereyağını daha yeni olanlarından almalıyız.   bayatları kullanmamalıyız bu bizim sağlık açımızdan da önemlidir. Salçalarımızı kullanırken konserve salçalar yerine, ev yapımı salça kullanırsak mantımıza daha güzel bir tat verir. Suyumuzu ılık su kullanmalıyız ve son olarak baharatlar sizlerin ve ailenizin damak lezzetine bırakılmıştır. Her hangi bir miktar belirtmeye gerek yoktur.

Servis İçin Gereken Malzemeler:

Sarımsak
Yoğurt
Pul biber
Servis yaparken üzerine dökeceğimiz bu sos için öncelikle yoğurdumuzu köy yoğurdu kullanırsak daha lezzetli ve dokunulmaz olacaktır.  Üzerine bir miktar sarımsak rendesi ve pul biber eklenilince işte sosumuz hazır.

Nasıl Yapılır?

İlk aşama olarak hamurumuzu yaparak başlayalım. Bir adet içi derin kap alalım ve kabın içine yumurtaları kırıp çırpıcı yardımı ile karıştıralım. Üzerine biraz sıvı yağ ekleyip tekrar karıştıralım. Daha sonra üzerine unu da katıp hepsini birlikte harmanlayalım. Son olarak ılık suyumuzu yavaşça ekleyelim iyice hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hamur yumuşak ve esnek bir sekil aldıktan sonra biraz dinlenmeye bırakalım.
İkinci aşama olarak iç harcımızı yapmaya başlayalım ocağın üzerine tencere koyalım. İçine bir miktar doğranmış kuru soğanımızı aktaralım ve iyice kavuralım. Daha sonra içine kıymamızı aktarıp birlikte kavuralım ve birazda ince ince doğranmış maydanozu koyup bütün malzemelerin içinde solmasını bekleyelim.  Üzerine karabiber, tuz ekleyince harcımızı hazırlamış oluruz kapağını kapatıp biraz dinlenmeye bırakalım.
Üçüncü aşama olarak bir tahtanın üzerinde hamurlarımızı yufkalar halinde açalım ve arasına yaptığımız harçtan koyalım. Biraz tencere de haşlayalım. Daha sonra bir tavada salçalarımızı, tereyağımızı kavuralım. Diğer yandan yoğurt rendelenmiş sarımsak, pul biberi karıştırıp haşlanmış mantını üzerine dökelim. Yaptığımız salça sosunu da üzerine aktardığımı mantımız hazır harika bir sunum da bulunalım herkese afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder