Türkiye
eski medeniyetlerin beşik olduğu bir toprak olan Anadolu coğrafyasında kurulmuş
bir devlettir. Bununla birlikte
Türklerin geçmişi çok eski tarihlere ve başka topraklara gider. Sürekli göç
eden bir topluluk olduğu için dünya da bulunan diğer medeniyetlerle etkileşim
her zaman fazla olmuştur. Bu karışım en çok da yemeklere yansımıştır.
Yemeklerimiz hem kendimize has hem de coğrafya karması olarak adlandırılarak
iki çeşit olarak bilinir. Hem Türk yöresine ait türkmen pilavı gibi yemeklerimiz
hem de şimdi anlatacağımız. Cacıklı Arap köfte gibi isminden de anlayacağınız
gibi yöresel karma yemeklerimiz vardır. Bu yemeğin adında Arap kelimesi olması
sizi yanıltmasın. Bu yemek bize Araplardan gelme değildir. Sadece Anadolu’da
karma şekilde yaşayan topluluklarda bir esinlenme olmuştur. O kadar. Tarihsel
sürecinden bahsettikten sonra şimdide yemeğimizden bahsedelim bu yemeğimiz
köfte yemekleri için de son derece önem verilen ve yapılışı kolay lezzeti
yüksek yemekler içindedir. Hazırsanız yemeğimizi yapmaya bir uçtan başlayalım.
Malzemeler
İnsanlar
günlük hayatta her zaman yemek yapmayı severler çünkü yemek yapmanın kadınların
ruhuna çok iyi geliyor bu yüzden sürekli ya yemek yapıyoruz ya yemek yiyiyoruz.
Bu da bazı şeylere dikkat etmemiz gerektiğini bizlere vurguluyor. Yemek
yaparken bazı yiyecek ve içeceklerin kullanım tarihine dikkat etmeliyiz ne
zaman yemek yaparsak hep taze malzemeler kullanmalıyız. Ürünleri alırken özen
göstermeliyiz.
4 kişilik Cacıklı Arap Köfte İçin Gereken Malzemeler:
200 gr yağsız kıyma
3 su bardağı
köftelik bulgur
1 adet kuru soğan
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Yenibahar
Kırmızı pul biber
1 bardağı ılık su
2 yemek kaşığı
zeytinyağı
bazı
yemeklerde insanlar çok özen göstermelidir mesela köfte bazı kişiler tarafından
zor görülen ama aslında yaparken çok kolay olduğu anlaşılan bir yemektir Âmâ
bunun için yapmanız gereken bazı işlemler vardır bunlara uymanız gerekmektedir.
Kıyma alırken koyun eti olmasına dikkat edilmelidir ve yağsız
olmalıdır.bulguruda özel olarak ince bulgur bulgur olarak almalıyız.aynı
zamanda kullandığımız yeşillik ve baharatlara da dikkat etmeliyiz.
Cacık İçin Gereken Malzemeler:
2,5 su bardağı
süzme yoğurt
4 diş sarımsak
1 adet semiz otu
tuz
Bu cacık
için kullanmamız gereken malzemelerin özel ve taze olması gerekir. Öncelikle
aldığımız yoğurdun kaç günlük olduğuna dikkat etmeliyiz. Ben sizlere daha çok
köy yoğurdu kullanmamızı öneriyorum çünkü daha güzel bir lezzet ortaya
çıkarıyor. Sarımsak ve semizotunu daha yeni gelmiş veya solmamış olanlarından
kullanırsak tam tadında olur.
Nasıl Yapılır?
İlk aşama
olarak bütün malzemeleri bir yere toparlıyoruz. Daha sonra bir adet soğanın
kabuğunu soyup güzelce rendeliyoruz. Ondan sonra bir kap alıyoruz ve içine
önceden hazırlanmış ince bulgurdan bir miktar aktarıyoruz ve içine rendelenmiş
soğanları döküyoruz.
İkinci
aşama olarak karıştırdığımız bulgur ve soğanın içine sırasıyla karabiber, toz
biber, kırmızı pul biber ve son olarak birazda yenibahar kattıktan sonra
karışım kenarları yüksek bir tepiye alınır karıştırılırken içine azar azar ılık
su aktarılır. Bu işlem bittikten sonra farklı bir kaba kıyma konulur ve
kıymanın üzerine az önce yaptığımız harç dökülür. Kıvamını alana kadar
yoğrulur.
Üçüncü
aşama olarak daha sonra oluşan köfte harçları yuvarlaklar haline getirilir. Bir
tencere alalım ve bu tencerenin içine su koyalım ısınmış suyun üstüne bir
süzgeç koyalım yaptığımız yuvarlakları süzgece aktaralım ve köftelerin buharda
pişmesini bekleyelim ve üzerine bir kapak kapatıp bekleyelim.
Dördüncü
aşama olarak daha sonra bir tavanın içine zeytinyağı koyun ve üzerine pul
biberi ekleyin ve köfteleri içinde kızartın. Ondan sonra bir kabın içine süzme
yoğurt semizotunun yapraklarını ve rendelenmiş sarımsağı katın ve karıştırın
üzerine biraz tuz ekleyin ve çırpacak yardımıyla kıvamına getireceğiz. Daha
sonra bir servis tabağı alacağız ve tabağın içine yaptığımız cacığı dökün
üzerine yağda kızartılmış köfteleri düzün ve böylece harika bir görünüm alacak
herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder