14 Nisan 2020 Salı

Cacıklı Arap Köfte


Türkiye eski medeniyetlerin beşik olduğu bir toprak olan Anadolu coğrafyasında kurulmuş bir devlettir.  Bununla birlikte Türklerin geçmişi çok eski tarihlere ve başka topraklara gider. Sürekli göç eden bir topluluk olduğu için dünya da bulunan diğer medeniyetlerle etkileşim her zaman fazla olmuştur. Bu karışım en çok da yemeklere yansımıştır. Yemeklerimiz hem kendimize has hem de coğrafya karması olarak adlandırılarak iki çeşit olarak bilinir. Hem Türk yöresine ait türkmen pilavı gibi yemeklerimiz hem de şimdi anlatacağımız. Cacıklı Arap köfte gibi isminden de anlayacağınız gibi yöresel karma yemeklerimiz vardır. Bu yemeğin adında Arap kelimesi olması sizi yanıltmasın. Bu yemek bize Araplardan gelme değildir. Sadece Anadolu’da karma şekilde yaşayan topluluklarda bir esinlenme olmuştur. O kadar. Tarihsel sürecinden bahsettikten sonra şimdide yemeğimizden bahsedelim bu yemeğimiz köfte yemekleri için de son derece önem verilen ve yapılışı kolay lezzeti yüksek yemekler içindedir. Hazırsanız yemeğimizi yapmaya bir uçtan başlayalım.

Malzemeler

İnsanlar günlük hayatta her zaman yemek yapmayı severler çünkü yemek yapmanın kadınların ruhuna çok iyi geliyor bu yüzden sürekli ya yemek yapıyoruz ya yemek yiyiyoruz. Bu da bazı şeylere dikkat etmemiz gerektiğini bizlere vurguluyor. Yemek yaparken bazı yiyecek ve içeceklerin kullanım tarihine dikkat etmeliyiz ne zaman yemek yaparsak hep taze malzemeler kullanmalıyız. Ürünleri alırken özen göstermeliyiz.

4 kişilik Cacıklı Arap Köfte İçin Gereken Malzemeler:

200 gr yağsız kıyma
3 su bardağı köftelik bulgur
1 adet kuru soğan
Tuz
Karabiber
 Kırmızı toz biber
Yenibahar
Kırmızı pul biber
1 bardağı ılık su
2 yemek kaşığı zeytinyağı

bazı yemeklerde insanlar çok özen göstermelidir mesela köfte bazı kişiler tarafından zor görülen ama aslında yaparken çok kolay olduğu anlaşılan bir yemektir Âmâ bunun için yapmanız gereken bazı işlemler vardır bunlara uymanız gerekmektedir. Kıyma alırken koyun eti olmasına dikkat edilmelidir ve yağsız olmalıdır.bulguruda özel olarak ince bulgur bulgur olarak almalıyız.aynı zamanda kullandığımız yeşillik ve baharatlara da dikkat etmeliyiz.

Cacık İçin Gereken Malzemeler:

2,5 su bardağı süzme yoğurt
4 diş sarımsak
1 adet semiz otu
tuz

Bu cacık için kullanmamız gereken malzemelerin özel ve taze olması gerekir. Öncelikle aldığımız yoğurdun kaç günlük olduğuna dikkat etmeliyiz. Ben sizlere daha çok köy yoğurdu kullanmamızı öneriyorum çünkü daha güzel bir lezzet ortaya çıkarıyor. Sarımsak ve semizotunu daha yeni gelmiş veya solmamış olanlarından kullanırsak tam tadında olur.

Nasıl Yapılır?

İlk aşama olarak bütün malzemeleri bir yere toparlıyoruz. Daha sonra bir adet soğanın kabuğunu soyup güzelce rendeliyoruz. Ondan sonra bir kap alıyoruz ve içine önceden hazırlanmış ince bulgurdan bir miktar aktarıyoruz ve içine rendelenmiş soğanları döküyoruz.
İkinci aşama olarak karıştırdığımız bulgur ve soğanın içine sırasıyla karabiber, toz biber, kırmızı pul biber ve son olarak birazda yenibahar kattıktan sonra karışım kenarları yüksek bir tepiye alınır karıştırılırken içine azar azar ılık su aktarılır. Bu işlem bittikten sonra farklı bir kaba kıyma konulur ve kıymanın üzerine az önce yaptığımız harç dökülür. Kıvamını alana kadar yoğrulur.
Üçüncü aşama olarak daha sonra oluşan köfte harçları yuvarlaklar haline getirilir. Bir tencere alalım ve bu tencerenin içine su koyalım ısınmış suyun üstüne bir süzgeç koyalım yaptığımız yuvarlakları süzgece aktaralım ve köftelerin buharda pişmesini bekleyelim ve üzerine bir kapak kapatıp bekleyelim.
Dördüncü aşama olarak daha sonra bir tavanın içine zeytinyağı koyun ve üzerine pul biberi ekleyin ve köfteleri içinde kızartın. Ondan sonra bir kabın içine süzme yoğurt semizotunun yapraklarını ve rendelenmiş sarımsağı katın ve karıştırın üzerine biraz tuz ekleyin ve çırpacak yardımıyla kıvamına getireceğiz. Daha sonra bir servis tabağı alacağız ve tabağın içine yaptığımız cacığı dökün üzerine yağda kızartılmış köfteleri düzün ve böylece harika bir görünüm alacak herkese afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder