Sizlere şu an çok da inanmayacağınız bir başlık attık. Evet,
bütün kekler bayatlar ama bu kek tarifimiz daha uzun süre hatta normalden 3 kat
daha uzun bir süre bayatlamadığı için bu adı almıştır. Sizlere tarifini
vereceğimiz bu keki tarifle beraber aynı anda yapacağız ve sizler bu işi
başardığınızda isterseniz 15 gün kalsın yine de bozulmayacak. Kekler bizim
kültürümüzde çok sevilen bir yiyecektir. Özellikle bir araya gelinen sohbetler
ve aile birlikteliğinde kesinlikle çayla birlikte gelecek ve bizlerin damaklarında
tat bırakacaktır. Ya anlık gelen misafirlere nasıl önlem alacağız. Tabiki
bayatlamayan kekimizle. Siz yapın dolaba koyun 15 gün boyunca kim aniden
gelirse gelsin kekiniz hazır ve nazır servis beleyecek sadece bir ısıtma ile
misafire çıkarabileceğiniz hale gelecektir. Şimdi nasıl yapılır anlatalım.
Malzemeler:
10 kişilik bayatlamayan kek tarifi
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 bardakla su
1 adet vanilya
1 adet kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
3 bardak un
Bunlar zorunlu malzemelerimiz olup bazı siteler de bunlara
ek olarak karbonatı da görebilirsiniz evet bu kekte karbonat kullanılır ama
kabartma tozu ve karbonat benzer işlemler yaptığı için biz çok da önermiyoruz.
Bununla birlikte sizler sayıya göre malzemede eksiltme ve çoğaltama yapma
hakkına sahipsiniz. Bu kek için ceviz ve fıstık da konur ama bunlar isteğe göre
konulması gereken malzemelerdir.
Un ve yumurta konusuna da çok dikkat etmeniz gerekecektir.
Yumurta köyden gelmiş taze bir yumurta olursa bu işte bayatlama süresini
uzatacaktır. Unu da pastalık undan kullanın diyorlar ama ekmeklik un da bu işi
çok rahat görür merak etmeyin.
Bu püf noktalar ışığında nasıl pişirilir bakalım.
Pişirme İşlemi
Sizler için önce kekin yapımı anlatılır ama bu yanlış bir başlangıçtır.
Sizin ilk olarak yapmanız gereken fırını açmaktır. Fırın 180 dereceye gelmeli
ki hazır olur olmaz direk sıcak fırına atılabilmelidir. Fırınla birlikte tepsiye de gerekli margarin
yağını sürün ve hazır bekletin.
Şimdi kekin hazırlanışına geçelim. Öncelikli işimiz her
zaman yumurta ve toz şeker olacaktır. Bu iki malzemeyi kavuşturduktan sonra
iyice karıştıralım ki kıvamını bulsun.
İkinci aşamada gerekli yağı ki bu yağ kesinlikle margarin değildir.
Margarin sadece tepsiyi hazırlamakta kullanılır. Sıvı yağ, vanilya eklendikten
sonra bu aşamada son olarak suyu katmamız gerek. Suyun içindeki mineraller yine
bayatlamaya karşı muhteşem bir önleyicidir.
Son olarak un katımı yapmalı ve isteğe göre karbonat eklenip
tam kıvama gelene kadar çırpılmalıdır. Bu işten önce ceviz ve fıstık eklemek isteyen
herkes ekleyebilir. Un ve karbonat eklendikten sonra iyice çırpılıp pişirme
kabına aktaralım ve fırına sürelim. Bu işlem yarım saat sürer ve bu işten sonra
muhteşem bir kekiniz olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder