12 Nisan 2020 Pazar

Bayatlamayan Kek Tarifi


Sizlere şu an çok da inanmayacağınız bir başlık attık. Evet, bütün kekler bayatlar ama bu kek tarifimiz daha uzun süre hatta normalden 3 kat daha uzun bir süre bayatlamadığı için bu adı almıştır. Sizlere tarifini vereceğimiz bu keki tarifle beraber aynı anda yapacağız ve sizler bu işi başardığınızda isterseniz 15 gün kalsın yine de bozulmayacak. Kekler bizim kültürümüzde çok sevilen bir yiyecektir. Özellikle bir araya gelinen sohbetler ve aile birlikteliğinde kesinlikle çayla birlikte gelecek ve bizlerin damaklarında tat bırakacaktır. Ya anlık gelen misafirlere nasıl önlem alacağız. Tabiki bayatlamayan kekimizle. Siz yapın dolaba koyun 15 gün boyunca kim aniden gelirse gelsin kekiniz hazır ve nazır servis beleyecek sadece bir ısıtma ile misafire çıkarabileceğiniz hale gelecektir. Şimdi nasıl yapılır anlatalım.

                                           Malzemeler:

10 kişilik bayatlamayan kek tarifi
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 bardakla su
1 adet vanilya
1 adet kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
3 bardak un

Bunlar zorunlu malzemelerimiz olup bazı siteler de bunlara ek olarak karbonatı da görebilirsiniz evet bu kekte karbonat kullanılır ama kabartma tozu ve karbonat benzer işlemler yaptığı için biz çok da önermiyoruz. Bununla birlikte sizler sayıya göre malzemede eksiltme ve çoğaltama yapma hakkına sahipsiniz. Bu kek için ceviz ve fıstık da konur ama bunlar isteğe göre konulması gereken malzemelerdir.

Un ve yumurta konusuna da çok dikkat etmeniz gerekecektir. Yumurta köyden gelmiş taze bir yumurta olursa bu işte bayatlama süresini uzatacaktır. Unu da pastalık undan kullanın diyorlar ama ekmeklik un da bu işi çok rahat görür merak etmeyin.

Bu püf noktalar ışığında nasıl pişirilir bakalım.

                                                  Pişirme İşlemi


Sizler için önce kekin yapımı anlatılır ama bu yanlış bir başlangıçtır. Sizin ilk olarak yapmanız gereken fırını açmaktır. Fırın 180 dereceye gelmeli ki hazır olur olmaz direk sıcak fırına atılabilmelidir.  Fırınla birlikte tepsiye de gerekli margarin yağını sürün ve hazır bekletin.
Şimdi kekin hazırlanışına geçelim. Öncelikli işimiz her zaman yumurta ve toz şeker olacaktır. Bu iki malzemeyi kavuşturduktan sonra iyice karıştıralım ki kıvamını bulsun.

İkinci aşamada gerekli yağı ki bu yağ kesinlikle margarin değildir. Margarin sadece tepsiyi hazırlamakta kullanılır. Sıvı yağ, vanilya eklendikten sonra bu aşamada son olarak suyu katmamız gerek. Suyun içindeki mineraller yine bayatlamaya karşı muhteşem bir önleyicidir.

Son olarak un katımı yapmalı ve isteğe göre karbonat eklenip tam kıvama gelene kadar çırpılmalıdır. Bu işten önce ceviz ve fıstık eklemek isteyen herkes ekleyebilir. Un ve karbonat eklendikten sonra iyice çırpılıp pişirme kabına aktaralım ve fırına sürelim. Bu işlem yarım saat sürer ve bu işten sonra muhteşem bir kekiniz olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder