21 Nisan 2020 Salı

Çıtır Mantı Tarifi


Çıtır Mantı Nasıl Yapılır? 

Sevgili okurlarımız sizlerle harika bir yemeği paylaşacağız. Hepimiz evimizde ağır yemeklerle soframızı donatmayı severiz. Bizde sizlerin sevdiği yemek yapma işine ortak olmak istiyoruz. Çıtır mantı yapımı diğer mantılar kadar zor olmayan bir mantı türüdür. Hiç yemek yapmayın bir kişi bu yemeği yapabilir mi? Emin olun ki yapabilir. Sadece dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta vardır. Sizler o püf noktaları bizlerin tarifine göre yerine getirirseniz işiniz çok kolay olacaktır. Haydi, başlayalım.

Malzemeler:

3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 su bardağı su
İç Harcı İçin:
500 gram dana kıyma
1 ça kaşığı karabiber
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz

Sosu İçin:


1 kâse s
üzme yoğurt
1çay kaşığı sumak
2 diş sarımsak
1 çaykaşığı nane
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
Mantıda en önemli nokta pişirmekten önce, malzeme seçmektir. Evet, bizleri yanlış duymadınız. Malzemeleri doğru seçemezseniz yaptığınız yemek hiçbir işe yaramayacaktır. Malzeme seçiminden kastımız nedir. Bu konu da bizi yanlış anlamayın. Zaten malzeme isimleri üstte yazıyor sizin yapmanız gereken yoğurt için kullanacağınız yoğurdun, imkânınız varsa köy yoğurdu olmasına. Salçanın konserve değildi ev salçası olmasına dikkat etmektir. Hamur yapmak için kullandığımız unun katkısız un olması hamur için en önemli noktadır. Katkısı bol olan bir unla bu işi yapmanız mümkün değildir. Baharat seçimi size kalmış bir durumdu. Bizlerin verdiği miktarlar yemeğin kişi sayısına göredir.

Çıtır Mantı Nasıl Yapılır?                

İlk aşama olarak hamur malzemelerini büyük bir kaba tek tek dökelim. Ele yapışmayan, hafiften sert bir hamur elde edene kadar orta hızla yoğuralım.
 Yoğurduktan sonra hamuru 5 yâda 6 dakika bir kenara dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru iki beze olarak ayırın. açabilmek için tezgaha un dökün. Hamuru açın. Açtığınız hamuru çok ta küçük olmayacak şekilde kesin.
 İç harcını hazırlamaya gidelim. İlk olarak soğanları küp şeklini verin. Geniş bir tavaya zeytinyağını dökün yağı döktükten sonra soğanları koyun ve karıştırın.
Tahta bir kaşıkla karıştırın. Tahta kaşık yoksa metal kaşıkta olabilir. Karıştırdıktan sonra kıymayı koyun ve tekrar karıştırınç harcı hazır şimdi yaptığımız iç harcı kestiğiniz karelere koyun.  Bir bohçayı anımsatacak şekil de sarın. Sıkı sıkı sarın ki açılmasın. Fırını 180 dereceye alın yaptığınız mantıları tepsiye koyup fırına verin.
 O sırada bizde sosunu yapalım. Geniş bir tava alalım içine zeytinyağını koyalım.  Sarımsakları ezin ve yoğurtla karıştırın. Kızaran mantıları fırından alalım. tabaklara pay edelim. Şimdiki küçük bir tava da zeytinyağı, salça ve diğer baharatları kavuralım. Kavrulduktan sonra sosu mantının üzerine dökün. İsterseniz üst  süslemesi için dereotu kullana bilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder