Çıtır Mantı Nasıl Yapılır?
Sevgili
okurlarımız sizlerle harika bir yemeği paylaşacağız. Hepimiz evimizde ağır
yemeklerle soframızı donatmayı severiz. Bizde sizlerin sevdiği yemek yapma
işine ortak olmak istiyoruz. Çıtır mantı yapımı diğer mantılar kadar zor
olmayan bir mantı türüdür. Hiç yemek yapmayın bir kişi bu yemeği yapabilir mi?
Emin olun ki yapabilir. Sadece dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta vardır.
Sizler o püf noktaları bizlerin tarifine göre yerine getirirseniz işiniz çok
kolay olacaktır. Haydi, başlayalım.
Malzemeler:
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 su bardağı su
İç Harcı İçin:
500 gram dana kıyma
1 ça kaşığı karabiber
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
Sosu İçin:
1 kâse süzme yoğurt
1çay kaşığı sumak
2 diş sarımsak
1 çaykaşığı nane
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
Mantıda en
önemli nokta pişirmekten önce, malzeme seçmektir. Evet, bizleri yanlış
duymadınız. Malzemeleri doğru seçemezseniz yaptığınız yemek hiçbir işe
yaramayacaktır. Malzeme seçiminden kastımız nedir. Bu konu da bizi yanlış
anlamayın. Zaten malzeme isimleri üstte yazıyor sizin yapmanız gereken yoğurt
için kullanacağınız yoğurdun, imkânınız varsa köy yoğurdu olmasına. Salçanın
konserve değildi ev salçası olmasına dikkat etmektir. Hamur yapmak için kullandığımız
unun katkısız un olması hamur için en önemli noktadır. Katkısı bol olan bir unla
bu işi yapmanız mümkün değildir. Baharat seçimi size kalmış bir durumdu.
Bizlerin verdiği miktarlar yemeğin kişi sayısına göredir.
Çıtır Mantı Nasıl Yapılır?
İlk aşama olarak
hamur malzemelerini büyük bir kaba
tek tek dökelim. Ele yapışmayan, hafiften sert bir
hamur elde edene kadar orta hızla yoğuralım.
Yoğurduktan sonra hamuru 5 yâda 6 dakika bir
kenara dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru iki beze olarak ayırın. açabilmek için tezgaha un dökün. Hamuru açın. Açtığınız hamuru çok ta küçük olmayacak şekilde kesin.
İç harcını hazırlamaya gidelim. İlk olarak
soğanları küp şeklini verin. Geniş bir tavaya zeytinyağını
dökün yağı döktükten sonra soğanları koyun ve karıştırın.
Tahta bir
kaşıkla karıştırın. Tahta kaşık yoksa metal kaşıkta olabilir. Karıştırdıktan
sonra kıymayı koyun ve tekrar karıştırınç harcı
hazır şimdi yaptığımız iç harcı kestiğiniz karelere koyun. Bir bohçayı
anımsatacak şekil de sarın. Sıkı sıkı sarın ki açılmasın.
Fırını 180 dereceye alın yaptığınız mantıları tepsiye koyup fırına verin.
O sırada bizde sosunu yapalım. Geniş bir tava
alalım içine zeytinyağını koyalım. Sarımsakları ezin ve yoğurtla karıştırın. Kızaran
mantıları fırından alalım. tabaklara pay edelim. Şimdiki küçük bir tava da zeytinyağı, salça ve diğer baharatları kavuralım. Kavrulduktan
sonra sosu mantının üzerine dökün. İsterseniz üst süslemesi için dereotu kullana bilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder