17 Nisan 2020 Cuma

Cevizli Top Köfte Tarifi


 Akşam olunca biz ne yemek yapsak diye hepimiz düşünürüz.  Bazılarının aklına gelir, bazıları da farklı yemekler yapmak ister ve onların adresi burada. bugün sizlere çok güzel bir yemek tarifi vereceğiz ve sizler akşam en mutlu insan olacaksınız. Köfte hepimizin bildiği harika bir yemektir. Bu yemek bize Araplardan geldikten sonra 500 sene içinde bir çeşitten 30 çeşide çıkmıştır ve bu yemeğin yapılışı yöresel olarak dağılmıştır. Cevizli top köfte de Adıyaman yöresine ait bir yemek olmakla birlikte hem bu bölge de tercih edilen hem de yemek sektörü üzerine çalışan insanların tercih ettiği bir yemektir. Yapımı çok kolay değildir ama asla zor da değildir. Zor olan yanı kıvam tutturmaktır. Bizim eli lezzetli kadınlarımız için ise bu çocuk oyuncağıdır. Gelin başlayalım.

MALZEMELER

Yemek yapımında malzemelerin önemi çok fazladır. En kolay yemeklerde bile malzemeleri doğru seçemezseniz o yemeğin kendi tadı ve güzelliği kaybolur. Bu yüzden malzemeleri ayarında seçmek gerek ki tadı ve görünüşü düzgün ve güzel olsun. Bu arada sizlere baharat konusunda her hangi bir miktar belirtmeyi doğru bulmuyorum. Çünkü her insanın damak tadı farklıdır.

6 kişilik Cevizli Top Köfte Tarifi;

Kurutulmuş ekmek
175 gr kıyma
1 yumurta
1 soğan
1çorba kaşığı ceviz, köfte baharı
Kıyma için dana eti olursa yemeğin tadı daha güzel olur. Ekmek için evdeki bayat ekmekleri kullanmanız daha iyi olur ekmekleri ziyan etmemiş oluruz. Eğer imkânınız varsa yumurtayı köy yumurtası alırsanız yemeğin tadı daha bir güzel olacaktır.

Sosu İçin Gereken Malzemeler;

Zeytinyağı
Yarım kâse yoğurt
2 diş sarımsak
Közlenmiş biber
( sunumun güzel olması için isteğe göre kürdan kullana bilirsiniz)
Lütfen biberimizi seçerken biberimizin kırmızı olmasına ve acı olmamasına dikkat edelim. Zeytinyağına dikkat edelim orijinal olsun hadi gelin birlikte yapılışına geçelim.

 Nasıl Yapılır?

Büyük bir kaba önce kıymayı sora kurutulmuş ekmek parçacıklarını koyup güzelce yoğuruyoruz. Bu işlem bittikten sonra cevizi, yumurtayı, tuzu ekleyim tekrarda kıvam oluncaya dek yoğurun. Sonra yaptığımız harcı buraya dikkat ceviz büyüklüğünde top yapıyoruz. Bir tava alalım ve içine yağ koyalım yaptığımız topları kızartacağımız için yağı biraz fazla koyalım. Şimdi bu yağı kızartalım. Bundan sonra kızgın yağa yaptığımız köfteleri atalım ve iyice kızartalım. Bu köfteleri bir kenara koyalım ve biz üzeri için sosu hazırlayalım.
Sosu içim büyük bir kaba közlenmiş biber, zeytinyağı ve sarımsağı rondo yardımı ile iyice ezelim. Bir sos haline gelinde. Köfteleri sunum yapacağımız tabağa dizelim. Üzerlerine yaptığımız kırmızıbiber sosunu gezdirelim. En son olarak ta kürdanlarımızı saplayınca cevizli top köftemiz hazır herkese afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder