Akşam olunca biz ne yemek yapsak diye hepimiz
düşünürüz. Bazılarının aklına gelir,
bazıları da farklı yemekler yapmak ister ve onların adresi burada. bugün
sizlere çok güzel bir yemek tarifi vereceğiz ve sizler akşam en mutlu insan
olacaksınız. Köfte hepimizin bildiği harika bir yemektir. Bu yemek bize
Araplardan geldikten sonra 500 sene içinde bir çeşitten 30 çeşide çıkmıştır ve
bu yemeğin yapılışı yöresel olarak dağılmıştır. Cevizli top köfte de Adıyaman
yöresine ait bir yemek olmakla birlikte hem bu bölge de tercih edilen hem de
yemek sektörü üzerine çalışan insanların tercih ettiği bir yemektir. Yapımı çok
kolay değildir ama asla zor da değildir. Zor olan yanı kıvam tutturmaktır.
Bizim eli lezzetli kadınlarımız için ise bu çocuk oyuncağıdır. Gelin
başlayalım.
MALZEMELER
Yemek
yapımında malzemelerin önemi çok fazladır. En kolay yemeklerde bile malzemeleri
doğru seçemezseniz o yemeğin kendi tadı ve güzelliği kaybolur. Bu yüzden
malzemeleri ayarında seçmek gerek ki tadı ve görünüşü düzgün ve güzel olsun. Bu
arada sizlere baharat konusunda her hangi bir miktar belirtmeyi doğru
bulmuyorum. Çünkü her insanın damak tadı farklıdır.
6 kişilik Cevizli Top Köfte Tarifi;
Kurutulmuş ekmek
175 gr kıyma
1 yumurta
1 soğan
1çorba kaşığı
ceviz, köfte baharı
Kıyma için
dana eti olursa yemeğin tadı daha güzel olur. Ekmek için evdeki bayat ekmekleri
kullanmanız daha iyi olur ekmekleri ziyan etmemiş oluruz. Eğer imkânınız varsa
yumurtayı köy yumurtası alırsanız yemeğin tadı daha bir güzel olacaktır.
Sosu İçin Gereken Malzemeler;
Zeytinyağı
Yarım kâse yoğurt
2 diş sarımsak
Közlenmiş biber
( sunumun güzel
olması için isteğe göre kürdan kullana bilirsiniz)
Lütfen
biberimizi seçerken biberimizin kırmızı olmasına ve acı olmamasına dikkat
edelim. Zeytinyağına dikkat edelim orijinal olsun hadi gelin birlikte
yapılışına geçelim.
Nasıl Yapılır?
Büyük bir
kaba önce kıymayı sora kurutulmuş ekmek parçacıklarını koyup güzelce
yoğuruyoruz. Bu işlem bittikten sonra cevizi, yumurtayı, tuzu ekleyim tekrarda
kıvam oluncaya dek yoğurun. Sonra yaptığımız harcı buraya dikkat ceviz
büyüklüğünde top yapıyoruz. Bir tava alalım ve içine yağ koyalım yaptığımız
topları kızartacağımız için yağı biraz fazla koyalım. Şimdi bu yağı kızartalım.
Bundan sonra kızgın yağa yaptığımız köfteleri atalım ve iyice kızartalım. Bu
köfteleri bir kenara koyalım ve biz üzeri için sosu hazırlayalım.
Sosu içim
büyük bir kaba közlenmiş biber, zeytinyağı ve sarımsağı rondo yardımı ile iyice
ezelim. Bir sos haline gelinde. Köfteleri sunum yapacağımız tabağa dizelim.
Üzerlerine yaptığımız kırmızıbiber sosunu gezdirelim. En son olarak ta
kürdanlarımızı saplayınca cevizli top köftemiz hazır herkese afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder