1 Ağustos 2020 Cumartesi

Türkistan Pilavı Tarifi


Biz atadan Türk’üz. Tür yöresinin yemekleri de nerede olursa olsun bizim yemeğimizdir. Biz Anadolu’dan orta Asya’ya gelmiş Türk halkı olarak Asya hun devletinden beri gelen bir millet olarak çok eski bir kültürün medeniyetin sahibi olarak yaşarız. Millet olarak kültür genişliğini en çok da yemek konusunda yaşarız. Yemeklerimiz dünyaya ders verecek türden ve onları hayran bırakacak kadar lezzetlidir. Özellikle Avrupa ve Rusya’dan ülkemize gelen binlerce turist Türk yemeklerinin tadını her gittiği yerde anlatmakta olup bizim de göğsümüzü kabartan bir durumu sağlamaktadırlar. Çoğu ülke aşçı ve ustaları ile kıvanç duyarken bizim ülkemizde her ev kadını bir ustadır. Şimdi ata topraklarımızın ismi ile anılan bir Türk pilavı olan Türkistan pilavının yapılışını anlatalım.



Malzemeler


8 Kişilik Türkistan Pilavı Malzemeleri:


2 su bardağı sıvı yağ
1,5 kilo dana eti
3 kilo pirinç
6 tane havuç
1 adet soğan
1 tane domates
Tuz
3 yemek kaşığı salça
9 bardak kaynar su

İlk olarak bu yemeği yaparken alacağımız malzemelere dikkat etmeliyiz. Pirinci ve sebzeleri özel olarak seçmeliyiz ve en taze olanından almalıyız. Baharatları ve yağ çeşitlerini yeteri miktarda eklemeliyiz. Böylece pilavımız daha lezzetli ve daha güzel olacaktır. Bu da insanlar tarafından ilgi ören bir yemek olacaktır. Ayrıca baharatlar sizin damak tadınıza bağlı olduğu için baharatlarda miktar belirtmeyi pekte doğru bulmuyorum bu sizin tercihinize bırakılmıştır.

Nasıl Yapılır?


İlk aşama olarak bir tencereyi alıyoruz ve bu tencerenin içine bir miktar yağ koyuyoruz. Daha sonra bir temiz tezgâhta dana etine güzel bir şekilde doğruyoruz ve doğradığımız etleri yağın içine atıp kavuruyoruz bu etlerin rengi biraz solduktan sonra diğer malzemelere geçiyoruz.
İkinci aşama olarak kavrulmuş etlerin altını biraz kısıp diğer yandan havuç ve soğanları doğrayıp etin üzerine ekliyoruz hepsini birlikte ısıtıyoruz ve hepsi kıvamını alınca üzerine bir adet domatesi doğrayın ve hepsini birlikte tekrar karıştırın daha sonra tuzunu ekleyin bu arada kısık ateşte sürekli karıştırmaya devam ediyoruz.
Üçüncü aşama olarak salçayı bir kâsede karıştırıp üzerine ekliyoruz. Hepsini birlikte 5 dakika kadar daha kavurun daha sonra üzerine suyu aktarın ve bir yarım saat kadar pişmeye bırakın. Ve önceden yıkanmış hazırlanmış pirinçleri içine aktarın. Ve kapağını kapatın kapak suyunu çekene kadar açılmaz ve yemek karıştırılmaz. Piştikten sonra kapak açılır ve son bir kez kapak açılır ve karıştırılıp servis tabağına koyulur. Bu yemeğin yanında salata veya yoğurt ikram edebilirsiniz böylece servis daha güzel olur. Herkese afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder