Biz atadan Türk’üz. Tür yöresinin yemekleri de nerede olursa olsun
bizim yemeğimizdir. Biz Anadolu’dan orta Asya’ya gelmiş Türk halkı olarak Asya
hun devletinden beri gelen bir millet olarak çok eski bir kültürün medeniyetin
sahibi olarak yaşarız. Millet olarak kültür genişliğini en çok da yemek
konusunda yaşarız. Yemeklerimiz dünyaya ders verecek türden ve onları hayran
bırakacak kadar lezzetlidir. Özellikle Avrupa ve Rusya’dan ülkemize gelen
binlerce turist Türk yemeklerinin tadını her gittiği yerde anlatmakta olup
bizim de göğsümüzü kabartan bir durumu sağlamaktadırlar. Çoğu ülke aşçı ve
ustaları ile kıvanç duyarken bizim ülkemizde her ev kadını bir ustadır. Şimdi
ata topraklarımızın ismi ile anılan bir Türk pilavı olan Türkistan pilavının
yapılışını anlatalım.
Malzemeler
8 Kişilik Türkistan Pilavı Malzemeleri:
2 su
bardağı sıvı yağ
1,5 kilo
dana eti
3 kilo
pirinç
6 tane
havuç
1 adet
soğan
1 tane
domates
Tuz
3 yemek
kaşığı salça
9 bardak
kaynar su
İlk olarak bu yemeği yaparken alacağımız malzemelere dikkat etmeliyiz.
Pirinci ve sebzeleri özel olarak seçmeliyiz ve en taze olanından almalıyız.
Baharatları ve yağ çeşitlerini yeteri miktarda eklemeliyiz. Böylece pilavımız
daha lezzetli ve daha güzel olacaktır. Bu da insanlar tarafından ilgi ören bir
yemek olacaktır. Ayrıca baharatlar sizin damak tadınıza bağlı olduğu için
baharatlarda miktar belirtmeyi pekte doğru bulmuyorum bu sizin tercihinize
bırakılmıştır.
Nasıl Yapılır?
İlk aşama olarak bir tencereyi alıyoruz ve bu tencerenin içine bir
miktar yağ koyuyoruz. Daha sonra bir temiz tezgâhta dana etine güzel bir
şekilde doğruyoruz ve doğradığımız etleri yağın içine atıp kavuruyoruz bu
etlerin rengi biraz solduktan sonra diğer malzemelere geçiyoruz.
İkinci aşama olarak kavrulmuş etlerin altını biraz kısıp diğer yandan
havuç ve soğanları doğrayıp etin üzerine ekliyoruz hepsini birlikte ısıtıyoruz
ve hepsi kıvamını alınca üzerine bir adet domatesi doğrayın ve hepsini birlikte
tekrar karıştırın daha sonra tuzunu ekleyin bu arada kısık ateşte sürekli
karıştırmaya devam ediyoruz.
Üçüncü aşama olarak salçayı bir kâsede karıştırıp üzerine ekliyoruz.
Hepsini birlikte 5 dakika kadar daha kavurun daha sonra üzerine suyu aktarın ve
bir yarım saat kadar pişmeye bırakın. Ve önceden yıkanmış hazırlanmış
pirinçleri içine aktarın. Ve kapağını kapatın kapak suyunu çekene kadar açılmaz
ve yemek karıştırılmaz. Piştikten sonra kapak açılır ve son bir kez kapak
açılır ve karıştırılıp servis tabağına koyulur. Bu yemeğin yanında salata veya
yoğurt ikram edebilirsiniz böylece servis daha güzel olur. Herkese afiyet
olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder