8 Ağustos 2020 Cumartesi

Yoğurtlu Mantı Tarifi


Biz çok özel bir milletiz ve yemeye de çok düşkün bir milletiz. Türkiye’de yaşayan ve yemeye düşkün olmayan bir insanoğlu nasıl olur o da çok şaşırtıcı bir durum. Bu kadar çeşitli ve güzel yemeğin yanında diyet yapanlara insan şaşırıyor. Sabah kalktığımız zaman ayrı öğlen ayrı akşam ayrı. Hele akşam bize az beslenin hafif şeyler yiyeceksin diyorlar. Eve bir geliyoruz, içli köfteler etli pilavlar nasıl az yiyelim. Ya da bol sarımsaklı yoğurtlu mantı var ve bana sadece bir tabak yiyebilirsin diyorlar ben bu diyeti bozarım arkadaş. Mantı demişken, sizlere bugün yoğurtlu mantının tarifini verelim diyoruz. Şöyle en dolusundan kıymalı, tereyağlı bol yoğurtlusundan gelin bakalım.




Malzemeler


3-5 Kişilik Mantı Tarifi;


Hamuru İçin Gerekli Malzemeler;


1.    5 su bardak un) bu unun 4 bardağını hemen bir bardağını da hamur yaparken üstüne eklemek için kullanabilirsiniz. İsterseniz direk 5 bardak un ve üstüne ekelemek için bir bardak kullanıp 6 bardağa da çıkarabilirsiniz bu size kalmış bir durumdur.
2.     2 yumurta ve hamur olana kadar koymanız gereken ılık su. Unutmayın suyu az az koyacaksınız bir anda bir kova değil önce bir bardak baktınız yetmedi iki bardak şeklinde gidecekseniz.

Mantı İçi Yapmak İçin Gerekli Malzemeler


1.    250 gram kıyma
2.    Kuru soğan
3.    Tuz
4.    Karabiber

Bunlar içini hazırlamak için yeterlidir. Tereyağı ve yoğu gibi malzemeleri sos da anlatacağız.

Sos Malzemeleri

1.    2.5 kaşık domates salçası
2.    2.5 kaşık tereyağı
3.    2. Tatlı kaşığı zeytinyağı
4.    750 gram yoğurt
5.    3 diş sarımsak

Nasıl Hazırlanır?


Hamuru hazırlayalım: ilk işimiz hamur olacaktır. Bu işte en zor durum da yine hamuru hazırlamaktır. Unu bir demir kaba alın. Aldıktan sonra yumurtaları kırıp karıştırın ve suyu ekleyin hamur olana kadar yoğurun asıl işimiz yoğurmaktır. Meme kıvamı alıncaya kadar yumuşatın ve biraz dinlendirin.

Harcı hazırlayın: hamuru dinlenmeye bırakmıştık bu arada boş durmaya gerek yok hemen harcı hazırlayalım bizler için harcın kıvamı çok önemlidir. Eti çok koyayım dersiniz. Bu sefer tadı kaçar az koyayım derseniz de kaçar onun için bu inşaatta her şeyi yerli yerinde koymak zorundasınız.

Yufka açın: harcı da hazır ettik kaldı yufka açmaya hadi hanımlar beyler hadi!  Merdanemizle açabildiğimiz en güzel yufkalarımızı açtıktan sonra eğer varsa mantı kalıbının üzerine serin ilk yufkayı. Delik gelen kısımlara içini koyup üste ikinci kalıbı koyun ve kenarlarını alın. Sonra iç gelen kısımları güzelce kesin ve mantılarımız hamur işi halini almış olsun.

Mantıları haşlayın: bu işlem de tamamlandıktan sonra yapmanız gereken bir tencerede mantınızı koyacak kadar su koyup suyu kaynattıktan sonra tuzu atıp mantıyı 10 dk. Güzelce kaynamış suda haşlamak.

Sosu hazırlayın: yoğurtla sarımsağı birbirine kattıktan sonra salça zeytinyağı ve tereyağını karıştırın. Mantıyı tabağa alıp önce salça sosu üstüne yoğurt sosu alın size yoğurtlu mantı mi gibi afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder